Legendariske tränaren avliden

Legendariske tränaren avliden

Tjeckoslovakiens före detta förbundskapten, Jozef Vengloš, har avlidit. Det var sent på tisdagen som det slovakiska fotbollsförbundet bekräftade ikonens bortgång - en ikon som nu sörjs på flera håll i fotbollsvärlden.

Jozef Vengloš 40-åriga tränarkarriär var fylld av spektakulära äventyr världen över. Resan inleddes i Australien i mitten på 60-talet, där han coachade såväl klubblag som landslaget innan flyttlasset gick tillbaka till hemlandet och Tjeckoslovakiens U23-landslag, som gick hela vägen i EM 1972. Efter att ha tränat de klassiska storklubbarna VSS Košice och Slovan Bratislava tog han klivet in i landslaget, där han 1976 fanns vid förbundskaptenen Václav Ježs sida när Tjeckoslovakien vann EM i Belgrad 1976. Rodret tog han sedermera över själv och ledde landslaget till en tredjeplats fyra år senare, när hemmanationen Italien slogs på San Paolo i Neapel efter ett nervkittlande straffdrama i bronsmatchen.

Vengloš gjorde sig ett namn även i öst- och västasien och coachade totalt fem landslag under sin tränarkarriär, men det var framförallt på de brittiska öarna han gjorde avtryck. När han 1990 klev in i Aston Villa blev han den förste icke-brittiske tränaren någonsin i ligan - och han hann också med sejourer i Sporting Lissabon, Fenerbahce samt Henrik Larssons och Johan Mjällbys Celtic innan tränarkarriären avslutades i Japan och JEF United Ichihara. Inom fotbollen fanns han sedermera kvar länge och hade flera uppdrag av FIFA, däribland som föreläsare på diverse akademier runt om i världen.

På tisdagskvällen nåddes fotbollsvärlden av nyheten att legendaren gått ur tiden, 84 år gammal. 

Vila i frid, Jozef.

Lukas Landllukasclandl@gmail.com@lukaslandl2021-01-27 13:55:00
Author

Fler artiklar om Slovakien

Minuter från superbragd - smärtsamt avslut på EM