Lagbanner
Många svar efter matchen mot Armenien

Många svar efter matchen mot Armenien

Att spela 1–1 mot Armenien, som befinner sig i detta nu på en 90:e plats på FIFA:s rankningslista, är inte något positivt. Resultatet är dock något helt annat i förhållande hur det faktiskt såg ut. Många frågetecken fick förbundskaptenen Dalic svar på och snart är det Belgien som väntar, sista träningslandskampen innan EM.

1–1 mot Armenien hemma utan publik och ett stort fokus på specifika aspekter i spelet och spelare. Vi fick skåda ett Kroatien som gjort läxan sett till hur det faktiskt har sett ut under VM-kvalet men framför allt Nations League förra hösten. Mer specifikt, ett anfallsspel som håller. Ett anfallsspel som ger utdelning. Denna gång var det själva avslutet som saknades, eller ja, den sista touchen innan man verkligen var fri och kunde möjligtvis sätta dit bollen bakom målvakten. Man var inte i närheten av något sådant egentligen, under VM-kvalet. Det går bättre och det går framåt, vi får ta det bit för bit och det tar tid, allt kan inte korrigeras på några dagar. Ett steg fram.



Kan Kroatien spela ännu bättre mot England om någon vecka?
Kan och kan, det måste man göra. Den första matchen blir väl den matchen som är den viktigaste, även om man har chans att gå vidare om man vinner resterande gruppspelsmatcher också. Vem vill inte kunna välja sina motståndare i slutspelet. Kroatien och Dalic fick svar på att man kan spela effektivare där fram, trots att det var ett väldigt lågt tempo och landskamp efter en väldigt lång tid. Det i sin tur ger självförtroende, det ger hopp, krydda också till det med en konkurrensvärdig trupp. Då kan alla bitar falla på plats. Må Kroatien ha kryssat mot Armenien men i ärlighetens namn kunde det lika väl stå 3–0 efter första halvlek. Med all respekt gentemot motståndarna. Vi ställer oss istället motfrågan. Spetsen har saknats ett bra tag nu, duger spelarna längst fram? Petkovic, Kramaric och hänget? Ja, det gör dem. Väldigt lätt att klaga på enstaka individer som kanske inte suttit sina målchanser mot Armenien men det för inte glömmas att Kroatiens EM- eller VM-uppladdningar aldrig egentligen varit topp. Det har aldrig varit lätt och det skapas ett enormt tryck på spelarna redan vid ankomst till hotellet inför landslagssamlingen.

Mellan raderna kanske vi också såg en eventuell startelva mot England den 13 juni. Livakovic i mål, Vrsaljko på högersidan, Vida och Caleta-Car skapar mittbackspar, Barisic på andra sidan. Vrsaljko letar fortfarande storformen men honom kan man verkligen räkna med, han kommer att växa och det minsta han kommer kunna göra är att ge hundra procent för sitt land. Det gör han alltid. Barisic favoriseras lite av Dalic, det är inget nytt och det kan man läsa mellan raderna. Barisic är bra men undertecknad förespråkar Bradaric, som har haft en helt fantastisk säsong med Lille. Nå väl, Modric, Brozovic, Kovacic och Kramaric framför backlinjen. Kramaric, Rebic och Perisic längst fram. Oklart hur och vilken formation Kroatien startar, det beror helt på om Dalic tänker använda sin ”romb” i mitten eller en 4-3-1-2-formation. Det tror jag inte vi får svar på förrän någon dag innan England. Eller kanske till och med under matchdagen.

Vi avvaktar dock till nästkommande match, innan vi går in på djupare analyser. Näst på tur är Belgien, ett Belgien som är fantastiskt på alla sätt och vis. Förbundskaptenen kommer få en värdemätare som håller hög klass. Om matchen mot Armenien har besvarat en hel del frågeställningar, då lär matchen mot Belgien besvara lika mycket eller i bästa fall ännu mer.

JURE (KROATIEN/DINAMO-RED)redaktionendinamo@hotmail.com2021-06-02 13:33:00
Author

Fler artiklar om Kroatien

Nations League: Portugal – Kroatien 2-1: tuff match på stadion da Luz.
Inför Italien: kniven mot strupen!
Kroatien 2 - 2 Albanien: schackrutorna nära uttåg i EM!