Lagbanner
Våra drömmars Maksimir
Ett av Europas fulaste arenor

Våra drömmars Maksimir

Nationalarenan huvudtema i kroatisk fotboll

Vad är det första ni tänker på när ni hör namnet Kroatien? Kanske är det turkosblåa Adriatiska havet och den vackra kusten med gamla staden Dubrovnik? Det kan också vara kulturen eller maten? Vissa har kanske besökt nationalparken Plitvice eller tagit en sväng inne i huvudstaden Zagreb, där det mesta händer.

Precis som i övriga Europa, växer huvudstäder i en snabb takt och allt förändras på en bråkdel av en sekund. Zagreb har utvecklats i en skala som övriga städer i Kroatien kan bara drömma om. Tyvärr kan vi inte stoppa stadion Maksimir i samma ord. Stadion som även används som nationalarenan, även om detta inte är officiellt. Maksimir är byggd långt före vår tid, närmare sagt år 1912 öppnades den och arkitekten bakom den monstruösa Maksimir är Vladimir Turina.

Stadion Maksimir består ut av norra läktaren som tar cirka 9 700 i kapacitet. Sedan följer västra med 12 100 kapacitet och östra med kapacitet 9 500. Södra läktaren är avsedd för besökarna med endast 4 000 kapacitet och den totala kapaciteten avrundar vi på 35 300. Men på grund av jordskalvet från 2020 så är östra läktaren avstängd.

Sedan slutet av 90-talet hade man inga större planer på att bygga om till en modern fotbollsarena som innehåller allt den ska innehålla. Butiker, restauranger, salonger, etc. Flera projekt har påbörjats i slutet av 90-talet när det investerades mer än 1 miljard kronor eller som det var på den tiden 100 miljoner tyska mark, som motsvarar idag 100 miljoner €.

Det blev rivstart med Bad Blue Boys sektionen när norra läktaren revs ner och nytt byggdes. Men sedan avtrappades arbetet utan konkreta förklaringar eller ursäkter. Blev budgeten spräckt redan i starten av byggprojektet? Ingen vet var pengarna hamnade, det blev knäppt tyst. Projektet är påbörjat men inte avslutat, typiskt Balkan mentalitet och nu är vi här.

Med ett fotbollslandslag som är vicevärldsmästare och ett Dinamo Zagreb som spelar Champions League eller Europa League varenda säsong, så är det tillräckligt bra anledningar att ha en modern fotbollsarena. Men istället måste vi (supportrar) skämmas när Tottenham, Manchester City, Arsenal, Sevilla eller Chelsea gästar på Maksimir. Det är mer än pinsamt, detta är skrämmande. Östra läktaren håller på att rasa samman och det spelas fotbollsmatcher varje helg eller mitt i veckan. Detta hade inte gått hem i Sverige.

Efter fotbolls VM 2018 togs hela landet av euforin, bl.a. politikerna och borgmästaren i Kroatiens största stad som började skjuta från höften. Lovord från alla håll om en ny nationalarena blev ett stort tema i landet. Självklart utnyttjade männen i kostymen detta ämne bara för att plocka rösterna i valet. Det hela slutade med några selfies och skamlögner. När euforin avtog gick vi tillbaka till vardagligt liv och männen i kostymerna krympte tillbaka i sina råtthål.

Sagor om en återuppbyggnad finns gott om. Landslagets fanförening ”Uvjek vjerni” översatt till ”Alltid trogna” hade ett projektförslag som verkade vettigt. Investeringarna skulle inte kosta mer än 60 miljoner Euro. Men även det förslaget hamnade på isen. Istället sminkade man grisen med nya stolar och blåa mattor lades runt om atletiska banan för elva år sedan.

Nationalarena temat togs upp i parlamentet i veckan när premiärministern Andrej Plenkovic gick ut med:  ”Vi är en idrottsnation. Den nya lagen om idrott har skapat grunden för investeringar i idrottsinfrastruktur inklusive fotbollsarenor. Vi tänker inte bara på en arena, utan det handlar om flera fotbollsarenor runtom landet. Vi kommer att finansiera tillsammans med fotbollsklubbar, UEFA, FIFA och sponsorer”

Nya Maksimir?

Kroatien har varit en idrottsnation långt före VM 2018. Redan på 90-talet höll jag på att säga. Hur ska man tolka detta uttalande från premiärministern mitt i en förödande kris där allt blir dyrare och ett krig i Ukraina. Världen har en Putin som hotar väst med kärnvapenkrig och mitt i allt detta lovar du att bygga flera fotbollsarenor?

Projektet är bortom våra drömmar. Tills dess kommer vicevärldsmästarna som är vidare till final-four i Uefa Nations League, samt ett Dinamo Zagreb som spelar Champions League, skämma ut sig i åren som kommer.
 

Mato Zoricmato_zoric@hotmail.com@ZoricMat2022-10-19 21:03:00
Author

Fler artiklar om Kroatien

Nations League: Portugal – Kroatien 2-1: tuff match på stadion da Luz.
Inför Italien: kniven mot strupen!
Kroatien 2 - 2 Albanien: schackrutorna nära uttåg i EM!