Lagbanner
Lusail Iconic Stadium, 2022-12-13 20:00

Argentina - Kroatien
3 - 0

The last tango
Nu samlar vi krafterna för bronsmatchen

The last tango

Förlust i semifinalen och match om tredje plats på lördag

Till alla kroatiska damer, till alla kroatiska männen. Vatreni har spelat andra semifinalen på raken i VM. Och ni är en del ut av det hela. Tacksamma och samtidigt lyckligt lottade är vi som befinner oss just inne i detta ögonblick.

All otur, varje missad straff, EM 2008 och Turkiet, förlängningen mot Portugal 2016. All otur lyckades Dalics Kroatien återbetala.

Till en stat utan system, som sedan självständigheten inte har kunnat anta en användbar, rättvis och heltäckande lag om idrott. I ett land där politiker i decennier försökte att upplösa det kroatiska landslaget genom att inte satsa ett enda öre på en fotbollsarena. Ett landslag som i åratal varken hemma eller borta kunde spela inför publiken av rädsla för upplopp, och laget som saboterades av hakkors, besegrar allt detta.

En karaktär av stål med enad attityd gör att det inte spelar roll hur stor Messi är. Ödmjuka men stora, det är svårt att sätta ord på detta. Trots en förtjänad förlust, är det hatten av för spelarna.

Matchens charm
Flaggan i ljusblått och lite vitt och i mitten en gul sol. Argentina ordet kommer från latinska ”argentos” som betyder silver. Vilken klassiker, kändes som om fansen från Sydamerika täckte hela arenan. Någonstans hörs trummorna, det är ’Ultras’ från La Bombonera i Buenos Aires. 

Hemmaplan för Argentina? Det var det nästan. Triangeln Broz-Kova-Luka brydde sig inte om Ultras, utan gömde bollen. Även om det var en avvaktande match i början, var det Kroatien som ägde stora delar av första halvleken. 

Målet var att skära av Messi från resten av laget, vilket man lyckades fram till straffsparken. Vanligtvis läggs straffar efter förlängning när du möter Kroatien. Men Orsato tvekade det minsta, blåser av för straff utan VAR-assistant. 

Messi förvaltade straffen på ett säkert sätt. Någonstans på kroatiska bänken i skuggan av målfirandet, får assisterande tränaren Mario Mandzukic lämna bänken på grund av hårda protester mot fjärde domaren. 

Kovacic får också gult, också på grund av protester. Just i detta momentet var det viktigt att hålla huvudet iskallt. Spelarna var för heta. Vi hann inte ens svälja 0-1 målet och det var tid för nästa chock. Kroatien får en hörna, men man kör med en intränad variant som inte går hem och istället assisterar man till argentinarna till en magnifik kontring som leder till 0-2. Nu var det Alvarez som straffade med piskan. Vilket avslut på 1:a halvleken.

In i det sista hade jag hoppet om att ett mål skulle lösa upp allting. Förbundskaptenen Dalic satsar alla kort på offensiven när han byter in Orsic och Vlasic, istället för en Borna Sosa som inte var sig själv, och Pasalic fick också stanna i omklädningsrummet.

Bruno Petkovic byts också in, i hopp om att han skulle precis som mot Brasilien, få till en klumpträff som skulle på något sätt studsa in i målet bakom Martinez.

Ett mål, bara ett krävdes för att sätta dramatik i semifinalen. Argentina förväntade sig en orkan komma, den kom, fram till straffområdet. Men ingen vågade ta avslut mot målvakten Martinez. 

Kroatien saknade konkreta avslut mot mål. Kramaric var inte i närheten lika het som mot Kanada. Men det var ju ett Kanada, ikväll mötte man Messi och Argentina. Om någon visste vad dom ville göra med bollen, så var det Argentina. 

Tredje målet kommer också för enkelt. Josko Gvardiol visade för mycket respekt mot Messi, när han hade två lägen att bryta bollen, ta frisparken för laget och håll matchen i livet. Men istället promenerade Messi in i straffområdet och assisterade enkelt för en Alvarez som gör sitt andra mål för kvällen. 

Det var verkligen the last tango för Kroatiens del. Snart byttes Modric ut och han fick självklart ovationer. Det blir inget VM-guld för den lille trollkarlen. Ikväll räckte inte Modric till, han behövde dom övriga lagdelarna med sig. 

Försvaret såg passiva ut efter straffsparken i första halvlek och kom aldrig med i matchen. Man visade inte det självförtroende man hade mot Brasilien. Männsikor älskar dueller mellan David och Goliat. Tyvärr blev det aldrig dramatik ikväll.

Ikväll var skillnaden mellan lagen en Messi. Ett mål och en assist från Messi i en VM semifinal säger oss allt. Vad hade hänt om Juranovic och Sosa rensat bollarna som en riktig man? Hur hade matchen slutat om Perisic fick hörnan som han krävde från Orsato, sekunder innan densamme dömer på straffpunkten? Vi kan bara spekulera. 


Kroatien får helt enkelt samla krafterna för en bronsmatch.

TV: Höjdpunkter med Kroatiens VM-spelare

Mato Zoricmato_zoric@hotmail.com@ZoricMat2022-12-13 23:55:00
Author

Fler artiklar om Kroatien

Nations League: Portugal – Kroatien 2-1: tuff match på stadion da Luz.
Inför Italien: kniven mot strupen!
Kroatien 2 - 2 Albanien: schackrutorna nära uttåg i EM!