Lagbanner
Nations League: tung seger mot Skottland

Nations League: tung seger mot Skottland

Helgens match skulle innehålla oväntad dramatik när Kroatien jagade underläge mot gruppens sistaplacerade landslag. Skottland förtjänade en poäng på slutet men VAR satte stopp för gästernas stora jubel.

Kroatien – Skottland = 2-1 (1-1)
Matanovic 36’ 1-1, Kramaric 70’ 2-1;  Christie 33’ 0-1.
 




Inför mötet huserade Kroatien på andraplats med tre poäng efter två matcher spelade. Förlust på bortaplan mot Portugal (1-2) och seger hemma mot Polen (1-0). Skottland låg sist i gruppen med 0 poäng på kontot efter två raka förluster mot Polen (2-3) och Portugal (1-2).

En del skador på nyckelspelare ställde till stora problem för Zlatko Dalic som bland annat inte kunde räkna med Mateo Kovacic. På skadelistan fanns även Majer och Stanisic sedan tidigare.

Trots skadorna fortsatte Dalic forcera en sorts 3-4-1-2 formation. Mestadels såg det ut så på planen och ibland som 3-4-3 eller 3-5-2. Som slutsats kan man säga att landslagets nya spelstil är ljusår ifrån perfektion.

Större delen av kroatiska supportrarna räknade med att schackrutorna skulle plocka tre enkla poäng på hemmaplan mot ett landslag som innehöll fem startspelare från The Championship. Men historia har lärt oss att matcherna mot Braveheart landet har alltid varit krävande.

Skottland hade fördelen 2-3-1 enligt tidigare inbördes matcher och Kroatiens enda seger mot skottarna kom under EM 2020 och detta i Glasgow när man besegrade med 3-1 resultatet och avancerade vidare mot åttondelsfinalen.

Matchbilden
Man skulle kunna tro att pressen låg på gästerna men tvärtom däremot, Kroatien såg minst sagt föga övertygande. Från positiva kritiker efter Portugal och Polen matcherna till ett medelmåttigt landslag som skulle väl plats i Nations League C division.

Förutom offensiva delen som hade spetskompetens och ett mer rakare spel framåt, mest tack vare Igor Matanovic som bryter isen och gör första landslagsmålet och en inbytt Martin Baturina som kanske skulle startat matchen, var ett av få ljusglimtar i landslagets marsch mot Skottland.

Men i övrigt såg vi ett förskräckt Kroatien i omställningsfasen när man tappar bollen. Defensiven saknade struktur, det kändes som att det saknades fasta direktiv som gäller när laget tappar bollen i offensiv planhalva, vem av spelarna är den första som kliver in i försöker bryta anfallet, det saknades helt enkelt en plan B och C.

Spelare som Doak (Middlesbrough) och Christie (Bournemouth) bröt igenom kroatiska backlinjen i hög fart och varenda kontring luktade målläge för Skottland.

Gästerna tog förtjänad ledning efter halvtimmes spel efter ett uselt försök att rensa bollen från straffområdet. Som tur kom kvitteringen rätt så snabbt genom Igor Matanovic som skjuter in bollen efter Ivan Perisics assist.


Kvitteringen gav energi till Kroatiens spelare och något hände i omklädningsrummet, Dalic ställde schackpjäserna om och byter in Petar Sucic mot en helt osynlig Mario Pasalic. Nu hade vi åtminstone två renodlade centrala mittfältare på planen med Sucic och Modric i en så kallad 3-4-1-2 eller 3-5-2 formation.

Början av andra halvleken startade positivt för Kroatien eftersom man sätter hög press och jagar andra målet. Någonstans efter tio-femton minuter släcks motorerna på nytt. Steve Clarks manskap märker detta och börjar rada upp målchanser.

När du minst anar det kommer segermålet från en halvkontring på högersidan. Ivan Perisic slår in perfekt inlägg mot bortre stolpen där Sosa kommer i fart och avlöser ett bra skott mot målvakten Gordon som räddar och lämnar retur till ensamstående Kramaric som straffar gästerna.

Kramaric gör sitt 30:e landslagsmål och nu är han på fjärde plats på alla tiders skytteliga i Kroatiska landslaget. Framför Kramaric har vi Mario Mandzukic ochh Ivan Perisic med 33 fullträffar. Högst upp är legenadren Davor Suker med 45 landslagsmål på 69 spelade landskamper!
 

I lördags vinner Kroatien tack vare erfarenhet och kvalitet, men utan dåres tur och VAR, skulle matchen lätt slutat oavgjort. Historien upprepades igen, för andra gånger under detta år, Kroatien darrade in i det sista och likt mot Italien under EM 2024 när man släpper in kvitteringsmålet i sista sekunden, händer apokalyps mot Skottland också!

Skottlands sista anfall slutar med att Kristijan Jakic gör självmål efter att försökt rensa bollen. Trots att det blivit en vana, så känns det som chock och förtvivlan! Gästerna firar med Tartan Army i bakgrunden som vrålar av glädje.

Men efter en stund visar det sig att Torino anfallaren Che Adams stod offside och med all rätt döms kvitteringsmålet bort. Jag lider med Skottland, de förtjänade inte att förlora en match som denna, men detta är fotboll.

Summering
Tre tunga poäng är det mest positiva ur nittio minuter från stadion Maksimir och i dessa tankar gick Zlatko Dalic efter matchen. I övrigt tummen upp för Dalic för att han försöker anpassa formationen efter spelarmaterialet. Men Dalic har ett gammalt spöke i landslaget som han måste trolla bort innan VM kvalet startar nästa år. Mot Skottland kändes det som att de yngre spelarna inte klarade av pressen av att stå som storfavoriter i en match mot Skottland. Problemet kan vara att man visste redan i förväg att en seger nästan garanterar kvartsfinal i Nations League. Återigen upplevde vi Turkiet 2008 och Italien 2024. Har vi inte lärt oss något från tidigare historielektionerna? Dalic kan anpassa landslagets spelstil till 3-5-2, 3-4-3 eller en mer Guardiola innovation med 3-6-1 formation, men så länge de svarta hålen kommer tillbaka periodvis under vissa matcher, så har vi inte kommit ett steg framåt. Jag hoppas och tror att Skottland matchen var bara en mental match för spelarna och att på tisdag mot Polen kommer man att visa sitt riktiga ansikte och plocka ytterligare tre poäng i Warszawa.

Mato Zoricmato_zoric@hotmail.com@ZoricMat2024-10-14 12:49:00
Author

Fler artiklar om Kroatien

Nations League: Portugal – Kroatien 2-1: tuff match på stadion da Luz.
Inför Italien: kniven mot strupen!
Kroatien 2 - 2 Albanien: schackrutorna nära uttåg i EM!