-

Önskar er en St. Dominik Livakovic
Vi vinner straffsparksläggning- igen!

Efter kvällens sista match står det klart, på fredag ställs vi mot Brasilien

Sedan EM 2008 har Kroatien spelat minst övertid i varje utslagningsrunda. Under VM i Ryssland för fyra år sedan gick det till straffsparksläggning mot Danmark och Ryssland. Mot England räckte det med övertid för att sänka ”It’s coming home” på ett elegant sätt. Under EM 2020 fick Spanien brottas för segern i 120 minuter på Parken i Köpenham. Och nu är vi där igen, nu har vi gjort det ännu en gång och man kan inte längre säga att det var inte rättvist eller att det var tur. Förutom erfarenhet, så är det numera Kroatiens patent.

Matchbilden
Vi såg aldrig en match som tände till, det var ställningskrig och Kroatien som var förhandstippade favoriter, satsade mer på det säkraste kortet. Döda spelet och sänk tempot. Det gick inte heller hem mot Marocko så varför skulle det vara vinnartaktiken mot Japan? Riktigt fegt måste jag erkänna. Kanske var man rädda för Japans snabba omställningar? Kanske var det Dalic som skrämde livet ur spelarna?

I den första halvleken spelade Kroatien bra i tjugo minuter och fick till en bra period där man pressade Japan. Perisic brände ett jätteläge tidigt i första halvleken när han läste Yoshidas försök. Målvakten Gonda gör en avgörande räddning, men frågan är hur matchen hade sett ut om Perisic dunkat in ledningsmålet, eller om han passade snett in till en fristående Petkovic.

Just Petkovic var så nära att frälsa Kroatien med en passning till Kramaric, som han aldrig slog. Jätteläge där också efter VMs snyggaste framspelning från Gvardiol, men Dinamo Zagreb anfallaren tog för lång tid på sig. Efter halvtimmes spel såg det ut som att luften gick ur spelarna, vilket förstås motståndet inte kunde läsa av direkt.

Mot slutet av första halvleken var Japan kvickare och farligare och vågade satsa med fler spelare i avsluten, vilket resulterade med förtjänad ledning. Vi går till halvtidsvilan med underläge 0-1 efter chansfattig halvlek.

Kroatien skulle studsa snabbt tillbaka i andra halvleken. Bestämda för att gå för kvitteringen kunde man läsa av på kroppsspråket på Perisic, Modric och Kovacic.

Och efter tio minuter in i andra halvleken, kom kvitteringen när det var som viktigast. Perisic gör ett klassavslut på Lovrens inlägg. Återigen vaknade Spurs anfallaren när det var som viktigast och hoppet om en drömmatch mot Brasilien i kvartsfinalen levde.

Nu hittade schackrutorna vinnaremodellen och det var att mata in med långbollar. Nu förväntade man sig att Kroatien kommer gå för dödsstöten. Men på något sätt lyckades Japan lyfta sig ur askan som Fenix. Mest på grund av deras inspelade kontrings varianter som var så irriterande att se på. Kroatiens mittfält hängde inte med på omställningarna, ytterbackarna Juranovic och Barisic vågade inte komma i ryggen på motstånds anfallarna. Utan ställde sig fem meter ifrån, så varenda kross som japanerna slog, kunde Doan ta emot i lugn och ro.

Japans högersidan var intränad med Ito och Doan. Duon slutade inte ta löpningar, inte ens mot matchens slutgång. På andra sidan slarvade Brozovic minst fem bollar och när Marcelo är på det spelhumöret, då kan du vara säker på att han kommer dricka ditt blod all night long.

Matchen är över efter 90 +4 tilläggsminuter. Modric och några spelare till såg helt slut ut in i förlängningen. Kaptenen byts ut i förlängningen tillsammans med Kovacic. Någon bakom mig säger: ”Det är bra, han måste vila i den åldern annars kommer han inte orka mot Brasilien.”

Är det verkligen så? Kommer vi att ta oss vidare utan legendaren? Det var enorm press på den unga generationen som var på plan, att hålla ut till straffsparksläggning! Och som vi visste vad som väntade där. Straffläggning är ett lotteri, det är rysk rulett som kommer dansa runt bordet.

Men när schackrutorna kommer till straffsparkar, är jag det minsta orolig. Livakovic är inte Subasic, men han var ändå lika bra den här kvällen! Det blev direkt drömstart när Japans första straff plockades av Livakovic. Man kände på sig att Vatreni kommer ta detta, och rätt så räddar han andra straffen. Vi kan redan nu börja fira och lägga patent på straffsparkarna i slutspelen.

Summering
Livi har växt fram till vår hjälte mot Japan och inte bara på grund av straffsparkarna han räddade, utan även alla viktiga räddningar under matchen. Landslaget behövde en stabil målvakt, vilket vi inte hade sedan Subasic slutade. Livakovic har alltid haft den potentialen och under detta VM kommer det visa sig att han cementerar sin plats mellan stolparna. Om det ska räcka för en bragd seger mot Brasilien på fredag, är jag tveksam om. I så fall behöver vi andra hjältar i form av Brozovic och Kovacic. Jag tvekar inte på Luka Modric. Men dom två förstnämnda, måste höja kvalitén på spelet och jag är helt säker på att man gör det också. En sämre uppvisning än detta går ej att upprepa mot Brasilien. Vi måste ha gjort den sämsta insatsen någonsin under ett VM, och trots detta går vi till kvartsfinal.

TV: Kroatiska spelare i europeiska ligor