2020-09-08 20:45

Frankrike - Kroatien
4 - 2

VM-finalen i repris, förlust mot fransmännen

Nya matchställ, nya motståndare, ny formation och ny arena - men samma siffror. Kroatien lyckades inte ta poäng i Paris.

Matchinformation
Frankrike – Kroatien 4–2 (Lovren 16’, Griezmann 43’, Livakovic (sm.) 47’, Brekalo 55’, Upamencano 65’, Giroud 77’)

Domare: Ovidiu Alin Hategan

VM-finalens i repris. Både då och nu blev slutresultatet 4–2. Matchen mot Frankrike var mycket bättre sätt till den första matchen mot Portugal i Porto. Kroatien visade stundtals hjärta, spelidé och att man kan mäta sig mot de allra största fortfarande. En lång väg dit ändå, sett till att Kroatien nu släppt in åtta mål totalt och enbart gjort tre framåt.

Förbundskaptenen Dalic höll sig till det som sades dagen innan, det skulle nämligen bli lite rockader mot Frankrike. Melnjak, Uremovic och Caleta-Car fick inta sina positioner i backlinjen medan Perisic och Brozovic fick ta tillbaka sina ordinarie positioner på mittfältet. Det såg bra ut, det började bra. Efter sexton minuter snurrade Lovren upp sin försvarare fint och med den andra foten pangade han till 0–1-målet. Världsklass sa kommentatorerna, sådana mål har även anfallarna svårt att få till.

Givetvis saknades det många nyckelspelare i det ena och andra landslaget men Kroatien såg piggt och bäst ut, fram till den 43:e minuten då Griezmann slog till. Därefter är det ren okoncentration från kroaternas sida och lite av det vi fick se mot Portugal, kroaterna vaknade aldrig riktigt till. Det skulle inte bli bättre genom att Martial fick bollen i ribban men via Livakovics huvud så gick bollen in. Kroatien gick helt plötsligt till pausvilan med underläge. Det var allt annat än dåligt spel från Kroatiens sida i första halvlek, snarare tvärtom. Det vi fick bevittna är dock att vi är lite långt ifrån den absoluta toppen, det ska inte gå göra två snabba mål på några minuter. Det saknas fortfarande en grund och den grunden utgör en verklig kapten, ordinarie backlinje och ett samspelt mittfält.

Den andra halvleken började heller inte dåligt, även om Frankrike började sakta men säkert hota framåt. I den 55:e minuten såg vi en Josip Brekalo snurra runt tre mannar framför sig och däremot också sätta dit 2–2-målet. Brekalo, som enligt undertecknad, är en nyckelspelare från bänken. Det är då han gör det bra, det är då det går undan. Efter Brekalos mål fallerar återigen Kroatiens spel. Dock inte i den skala som det var mot Portugal men tillräckligt mycket för att Frankrike kan hålla i boll och göra lite för mycket med den. Tio minuter efter Brekalos mål kom 3–2-målet. Den lovande Upamencano lyckades nicka in bollen bakom Livakovic och målet var ett faktum. Giroud satte spiken i kistan efter att domaren blåst straff efter en hands i straffområdet. Fyra mot två, och det var matchen.

Dalics mannar har mycket att tänka på, inte minst sagt förbundskaptenen hans själv. Det går uppåt men det är fortfarande mycket som saknas. Även om förbundskaptenens budskap är att EM är prio ett, så går det inte att ge bort matcher som rinner iväg så som de gjorde dessa två omgångar i UEFA Nations League. Men att Frankrike är vår mörka fläck i nästan alla sport, det kvarstår. Just i fotbollen har Frankrike 17–7 i målskillnad, fem vinster och ett oavgjort resultat. Ja, gårdagens resultat mot fransmännen kan ses som väntat om man analyserat historiken.

Kroatiens nästa match är den 11 oktober och då väntar Sverige, tre dagar efter är Frankrike på besök. Båda matcherna spelas på hemmaplan.