Lagbanner
Opus Arena, 2024-09-08 20:45

Kroatien - Polen
1 - 0

Nations League: Kroatien - Polen 1-0: Modric frälste Kroatien
Grande Luka!

Nations League: Kroatien - Polen 1-0: Modric frälste Kroatien

Kroatien studsade tillbaka med efterlängtad seger mot ett organiserat hårt kämpande Polen i defensiven. En del rotationer i startelvan öppnade upp ögonen för Dalic som är allt närmare förstavalet i anfallet.

Kroatien - Polen = 1-0 (0-0)
Modric 52’ 1-0.
 




Matchen mot Polen spelades på fullsatta Pampas arenan i Osijek där samtliga åskådare hade äran att vittna om Luka Modrics 180:e landskamp! Kaptenen för Kroatien och Real Madrid, som även fyller 39 år på måndag, märkte kvällen med ett läckert frisparksmål som sänkte Polen. 

Luka har varat i hela arton (18) år i  landslaget sedan hans debut i träningsmatchen mot Argentina 2006. Åren betyder inget för den evige mittfältaren som gick inte att rubbas ikväll. Han orkar att ta löpningar, pressa högt, och att slå världsklass frispark när landslaget behövde ledningsmålet som mest. 

Definitivt en av Lukas bästa matcher i schackrutiga tröjan. Nu i efterhand efter två spelade omgångar i Uefa Nations League är alla tveksamheter borta. Modric kommer definitivt att spela VM 2026 eftersom han är helt enkelt för bra, kroppen håller och motoriken finns än där! 


Kroatien befinner sig på andraplats i gruppen med tre poäng. Portugal toppar gruppen med sex tunga poäng. Nästkommande matcher för Kroatien i mitten av oktober är på hemmaplan mot Skottland och därefter bortamatch mot Polen. 

Kvällens seger innebär också att negativa sviten på fyra raka matcher utan seger är bruten. Återigen blev det positiv kritik mot spelet ikväll då Kroatien spelade ut Polen och slutresultatet borde kanske stått 2-0 i slutet. 


Utvecklingen i staden Osijek kan ha upphört för 30 år sedan, som vissa polacker påstod när de besökte staden under söndagen, men samtidigt kan man säga att fotbollen i Polen stannade av för lika många år sedan. Man förväntade sig mycket mer av ett landslag som besegrade Skottland på bortaplan.


Stor förtjänst går till Zlatko Dalic som vågade öppna matchen med 3-5-2 formationen för andra gången på raken och Kroatien kontrollerade stora delar av matchen och lät aldrig polackerna hämta andetaget.

Ändringar i försvaret med Lyon mittbacken Caleta-Car från start innebär mer säkerhet defensivt efter ett par floppmatcher av Fiorentina mittbacken Pongracic.


Bevis att kroaterna dominerade matchen fullständigt var de 21 försök mot mål som vi inte kan minnas när detta hände senast i en tävlingsmatch. Flertal nya spelare imponerade för Vatreni, rån start fick vi för första gången se Petar Sucic och Igor Matanovic men vi fastnar nog mest för den sistnämnde  som var nära flera gånger att göra sitt första landslagsmål. Premiärmålet ligger runtom hörnet för Eintracht anfallaren som gjorde stor skillnad när Vatreni utförde hög press. 

Anfallaren påminner mycket om legendariske Mario Mandzukic och vi kan säga att sedan Mandzo avslutat landslagskarriären så har vi aldrig vittnat om en så hårt arbetande maskin i offensiven. Lyckan ler mot en Dalic igen som flitigt börjat sätta ihop pusselbitarna. 


 




Målchanserna radades upp för Kroatien som inte fick hål på det tappert försvarande Polen. Till slut kom det till en frisparks situation utanför straffområdet. Modric tog bollen bestämt och avslutade lidandet för Polen genom att placera bollen snyggt i krysset. Oförsvarligt för målvakten Skorupski som dittills räddade allt som kom mot mål. 


I helhet är intrycket att Vatreni var mycket farligare tack vare att man spelade betydligt mer vertikalt än de var tidigare år. Till slut blev det en förtjänad och hårt kämpad seger och kämpande i nittio plus minuter är något som är tillbaka innanför Vatrenis dörrar, något som glömdes helt bort under EM 2024.

Mato Zoricmato_zoric@hotmail.com@ZoricMat2024-09-09 00:04:38
Author

Fler artiklar om Kroatien

Nations League: Portugal – Kroatien 2-1: tuff match på stadion da Luz.
Inför Italien: kniven mot strupen!
Kroatien 2 - 2 Albanien: schackrutorna nära uttåg i EM!