Krönika: Brøndby har lyckats där FCK misslyckats

Krönika: Brøndby har lyckats där FCK misslyckats

Den danska ligasäsongen lider mot sitt slut. Tre matcher återstår av mästerskapsserien innan de flesta spelarna tar en välbehövlig semester. Det har, precis som vanligt, varit en intressant säsong.

Brøndby rusar mot mästerskapet. Efter att ha säkrat cupguldet på Kristi himmelfärds laddar klubben nu för en näst intill avgörande ligamatch på måndag. Tabelltvåan FC Midtjylland kommer till Köpenhamn och Sjælland för att försöka äta ikapp de tre poäng som Brøndby har till godo.

Hemmaseger och det kan dukas upp för ny troféfest på Vestegnen. Seger för ”Ulverne” och ligan och liket lever. Brøndby kommer till mötet med kraftigt övertag efter att ha vunnit de tre inbördes möten som spelats tidigare under säsongen.

Att de två lagen skulle vara med och slåss i toppen var väntat, men att de skulle vara så överlägsna var det nog ingen som hade på känn. FC København, Danmarks största klubb, har haft ett svagt år och är 22 poäng efter ärkefienden Brøndby.

Lagets säsong påminner mycket om den start Malmö FF haft i Allsvenskan. Spelare har underpresterat. Men vad har egentligen hänt med de regerande mästarna?

Egentligen är det ganska enkelt.

Klubben har inte lyckats ersätta de spelarna som försvunnit eller gått skadade. FCK tappade en stomme spelare som är, eller skulle vara, bofasta i sina respektive landslag. Ludvig Augustinsson lämnade för Bundesliga, Erik Johansson och Robin Olsen skadades och opererades. Andreas Cornelius drog till Atalanta och ”Zanka” Jørgensen blev ”Zanka Claus” hos Huddersfield-supportrarna. 

Sommaren blir spännande när Ståle Solbakken ska ta på spenderarbyxorna och se till att samma sak inte händer nästa år. I Danmark är klubbarna betydligt mer öppna än någon annanstans med att berätta vilka spelare som blir kvar och vilka som lämnar. Ta en titt på det här klippet och föreställ dig att det skulle hända någon annanstans.

Brøndby har istället haft en säsong där allt har fungerat. Värvningarna har slagit väl ut och den gamla stommen har hållt samma höga nivå. Alex Zornigers höga presspel och höga krav på truppen har tagit Danmark med storm. Spelarna som kommit in har passat perfekt i systemet. Simon Tibbling, Lasse Vigen, Anthony Jung och Kasper Fisker har alla levererat fina prestationer säsongen igenom.
__________________

Förutom Johan Larsson och Simon Tibbling är det framförallt Tobias Sana som stuckit ut av svenskarna i ligan. Efter att ha lämnat MFF för AGF har göteborgaren fått speltid och varit en av lagets bästa spelare. Från sin mittfältsposition är han lagets bästa målskytt och poänggörare.

För ett par säsonger sedan var många svenska spelare helt avgörande för sina klubbar. Dessvärre verkar Superligan inte locka på samma sätt längre. Eller möjligtvis lockar inte svenska spelare de danska klubbarna.
__________________

Nu längtar hela Danmark efter VM i Ryssland. Med ett av de mest talangfulla lag nationen någonsin kunnat ställa på banan är förväntningarna höga. Redaktionen kommer inom en snar framtid koppla greppet kring det danska lagets förberedelser.

Joakim Forsellforssell.joakim@gmail.com@JoakimForssell2018-05-11 12:43:25
Author

Fler artiklar om Danmark

Danskt mirakel på svensk mark!