Berg, Isak

Förbundskapten (Kroatien): Zlatko Dalic
Förbundskapten (Sverige): Jan Andersson
Domare: John Beaton (SCO)

Det var som att regnet i Zagreb väntade på domarens startsignal. Matchen startade väldigt kontrollerat, från bådas sida. Å ena sidan fokuserade Sverige mest på att ligga rätt i sina positioner och det såg ut som att de svenska spelarna inte var så värst intresserade att hota framåt. Å andra sidan kunde Kroatien vara bollförande, väldigt bollförande. Under första halvleken var det perioder då Sverige inte fick ut bollen från sin planhalva. Detta passade Kroatien ganska bra men problemet var att de centrala ytorna på plan var tighta och väldigt många spelare befann sig just på denna yta.

Kroatien fortsatte att rulla boll, från vänster till höger. Förbundskaptenen Dalic ville se snabbare boll, från vänster till höger. Sverige såg ganska vilsna och bleka ut, egentligen under hela första halvlek. Kroatien hotade men det var överlag halvchanser. Mycket av det hela gick genom trion Brozovic-Kovacic-Modric och därefter ut på kanterna. Kulusevski, Isak och Forsberg spelade förmodligen inte första halvlek. Caleta-Car, Lovren och Brozovic dominerade totalt. Svenskarna kom ingen vart. Kroatien fick även ett bortdömt mål och det var ett helt korrekt beslut av domarteamet. Det tog 32 minuter och då small det bakom Olsens mål. Isak satte dit en rejäl felpassning som Modric, på sin egen planhalva, uppfattade. Med en liten kvick instickare skickade Modric sin motståndare upp på läktaren, drev med bollen ett par meter och skickade vidare bollen till Perisic. Perisic som i sin tur utmanade sin försvarare och med en hård instickare hittade han Brekalo inne i straffområdet. Brekalo hade Vlasic bakom sig och med en liten touch bak kunde Vlasic vasst och med precision sätta dit 1–0-målet. Fint, otroligt fint. Olsen, som var ganska irriterad, ifrågasatte sina medspelare vad i tusen är det som pågår. Undertecknad förstår Olsens frustration då Kroatien i perioder hade 60–40 i bollinnehav, flera skott som sköts mot mål och ett flertal hörnor som hotade målburen.

Efter målet fortsatte samma visa, Kroatien höll i bollen och Sverige låg tight bakåt. En halvchans hade Isak-Kulusevski-kombon men det var allt annat än farligt. Janne hade väldigt mycket att ta upp med de elva spelare som underpresterade (förutom Olsen) under första halvlek. Dalic däremot, hade väldigt mycket positivt att ta upp inför andra halvlek. Kroatien gick till pausvila med en rättvis ledning och på något sätt så var det synd att man inte kunde dra dit 2–0- eller 3–0-målet snabbt efter det första målet.

Regnet fortsatte att ösa ner på Maksimirstadion. Det var svårt att spela i första halvlek, det blev nog värre under andra halvlek. Som tur var så var det inga vattenskador på gräsmattan i form av vattenpölar, det gick att spela boll men bollen rullade otroligt snabbt och spelarna hade svårt med både bollkontrollen men också att inte ramla i de avgörande momenten. Det tog inte lång tid innan Kulusevski kunde visa upp sin klass. Just Kulusevski tog sig an sin försvarare på högersidan, fick med sig bollen och sökte sina medspelare i straffområdet. En kaosartad situation där bollen tar på handen på Lovren och därefter tar Livakovic bollen i famnen och situationen går Kroatiens väg. Hands? Ja, det blev ju inte det. Frågan är om domaren går på bedömningen att handen är nära kroppen och gör inte kroppen onaturligt större, alternativt om Lovren faller som i sin tur har sin hand som en stödjehand innan landningen (enkelt beskrivet). Om svaret är ja, då är det ingen hand. Om nej, straff. Vi blev inte klokare efter denna situation men matchen fick lite liv i sig. Sverige började sakta men säkert gå framåt med bollen. Detta gav också kroaterna yta framåt.

