Lagbanner
Bog, Hrvati i Pivo #2

Bog, Hrvati i Pivo #2

VM 1998  i Frankrike var Kroatiens första VM och förväntningarna på landslaget var jättehöga då truppen bestod av flera stjärnspelare som spelade i europeiska storklubbar.

Kroatien - Jamaica 3-1
Premiärmatchen och den första VM-matchen i Kroatiens historia spelades mot Jamaica och ägde rum på Stade Fellix-Bollaert i Lens. Kroatien var storfavoriter inför matchen främst på grund av den stora skillnaden när det kommer till den individuella kvalitén.

Kroatien inledde starkt då de tog kommandot direkt från start och började skapa chanser, efter 27 minuters spel kom utdelningen genom en intränad hörnvariant som Jamaicanerna inte var förbereda på. Robert Prosinecki slog hörnan som en passning längs hörnlinjen som Dario Simic löpte in på och slog en tillbakapassning till Igor Stimac som på direktavslut träffar ribban, returen hamnar på fötterna hos Mario Stanic som inte gör några misstag och petar in returen till Kroatiens 1-0 ledning. Mario Stanic blev därmed den första spelaren att göra ett VM-mål för Kroatien.

Trots den kroatiska dominansen som kom kallduschen i 45:e minuten då Robbie Earle nådde högst på ett inlägg och nickade in 1-1 bakom en chanslös Drazen Ladic. Jamaicas kvittering ställde inte till det för det kroatiska laget då de kom ut i andra halvlek och var resoluta att vinna matchen. Redan i den 53:e minuten var det dags för Kroatien att gå upp i 2-1 ledning, detta skedde efter att vad som såg ut att vara ett inlägg från Robert Prosinecki men blev istället ett drömmål i bortre krysset. Prosinecki har i efterhand erkänt att det var menat som ett inlägg, men varken han eller vi fansen hade något emot att den gick rakt in i mål istället.

Prosinecki hamnade in i historieböckerna då han blev den första spelaren att göra mål för 2 olika landslag i VM-sammanhang, det första gjorde han för Jugoslavien i VM 1990. Efter ledningen fortsatte Kroatien att tugga på och även 3-1 målet kom i den 69:e matchminuten, Davor Suker stod för målet och detta skulle bli hans första av totalt 6 mål i turneringen vilket också ledde till att Suker vann skytteligan i VM.
Davor Suker mot Jamaica VM 1998

Det visade sig vara viktigt med en sådan start då Kroatien tog sig vidare från gruppen och gick hela vägen till semifinal där det blev en hjärtskärande förlust med 1-2 mot hemmanationen Frankrike efter att högerbacken Lillian Thuram gjorde båda målen för Frankrike, kan tilläggas att det blev hans enda 2 mål som han nånsin gjorde för sitt landslag. 


VM 2002
Kroatien - Mexico 0-1

Premiärmatchen 2002 mot Mexico är något som de flesta kroatiska fans har förträngt. Matchen spelades i den japanska staden Niigata och inför matchen hade vi som vanligt förväntningar på vårt landslag men samtidigt visste man att det kunde bli tufft då truppen var sämre än den vi hade 98.

Själva matchen var ganska jämn i första halvlek där det inte bjöds på någon jättehög tempo, Kroatiens chanser kom främst genom fasta situationer och de var inte många. Efter en mållös första halvlek började den andra halvleken i samma tempo.
I matchens 59:e kom det som skulle avgöra matchen, Mexico rann igenom i straffområdet med en instick passning, Boris Zivkovic kom sent in i duellen och kapade sin motståndare, det hela ledde till rött kort för Zivkovic och straff till Mexico. Blanco förvaltade straffen på ett säkert sätt och gav sitt Mexico 1-0 ledning vilket skulle stå sig matchen ut.

Boris Zivkovic glidtacklar Blanco i straffområdet VM 2002

Kroatien skapade några halvchanser resterande tiden av matchen men mer än så blev det inte och förlusten var ett faktum. Kroatiens VM resa tog stopp redan i gruppspelet trots att man slog Italien med 2-1 i andra matchen efter en fin prestation, men förlusten mot Ecuador 0-1 innebar respass för Kroatien.

VM 2006
Kroatien - Brasilien 0-1


Premiärmatchen mot Brasilien som spelades på Olympiastadion i Berlin var speciellt av olika anledningar. Det var första gången som Kroatien skulle möta Brasilien i ett mästerskap, brassarna som är de mesta mästarna är dröm för alla nationer att få möta i ett VM. Inramningen till matchen var fantastisk då det var drygt 40000 kroatiska fans på läktaren av de 72000 åskådare som var på plats på en fullsatt Olympiastadion, undertecknad var en av de lyckliga fansen som var på plats.

Att kroatiska fans dominerade läktaren märktes direkt under nationalsångerna, än idag får man rysningar när man minns tillbaka på ljudnivån under nationalsången då det kändes som att Kroatien spelade på hemmaplan. Själva matchen var en välspelad match från båda lagen, Brasilien med alla sina stjärnor var det bättre laget men även Kroatien hade sina chanser.

Avgörandet kom i 44:e minuten genom ett snyggt mål av Kaka där han prickade in bollen mot målvaktens högra kryss från 25 meters avstånd. Kroatien skapade några bra lägen i andra halvlek men avsluten höll sämre kvalité så slutresultatet blev 1-0 till Brasilien. Trots förlusten så spelade Kroatien bra och fick den bekräftelsen från läktarhåll där vi sjöng in i det sista och applåderade laget efter slutsignalen.

