Lagbanner
Education City Stadium, 2022-12-09 16:00

Kroatien - Brasilien
5 - 3

Kroatien till semifinal

Kroatien till semifinal

Det här är ingen slump längre, det är en realistisk värld vi lever i.

Vi har sett ett dussin bra matcher under pågående VM. Och det blir aldrig nog, ge mig fler njutbara upplevelser är ni snälla Modric och Co. Kroatien var förhandstippade som underdogs. Inget nytt, det är precis som vanligt.

Nu är det ingen slump, Kroatien är en stor fotbollsnation. Det är ett faktum, schackrutorna är i semifinal för tredje gången i ett VM. Tredje semifinalen på 24 år är inte alls dåligt facit.

Hur ska detta ens vara möjligt för en nation med 3,9 miljoner invånare? Senaste åren har flera hundratusen kroater lämnat landet på grund av den dåliga ekonomin. För att hitta ett bättre liv, för arbeta och kunna försörja familjen med brödet på bordet.

Trots detta är det något som binder oss samman. En främmande människa kommer aldrig förstå gemenaskapen. Landet och människorna har gått igenom ett helvete under Balkan kriget, andra världskriget, första världskriget. Det slutar inte, det går långt tillbaka i historieträdet. 

Letar vi nu efter bevis på kvällens mirakel mot Brasilien? Gör inte det, för ni kommer inte hitta det här. Kanske har Luka Modric ett solid svar på vissa frågor. Men låt oss njuta av den här kalla vintern. Kroatien har planerat en tidig julklapp till alla som älskar schackrutorna.

Matchen i sin prakt
Gladiatorerna sprang ut på Education City arenan som var fullsatt. Allt detta såg ut som en dröm, schackrutigt mot gult, här fick jag gåshud. Detta var en dröm som gick i uppfyllelse.

Lagets talesman Luka Modric håller hårt om vimpeln som han kommer byta med Thiago Silva precis innan avspark. Det här är sista gången som vi ser Silva under ett VM. Förmodligen Neymar också.

Ljudnivån stiger högt innan avspark. Engelsmannen Oliver som dömde matchen perfekt, blåser igång kvartsfinalen där båda landslagen blir avvaktande. Brasilien meddelade dagar innan matchen att man har förberret flera danssteg för alla målen som kommer att firas. Och det blev inte så mycket ut av snacket, endast ett mål, jag såg inte som Neymar dansade samba.

Kanske förväntade man sig att lösa upp det lilla Kroatiens försvar tidigt under matchen. Kanske har man underskattat Kroatien lika mycket som alla oddsbolagen. Trots världens vassaste spets, skapas inga konkreta målchanser.

Kroatien lyckas på alla plan, stundtals var det en lyx att se hur brassarna backade hem med hela laget. Sakta men säkert började den initierade orkanen från Neymar och Vinicius avdunsta. 

Andra halvleken började precis liksom första. Brasilien försöker få i gång spelet, men schackrutorna lugnade tempot så fort man fick möjligheten. Matchen var som skapad för straffläggning. Det var fortfarande lång väg dit, men allt pekade mot en och samma riktning. 

Brasilien fick till slut dansa samba men bara en gång gillt. Äntligen lyckades Neymar. Han var så hal när han glider förbi igenom hela kroatiska försvaret och sätter den förbi en Livakovic, som för en gång skull var hjälplös. 

Tungt såg det ut, här var vi redan avskrivna som en gammal och rostig bil som behövde skrotas. Inget är över förrän den feta damen sjunger. Och så var det verkligen. En chans väntade någonstans och den kom i rätt tillfälle när Dalic slängde alla offensivsa kort. Räkna aldrig bort Kroatien. Fotboll spelas i 120 minuter + straffsparksläggning.

Orsic in, Budimir in och Perisic flyttades ner på vänsterbackpositionen. Samarbetet mellan Dinamo Zagreb kompaniet Orsi-Petkovic gick hem alla dagar i veckan. Plötsligt glömmer brassarna att Orsic är helt fri på vänsterflanken. Han hittar Petkovic i straffområdet som kvitterar med lite hjälp av en Marquinhos, som senare skulle bli syndabocken efter straffsparkarna.

Straffsparken är historia. Vill ni se reprisen är ni välkomna till en kroatisk förening på tisdag 20:00. Där väntar den sista mohikanen – Messi?

Summering
Tack till Livakovic som har säkert räknat sina dagar i Dinamo Zagreb tröjan. Tack till Dalic som är så ofta kritiserad, men den här förbundskaptenen kan sitt jobb. Kroatien ska aldrig räknas bort och den här resan börjar påminna lite om Real Madrids senaste väg mot Champions League finalen. Kanske är det ingen slump, med tanke på att Luka Modric fört över sitt lugn och aura över laget. Styrkan är tillbaka, det mentala är ännu stabilare och det känns som att Kroatien kommer ha en lättare match i semifinal. Qatar börjar nu påminna om Ryssland 2018 där Kroatien reste sig ännu starkare efter varje batalj. Vi längtar redan nu till nästa match som spelas på tisdag.


TV: Det bästa från Kovacic i Chelsea under hösten
 

 

Mato Zoricmato_zoric@hotmail.com@ZoricMat2022-12-09 22:17:00
Author

Fler artiklar om Kroatien

Nations League: Portugal – Kroatien 2-1: tuff match på stadion da Luz.
Inför Italien: kniven mot strupen!
Kroatien 2 - 2 Albanien: schackrutorna nära uttåg i EM!