Landslagets framtid - Luka Modric fortsätter

Landslagets framtid - Luka Modric fortsätter

Kroatiens VM i ett svep

För kroatiska fansen var VM över på lördag den 17:e december. Även om vi önskade oss se Modric och Perisic i finalen, då vi verkligen ville vinna det mest värdefulla - guldet. Men hade någon erbjudit oss 3:e plats före mästerskapet, så hade vi inte tvekat det minsta och tackat ja!

Efter Brasilien matchen började alla tro på att vi kommer gå hela vägen. Självklart gör man det när du skickar hem femfaldiga mästarna. Nyanser och känslor avgjorde mot Argentina, samt en Orsato. Trots förlusten har en ny generation klivit fram. Generationen med Gvardiol, Livakovic och Kovacic!

Framtiden ser ljus ut för landslaget. Förutom Majer som ni har sett lite ut av under detta VM, så har vi tyvärr inte sett en den 20-årige Luka Sucic. Offensiva mittfältaren från Salzburg som europeiska storklubbar följer.

Läggas till måste Josip Sutalo som spelade i bronsmatchen, samt Bayerns högerback Josip Stanisic. Jag hoppas att den sistnämnde kämpar mer för speltid i tyska storklubben.


The man behind the mask - Gvardiol, nutid- och framtid

Luka Modric bekräftade efter Marocko matchen:
”Jag vill fortsätta i landslaget, jag kommer spela i Uefa Nations League matcherna och därefter får vi se”

”Jag har alltid sagt, så länge landslaget behöver mig, kommer jag finnas tillgänglig”

Med detta sagt så räknar jag att den store kaptenen fortsätter fram tills EM 2024.

Zlatko Dalic stora ord efter matchen:
”Äntligen, vi vann en tuff match, en match för folket där hemma som älskar oss.”

”Denna seger är dedikerad till Miroslav ’Ciro’ Blazevic (förbundskaptenen som tog bronset i VM 1998). Bossen det här är för er! Jag kan vinna fem medaljer, men han är den största tränaren ut av alla”

Sju matcher är det mesta du kan spela under ett VM. Och Kroatien gick hela vägen. Det har varit en fantastisk resa och det är bara att buga och tacka spelarna och staben.

För fyra år sedan spelade landslaget mer attraktiv fotboll. Men vi får också lägga till att Modric och Perisic var fyra år yngre. Glöm inte heller Mandzukic och Rakitic som spetsade till kvalitén. Det var en erfaren och hungrig generation som slicka såren från 2008 och 2016.

Under detta mästerskap fick vi förlita oss mer på försvaret och målvakten. Vilket fungerade utmärkt. Kroatien fortsätter att samla medaljer under stora mästerskap och näst på tur står Uefa Nations League.

Kroatien - Marocko = 0–0
Tråkigaste matchen ut av alla. Dessutom en premiärmatch där vi hade stora förväntningar. Då kände vi lite till om Regragui och hans manskap. Slutsatsen var att resultatet var inte alls pinsamt. Marocko skulle till slut vinna gruppen före Kroatien och Belgien.

Kroatien - Kanada = 4–1
Matchen där allt lossnade för schackrutorna. Kramaric vackrast ut av alla stod för två nummer när han snurrade av Kanadas försvar. Ännu skönare var seger på grund av kanadensiske målvakten Borjan, som provocerade med sina uttalande om kriget på Balkan månader innan mästerskapet. Nu fick du det du förtjänade.

Kroatien - Belgien = 0–0
Stolpe ut för bägge landslagen under matchen. Sista chansen för belgarnas gyllene generation för att rätta till allt som gick fel i föregående matcher. Men det var redan för sent. Livakovic briljerade i målet och Gvardiol städade upp i straffområdet. Det är efter den här matchen som försvaret började växa.

Kroatien - Japan = 1–1 (3-1 straffar)
Möte mot landslaget som besegrade både Spanien och Tyskland i gruppspelet. En av dom svåraste matcherna för Kroatien under VM. Här mötte vi en arbetande klass som gjorde det extremt svårt för våra ambassadörer Modric och Perisic. Men väl under straffsparksläggning tog Kroatien kontrollen och avgjorde smärtfritt. Livakovic man of the match för första gången!

Kroatien - Brasilien = 1–1 (4-2)
Kroatien var hemskickade innan matchen gick i gång. Totalt sågade och världen såg ut att glömma bedriften från VM 2018. Brassarna fick betala ett dyrt pris. Neymar i tårar efter straffsparksläggning. Dalic besegrade Tite och Livakovic blev stor matchjälte för den lilla nationen. Livi man of the match för andra gången!

Kroatien - Argentina = 0–3
Pistolen var laddad men vi förlorade semifinalen utan avfyrat skott! Så kändes det efteråt. Skillnaden var att Argentina hade Messi. Kroatiens försvar tappade humöret snabbt efter den tveksamma straffsparken som Orsato tilldelade, och den lille argentinaren som var dessutom klokare och äldre, psykade Gvardiol ännu mer. Drömmen krossad för Modric.

Kroatien - Marocko = 2–1
Bronsmatchen handlade inte bara om att vinna. Nu flera timmar efteråt, inser man vikten ut av segern. Tredje medaljen på sex mästerskap. Elit nation i landslagsfotboll. Bakom oss är länder som Tyskland, Brasilien, England, Spanien och Portugal. Det här händer bara i vildaste drömmar.

Nu blir det ett landslagsuppehåll på tre månader. Schackrutorna öppnar EM kvalet med en hemmamatch mot Wales i mars. Men det vi ser mest fram emot är final-four i Uefa Nations League som kommer spelas i juni. Modric förtjänar att avsluta landslagskarriären med en pokal.

Iznad svih – Hrvatska!

Mato Zoricmato_zoric@hotmail.com@ZoricMat2022-12-17 23:03:43
Author

Fler artiklar om Kroatien

Nations League: Portugal – Kroatien 2-1: tuff match på stadion da Luz.
Inför Italien: kniven mot strupen!
Kroatien 2 - 2 Albanien: schackrutorna nära uttåg i EM!