Estadio do Sport Lisboa e Benfica, 2024-09-05 20:45

Portugal - Kroatien
2 - 1

Nations League: Portugal – Kroatien 2-1: tuff match på stadion da Luz.
Modric och Ronaldo

Intressant kväll i Lissabon präglades av två legendarer som fortfarande håller hög klass. Cristiano Ronaldo gick i rekordböckerna för fem-hundrade gången när han målade i första halvleken och därmed gjorde sitt 900:e mål i karriären, CR7 har nu bara hundra mål kvar till tusen! Luka Modric är den andra legendaren som schackrutorna inte klarar sig utan, Real Madrid stjärnan var en av bästa spelarna på planen ikväll.

Portugal – Kroatien = 2-1 (2-1)
Dalot 7’ 1-0, C.Ronaldo 34’ 2-0; Självmål Dalot 41’ 2-1.

Nya reformen i spelet hos kroatiska fotbollslandslaget lär dröja ett tag till innan vi ser något revolutionerande. Den gamla spelstilen med sidled spelet saknades inte det minsta. Med en gammal Luka Modric som förde taktpinnen på mittfält och gjorde allt rätt, men resten av spelarna verkade för statiska. Ja, det går visst att ifrågasätta hur Zlatko Dalic tänker på landslagets framtid.

Många är nu lurade efter kvällens insats och hade matchen avslutats 2-2 hade rubrikerna skrikit "Förtjänat resultat". Vi ska väl inte förlita oss på att en 39-årig Luka håller klass ända fram till VM 2026? Jag har inget emot att Luka spelar ännu ett VM, det vore självklart en dröm, men det är förbundskaptenens uppgift att bygga moderna spelet runt yngre spelare som Kovacic och Baturina.

Den stora snackisen inför matchen har varit Ivan Perisics namn som stod på listan med spelare som skulle presentera landslagets färger. Förbundskaptenen såg självklart inga problem i att en gammal och klubblös Perisic fanns med.

Formations valet 3-5-2 var inget fel från Dalic, dock så förstår man inte hur han tänkte med Kristijan Jakic som ytter höger? Jakic gör en godkänd insats men det vore väl logiskt att starta med en snabbare ytter som Pjaca eller Marco Pasalic?

Hur som helst luktade matchöppningen att bli en lång kväll för kroatiska spelarna. Till varje pris var det viktigt att undvika en katastrof i första omgången och försöka på något sätt åka hem med poäng i fickan.

Diskussionen kring slutresultatet i första halvleken går att diskutera om det verkligen speglade spelet, men faktum är att Portugal spelar ett rakare spel. Detsamma går inte att säga om Kroatien som dödade tempot, flyttade bolen i sidled tack vare Modric och Kovacic som har fotboll i lillfingret och vägrade försöka i flera lovande lägen med distansskott.

Visst kommer ett förtjänat tröstmål i slutet av första halvleken men känslan är att Kroatien saknar det Portugal har vilket är det dynamiska spelet med och utan boll. Martinez manskap spelade med enkel filosofi – komma närmare motståndarens mål så snabbt som möjligt.

På det viset kom första och det andra målet och oavsett om målen kommer från ingenstans, så är det genom motståndarens intränade aktioner. Just 2-0 målet blev Ronaldos stora moment när Portugals största spelare genom tiderna hamnade i rampljuset.

Niohundrade karriärmålet för portugisiske anfallaren är något som fåtal spelare kommer lyckas åstadkomma i framtiden. Målet kommer i fel tid för Kroatien med tanke på att man började närma sig en kvittering.

I andra halvleken räknade vi med ett offensivare Kroatien som skulle fortsätta jaga nollställningen i matchen, men istället tittade vi på ett mäktigt Portugal som var nära att döda matchen.

Dalics taktik blev sönderläst och när du räknar in att schackrutorna är det landslaget med segaste omställningsspelet så blir du lätt avklädd av ett lag som Portugal. Hemmalagets dominans varade fram till minut 75 och resten av matchen handlade bara om Kroatien som kom allt närmare nytt mål.

Tyvärr räckte det inte hela vägen att debutanterna Matanovic och Petar Sucic gjorde spelet rakare och skapade oreda för Portugals försvar. Just Eintracht anfallaren Matanovic var nära flertal gånger att näta men Kramaric är den som stod närmast ett kvitteringsmål i nittionde minuten.

//

Kroatien öppnar Uefa Nations League med 1-2 förlust. Nästa match väntar redan på söndag på hemmaplan mot Polen som lyckades besegra Skottland med 3-2 på bortaplan. Jag behöver väl inte säga att vi redan här har en måstematch.

Formen är 0-2-2 på fyra senaste tävlingsmatcher och mönstret måste brytas omgående. Vi ska inte vara allt för nöjda med spelet ikväll även om Kroatien stod upp bra, men det var det klassiska Kroatien som dikterade tempot och ville rulla in bollen i mål.

Mot Polen vill vi se ett aggressivt Kroatien på planen. Formationen 3-5-2 behöver självklart finslipas, i vissa moment såg det kaotiskt ut, men detsamma gällde det för Portugals 4-3-3. Dessutom håller man tummarna att spelare som Budimir, Pjaca, Marco Pasalic eller Petar Sucic får chansen från start före Ivan Perisic.