Sverige började piggt, Kroatien var nog kvar i omklädningsrummet lite för länge. Sverige började rulla och hota ett flertal gånger. Efter 66 minuter kunde Berg näta efter ett fantastiskt uppspel från svenskarnas sida. Lustig tog med sig på bollen på högersidan, serverade Forsberg i mitten som i sin tur lirade vidare till Berg som hade öppet mål. 1–1 var ett faktum. Välförtjänt? Ja och nej. Nej sett till hela matchen där och då, ja sett till spelet under halva halvlek. Kulusevski hade ett par lägen men allt gick utanför mål. Sverige var inte nöjda där, Kroatien var helt borta ett tag. Det var väldigt mycket som inte stämde trots att chanserna för kroaterna var där. Det började likna matcherna mot Portugal och Frankrike: idélöst stundtals, felpassningar och ytterbackarna som inte var med. Det blev autobahn vissa situationer och fortfarande ger ytterbackspositionerna huvudbry för förbundskaptenen Dalic.

Synd, Kroatien bjöd in Sverige i matchen. Orsaken var oklar men framför allt handlade det om att kroaterna stannade till – helt. På alla sätt och vis, spelmässigt speciellt. Kroatien kunde pusta ut efter ett par farliga situationer från svenskarnas sida men alla bollar gick utanför stolparna. Det med att Sverige gick upp med lagdelarna skulle till slut ge resultat, för Kroatien. Efter en långboll från egen planhalva mot Perisic trodde man att Jansson skulle ha en enkel uppgift men Interspelaren Perisic kunde lista ut vad Jansson skulle göra. Perisic gav honom en otroligt liten knuff som satte Jansson ur balans och Perisic kunde kort därefter servera Kramaric snett bak som enkel satte dit 2–1-målet. Objektivt sett så var det ett dåligt ingripande av Jansson, bra agerande av Perisic. Det behövdes för Kroatien, ett tag levde kroaterna farligt. Slutet av matchen satte Sverige tryck, inte så otippat då Sverige behövde få med sig minst en poäng. Kroatien var tighta bakåt och väntade på sina kontringar eller bollen för att behålla den så länge som möjligt. Efter 94 minuter blåste domaren av, svenskarna hade det ena och andra att säga till domaren men tre poäng skrevs in i Kroatiens konto.

Kroatien tog därmed sin första trepoängare i Nations League. Sammanfattningsvis är det samma visa som vi pratade om efter Portugal och Frankrike. Det kan börja rinna på sidorna när som helst, det fick vi se ikväll mot Sverige också. Uremovic gjorde det helt okej men mot bättre landslag (sagt med respekt gentemot Sverige) kommer det inte att räcka tyvärr. Det var en svår match, vädret var inte det bästa vilket gjorde matchen till en riktig kamp under vissa perioder. Modric är livsviktig för det Kroatiska landslaget, allt går genom honom. Olsson försökte hålla koll på Modric men Luka är en annan nivå. Skönt att ha honom på plan igen. Brozovic och Modric håller en väldigt hög nivå. Vida får verkligen kämpa sig till en plats om Caleta-Car spelar så som han gjorde ikväll. Isak blev utbytt efter cirka 65 minuter och det var välförtjänt eftersom just Caleta-Car gjorde ett fantastiskt jobb. Generellt en bra match men Kroatien borde avgjort snabbare, kanske redan under första halvlek. Istället bjöds Sverige in i matchen och när gästerna väl började lira då var det lite pirr framför målvakten Livakovic. Bra att Kramaric nätar, Petkovic behöver få lite konkurrens längst fram. Det blir intressant att följa konkurrenssituationen på anfallspositionen.

Redan nästa vecka på onsdag (20:45) spelar landslaget igen, mer specifikt på samma plan mot världsmästarna Frankrike.