Lagbanner
2020-09-05 20:45

Portugal - Kroatien
4 - 1

Skamlig förlust i Porto

Skamlig förlust i Porto

Kroatien öppnar upp UEFA Nations League med en (stor)förlust. Bortsett från fjolårets bortamatch mot Spanien (6-0) så är kvällens resultat det största fiaskot sedan Wembley 2009.

Matchinformation
Portugal – Kroatien 4–1 (Cancelo 41’, Diogo Jota 58’, Joao Felix 70’, Petkovic 91’, Andre Silva 95’)
 
Portugal (4-3-3)
Lopes
Cancelo, Pepe, Ruben Dias, Guerreiro
Moutinho, Pereira, Bruno Fernandes
Bernando Silva, Joao Felix, Diogo Jota
 
Kroatien (4-2-3-1)
Livakovic
Barisic, Lovren, Vida, Jedvaj
Kovacic, Pasilic
Rebic, Vlasic, Brekalo
Kramaric
 
Förbundskapten (Portugal): Fernando Santos
Förbundskapten (Kroatien): Zlatko Dalic
Domare: Davide Massa (ITA)
 
 
Kroatien – ett landslag som skämde ut sig
Någonstans inför matchen mot Portugal trodde man att Kovacic skulle nu få chansen att visa ledarskap, att Jedvaj och Barisic skulle öka konkurrensen på ytterbackspositionerna, att Kramaric skulle hota en formstark Petkovic längst fram, att Pasalic skulle visa sin Atalanta-form. Ja, vi skulle kunna nämna alla resterande spelare, förutom Livakovic i mål. Kroatiens insats mot kan man skriva mycket om, men det kan enbart göras i negativ bemärkelse.
 
Kroatien var allt annat än bra ikväll, Kroatien var rättare sagt uselt. Ett landslag som skämde ut sig. Någon eller några kan eller kommer tycka att det är lite att ta i, men Kroatiens spel ikväll var division sex-kvalitet. Objektivt sätt så kan Kroatien tacka Livakovic i mål, en spelare som växer från match till match. Denne man har knipit och vårdar sin målvaktsposition i landslaget, det är en sak som är klar. Resterande spelare var verkligen inte någon höjare: tvåmeterspassningar som gick fel, inlägg som aldrig lyckades komma hela vägen fram, samspelade som om de vore första matchen tillsammans. Förvisso, några spelare spelade tillsammans för första gången men så pass dåliga de var i dag, skamligt. Tyvärr.
 
Vad var det som egentligen inte stämde, kan man fråga sig. Jo, Kroatien prövade aldrig Portugal, Kroatien gav bort matchen till Portugal. Oavsett om UEFA Nations League ”inte betyder något”, så bör man i åtanke ha att landslagströjan är något heligt, man kan inte, man får inte göra så som dessa spelare gjorde i Porto. Skamligt och bedrövligt. Portugal å andra sidan gjorde det man ville. Bokstavligt talat, vad man ville. Hemmalaget spelade ett lugnt spel, var mycket mer intresserade av att rulla ut bollen, invänta och hota. Kroatiens yttersidor var rena autobahn och någonstans visste man att chansen kommer att komma – eftersom Kroatien klantade till det hela tiden. Hatten av för den delen, Portugals mål var världsklass. Problemet ligger i kroaternas agerande innan målet: passiva, inte intresserade, bjuder in och står på hälarna inför sin motståndare. Nja, så spelar man inte, oavsett landslag eller klubb. 


 
Livakovic då. Jo, honom kan man prata mycket om. Som tidigare påpekat så har Kroatien en bra målvakt och det är en person som är otroligt ung och kan bli en ny Ladic från 1998. Om det inte vore Livakovic denna kväll så hade det möjligtvis blivit tvåsiffrigt, och det är inte att ta i. Förbundskaptenen har mycket att tänka på och han har knappt blivit något klokare efter matchen. Man ska inte skylla på form, speltid i klubblagen eller något tredje. När man tar på sig landslagströjan, då måste se bättre ut. 
 
Sedan kan man prata och diskutera aspekten att Kroatien är mitt i ett generationsskifte, att Modric och Rakitic inte var med, att Petkovic kommit tillbaka efter skada med mera. Objektivt sätt spelar detta inte någon roll, det går inte att gå lägre än det som hände i Porto ikväll. Modric och Rakitic kommer inte spela för evigt. För övrigt kommer dessa två spelare spela sina absolut sista matcher och ev. sista mästerskap. Om ett landslag vilar på en eller två världsstjärnor, då vet vi att landslaget i fråga har stora problem. Landslag som spelar som lag ger mest och går oftast längst. Om några dagar väntar Frankrike, ett landslag som absolut inte kommer bry sig om man har problem i landslaget eller om vissa spelare inte är med – de kommer att bita. 
 
Livakovic
- Bäst ikväll. Räddade landslaget ett par (läs många) gånger. 

Jedvaj
- Svag. Motorväg för portugiserna. Är inte i landslagsform. 

Lovren
- Okej, inte mer. Syns att den ökade speltiden i Zenit ger honom ett ökat självförtoende.  

Vida
- Speglar Lovrens insats. Kapten för första(?) gången från start. Hade ingen framför sig att lira med. 

Barisic
- Osynlig. Dåliga bedömningar vid flertal ingripande. 

Kovacic
- Lyckades inte bli ledaren, igen. Antingen var det han som var osynlig, eller så gjorde spelarna runt om kring honom osynlig.  

Pasalic
- Dålig. Det gick inte ikväll, otroligt svag.  

Rebic
- Idélös. Komplicerade väldigt mycket med bollen. Hade svårt att ta emot bollen, den nivån var Rebic på ikväll. 

Vlasic
- Citerar Rebics prestation. 

Brekalo
- Var vilse, ibland vänsterback och ibland mittemellan. Fick gå ner på grund av att Jedvaj också var vilse.  

Kramaric
- Drällde med bollen, idélös och maktlös. 

Inhoppare: Brozovic, Petkovic, Perisic
- Den förstnämnde lyckades den korta tiden att åstadkomma något offensivt, såg ok ut. Petkovic lär bli startspelare så fort han är hundraprocentig. Längst fram i banan lyckades han åstadkomma mer än vad Vlasic, Rebic och Kramaric gjorde tillsammans under första och halva andra halvlek. Lyckades även näta i slutet av matchen. Kroatien behöver Petkovic, en sak som är säker. Sex mål på nio landslagsmatcher. Perisic var också inne en kort stund, lyckades helt ok. Fick mittfältet att lyfta framåt tack vare sina löpningar offensivt.  

Nästa match är mot Frankrike på bortaplan. Hoppas då på en mer positiv artikel.
 
Vi gratulerar Portugal till den rättvisa segern och önskar portugiserna all lycka i framtiden.

Jureredaktionendinamo@hotmail.com2020-09-05 22:52:00
Author

Fler artiklar om Kroatien

Nations League: Portugal – Kroatien 2-1: tuff match på stadion da Luz.
Inför Italien: kniven mot strupen!
Kroatien 2 - 2 Albanien: schackrutorna nära uttåg i EM!