Adriano mot Robert Kovac i VM 2006 Tyskland

Med det sagt kan man tyvärr inte säga samma sak om dom resterande två matcherna i gruppspelet mot Japan och Australien. Kroatien spelade alldeles för dåligt i båda de matcherna och med två raka kryss 0-0 och 2-2 stannade man på 2 poäng i gruppen vilket ledde till att vi åkte ut redan i gruppspelet, vilket var ett enormt besvikelse. 

VM 2014
Kroatien - Brasilien 1-3


Efter att ha missat VM 2010 var Kroatien tillbaka i VM 2014 och det var återigen dags att möta Brasilien i en öppningsmatch. Den här gången var skillnaden att Brasilien var hemmanation så Kroatiens premiärmatch var den här gången även premiärmatchen för hela mästerskapet. Alla världens ögon var vända mot spektaklet på Arena de Sao Paolo inför 62000 åskådare på plats.

Förväntningarna på Brasilien var att de skulle vinna VM guldet på hemmaplan men det fanns även förväntningar från oss kroatiska fans på vårt landslag då det återigen var en bra generation och ett lag fyllt av spelare som spelade i europeiska toppklubbar med Luka Modric i spetsen.

Matchen startade på bästa möjliga sätt för Kroatien då vi tog ledningen redan efter 11 minuters spel efter ett självmål av Marcelo. Brasilien tryckte på för kvittering och den kom i den 29:e minuten genom ett distansskott från Neymar. Efter kvitteringen stabiliserades spelet och lagen gick till pausvilan med 1-1 på resultattavlan.

Fram till den 69:e minuten i andra halvlek var det en jämn match där ingen av lagen skapade några riktigt heta chanser, matchen såg ut att gå mot oavgjort i det skedet. Då som en blixt från klar himmel slog den japanske domaren Yuichi Nishimura till med att blåsa vad som kan vara en av de billigaste straffarna som nånsin har dömts i ett VM. Anfallaren Fred fick bollen felvänd mot mål, Dejan Lovren stod bakom honom och täckte upp som en mittback vanligtvis gör. Så fort Fred kände att Lovren andades bakom honom slängde han ner sig mot marken som att han hade blivit slagen av en slägga rakt på skallen, Nishimura blåste i pipan innan ens Fred hade nuddar marken och den pinsamma straffen var ett faktum.

Skandalstraffen tilldöms Brasilien

Brassarnas stora stjärna Neymar förvaltade straffen och gav Brasilien ledningen med 2-1. Kroatien tryckte sedan på för att kvittera men istället blev det 3-1 till Brasilien när Oscar fastställde slutresultatet i den 91:a minuten. Skandalstraffen blev den stora snackisen efter matchen och alla (förutom brassarna) höll med om att domaren gjorde ett stort misstag när han skänkte Brasilien straffsparken.

Kroatien spelade riktigt bra sedan och vann den andra gruppspelsmatchen mot Kamerun med 4-0 vilket är den största kroatiska vinsten i ett VM. Dock verkade det som att Kroatien körde slut på batterierna mot Kamerun för att den sista och avgörande gruppspelsmatchen mot Mexico blev inte som man hade tänkt sig. Laget kom inte upp i sin vanliga standard och underpresterade vilket ledde till en 1-3 förlust och en tidig hemresa redan efter gruppspelet. 

VM 2108
Kroatien - Nigeria 2-0


Förra VM som spelades i Ryssland inledde Kroatien sin fantastiska resa mot Nigeria. Inför matchen var Kroatien favoriter och de räknades även som en av favoriterna till att gå hela vägen, strax efter de stora elefanterna som en så kallad ”dark horse”. Det var fullt förståeligt att det fanns stora förväntningar på det kroatiska landslaget med tanke på den gyllene generationen som jämfördes med hjältarna från VM 98.

Obi Mikel mot Ivan Rakitic under VM 2018 Ryssland

Premiärmatchen gjorde ingen besviken då Kroatien tog tag i taktpinnen och kontrollerade matchen från början till slut. Ledningen kom från en hörna i den 32:a matchminuten där Nigerias Etebo var sist på bollen och tillskrevs ett självmål. 1-0 blev också slutresultat i den första halvleken men mer skulle komma i fortsättningen av matchen. I mitten av den andra halvleken blåste domaren i pipan och som resulterade i straff för Kroatien. I den 71:a minuten var Modric säker från 11-meter och 2-0 var ett faktum, vilket också blev slutresultatet.

Den fina insatsen från premiären följdes upp mot Argentina och Island vilket resulterade i ytterligare två segrar och fullpott för Kroatien i gruppspelet. Sedan vet vi alla hur det gick i resten av turneringen där våra favoritgossar tog sig hela vägen till VM-final!! Trots att det blev förlust mot Frankrike i finalen så var det kroatiska landslaget mästare för oss alla fans, då det nog inte fanns en enda kroat i hela världen som inte var stolt över silvermedaljen och lagets prestation sett över hela turneringen.

Sammanfattning 
Som vi kan utläsa av texten så har seger i premiärmatcher inneburit avancemang från gruppspelet för Kroatien. I det här fallet har det inte bara inneburit avancemang, båda de gångerna som Kroatien har tagit sig förbi gruppspelet har lett till medalj för Kroatien, brons 1998 och silver 2018. Med det sagt så hoppas jag på ännu en premiärseger nu på onsdag mot Marocko och att vi återigen kommer att ha någonting att glädjas över när detta här VM är över. 

Ivica Nujic
Gästskribent

Ivica Nujicmato_zoric@hotmail.com@ZoricMat2022-11-22 08:17:00
Author

Fler artiklar om Kroatien

Nations League: Portugal – Kroatien 2-1: tuff match på stadion da Luz.
Inför Italien: kniven mot strupen!
Kroatien 2 - 2 Albanien: schackrutorna nära uttåg i EM!