Kuriosaguiden: Allt du inte behöver veta om Hollands EM-spelare
Vad gör Memphis utanför fotbollsplanen? Vad gör Jeremie Frimpong unik? Vad för imponerande rekord har familjen Blind?

Kuriosaguiden: Allt du inte behöver veta om Hollands EM-spelare

Vem målar tavlor? Vem jobbade som diskare? Vem döpte sin son till Frenkie? Allt du inte undrat över gällande spelarna i Hollands EM-trupp får du reda på här.

Vill man veta mer om de holländska spelarnas styrkor och svagheter som fotbollsspelare och annat det är bra att ha koll på kan man ta en titt på truppsidan här. Men vill man veta mer om lite allt möjligt annat om dem, fortsätt läsa nedan.

Bart Verbruggen

När Brighton presenterade sitt senaste nyförvärv förra sommaren gjorde man det med en video inspirerad av introt till The Simpsons, där Bart Verbruggens namne fått kvarsittning och måste skriva på svarta tavlan. Verbruggen fick, på en whiteboardtavla, skriva “I will sign for Brighton”.

Lutsharel Geertruida

Har stammat sen han var liten, vilket gjort att han i samförstånd med sin klubb Feyenoord väldigt sällan gör intervjuer.

Matthijs de Ligt

Att planera bröllop under hektiska fotbollskarriärer är inte helt lätt. De Ligt gifte sig med fästmön AnneKee Molenaar lördagen före EM-premiären. Hans svärfar Keje Molenaar spelade för Ajax på 80-talet.

Virgil van Dijk

Jobbade som ung som diskare på en restaurang i ett år.

Nathan Aké

Under coronapandemin, när hela England ofta var försatt i lockdown köpte Nathan Aké ett piano och lärde sig själv spela med hjälp av en app.

Stefan de Vrij

Tilldömdes nyligen 5 miljoner euro i skadestånd från agenturen SEG. När de Vrij gick från Lazio till Inter 2018 agerade SEG mellanhand i förhandlingarna, men informerade inte de Vrij om att de fick betalt av Inter för det, vilket de borde, har holländska rättsväsendet nu slagit fast.

Xavi Simons

Blev omskriven som ett underbarn redan i knatteåldern, hade miljoner följare på Instagram redan som liten och skrev på sitt första Nike-kontrakt när han var 13 år. Hans pappa Regilio Simons var själv fotbollsspelare, främst i olika klubbar på nedre halvan av Eredivisie och är nu tränare för Volendam.

Georginio Wijnaldum

Var som barn ointresserad av fotboll och ville bli gymnast eller akrobat. Men från en riktig fotbollssläkt, hans lillebror Giliano Wijnaldum spelade i Eredivisie och MLS, halvbrodern Rajiv van la Parra spelar i Almere City och hans kusin är ingen mindre än kultliraren Royston Drenthe.

Wout Weghorst

Hamnade i blåsväder under coronapandemin då han gjorde flera vaccinskeptiska uttalanden. Till slut la hans dåvarande klubb Wolfsburg munkavle på honom då varje gång Weghorst öppnade munnen verkade han göra saken värre.

Memphis Depay

Att Memphis (som han föredrar att enbart kallas på grund av frostig relation med sin pappa) också är rappare är sen gammalt, han har släppt flera singlar sen 2017. Mindre känt är att han också målar tavlor, han visade upp ett ganska abstrakt verk i holländsk tv nyligen.

Cody Gakpo

Under VM 2022 ledde Gakpo en bibelskola inom truppen, Memphis och tiotalet andra lagkamrater deltog under daglig bibelläsning.

Jeremie Frimpong

Föddes i Amsterdam till ghananska föräldrar men flyttade till England som sjuåring och scoutades till Manchester Citys akademi som nioåring. I och med uppväxten i England och att föräldrarnas förstaspråk är engelska, och han tillbringat karriären sen dess i Celtic och Bayer Leverkusen har Frimpong lärt sig holländska först i vuxen ålder och talar inte språket helt flytande än. “Det blir bättre” sa han inför EM.

Justin Bijlow

Blev viral häromåret då ett klipp spreds på en incident i en ligamatch mot Twente. Bijlow störtade långt ut från sitt mål för att med en våghalsig glidtackling ta bollen från Twentes Virgil Misidjan. Bijlow lyckades tackla ut bollen över sidlinjen, men kanade själv efter. Med Bijlow satt ur spel och Feyenoords mål tomt försökte Misidjan ta inkastet snabbt — men då kastade Bijlow samtidigt in en andra boll på planen för att stoppa spelet. Bijlows tjuvknep uppskattades inte av Twente och blev en vattendelare bland allmänheten — fult men smart eller bara fult gjort?

Tijjani Reijnders

Namngiven efter gamle nigerianske yttern Tijani Babangida som var en publikfavorit i Ajax på slutet av 90-talet.

Micky van de Ven

Satte i en match mot Brentford i januari rekord som snabbaste Premier League-spelare någonsin med en topphastighet på 37,38 km/h. Premier League har förvisso bara uppmätt hastighet på det sättet sen 2020/21, men van de Vens tid lär ha stått sig bra även historiskt om man mätt tidigare.

Joey Veerman

Fick förra året sonen Frenkie. Insisterar dock på att sonen INTE namngavs efter Frenkie de Jong, utan att de bara gillade namnet.

Daley Blind

Sen andra världskriget har far och son Danny och Daley Blind vunnit fler Eredivisie-titlar (12) än Feyenoord (11).

Donyell Malen

Född i Wieringen, en provins i Noord-Holland som tillhörde fastlandet innan en hård storm 1170 separerade provinsen från fastlandet så området blev en ö i IJsselmeer. Så förblev det tills 1932 då Wieringen återförenades med fastlandet som en del av de enorma dikes- och kanalgrävningar Nederländerna höll på med under 1900-talet för att återta mark från havet.

Brian Brobbey

Hävdar bestämt att hans oerhört vältränade kropp inte är ett resultat av hårt gymmande utan att han bara är så. Hans äldre bröder Kevin Luckassen, Derrick Luckassen och Samuel Brobbey är också fotbollsspelare.

Ian Maatsen

Efter att ha petats ur bruttotruppen åkte han på semester med flickvännen och syntes på sociala medier ligga och sola på en yacht i Egeiska havet. Sen blev Frenkie de Jong skadad och ett samtal senare fick Maatsen hasta i väg till Tyskland.

Denzel Dumfries

Jobbade som ung i en matvarubutik i några månader.

Mark Flekken

Växte upp i Bocholz vid gränsen till Tyskland. Spelade som knatte i lokala WDZ och sen Roda JC innan han som 16-åring bytte till tyska Alemannia Aachen. Fram tills flytten till Brentford förra sommaren hade han tillbringat hela karriären i Tyskland och har alltså aldrig spelat klubbfotboll i Holland, bortsett pojklagsåren.

Jerdy Schouten

Fullständigt namn? Jerdy Hendrikus Gerardus Bernardus Schouten.

Steven Bergwijn

Född i Amsterdam spelade han för Ajax ungdomsakademi, i samma pojklag som bl.a. Donny van de Beek, Abdelhak Nouri och Noussair Mazraoui innan han som 14-åring bytte till PSV efter en konflikt med en ungdomstränare i Ajax. Återvände till Ajax 2022 med minst sagt blandat resultat.

Ryan Gravenberch

Övertog från Clarence Seedorf rekordet som Ajax yngste spelare någonsin, 16 år och 130 dagar gammal, mot PSV 2018. Delar exakt födelsedag, 16 maj 2002, med Kenneth Taylor som han spelade i alla ungdomslag med och när Gravenberch lämnade Ajax tog Taylor över hans plats i startelvan.

 

 

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2024-06-12 13:52:00
Author

Fler artiklar om Holland