”Lika spännande som ångestfyllt” – Lukas Landl inför Slovakiens måstematch

”Lika spännande som ångestfyllt” – Lukas Landl inför Slovakiens måstematch

Lukas Landl besvarar fem frågor inför Slovakiens avgörande kvalmatch borta mot Nordirland där en biljett till det uppskjutna EM-slutspelet står på spel.

Slovakien har chansen att kvalificera sig till sitt andra EM-slutspel i följd. Dock krävs det att man besegrar Nordirland på bortaplan i den slutgiltiga kvalmatchen för att det ska bli till verklighet.
 
Lukas Landl har sedan lång tid tillbaka skrivit om Slovakien här på sajten och har stor kunskap om landet. Nu delar han med sig av förutsättningarna inför bataljen i form av sina tankar och känslor. Läs gärna även hans införrapport med allt du behöver veta inför matchen, som du hittar här.
 
Den slutgiltiga och helt avgörande kvalmatchen stundar, vad talar för respektive emot att det blir Slovakien som tar sig till EM?
- Ett stort plus som har ingjutit energi och nytt självförtroende hos spelarna är bytet av förbundskaptenen. Štefan Tarkovic är välkänd, omtyckt och har stor respekt bland spelarna. Jag tror hoppet om framtiden tändes och framförallt hos de som har funnits med sedan Ján Kozáks tid, då just Tarkovic var assisterande. Bara en sådan sak som att Hubocan, Weiss och Škrtel (den sistnämnde kommer dessvärre inte till spel på grund av skada) valde att komma tillbaka säger nog det mesta. Det hade definitivt inte skett om Pavel Hapal suttit kvar vid rodret. 
 
- Slovakien har en vassare spets, med det nordirländska motståndet har samtidigt en oerhört solid grund och bra bredd. "Kollektivet" pratar man ofta om när det kommer till lagen som kan utmana giganterna, men som inte kan fylla sin startelva med storstjärnor. Slovakien är egentligen också ett sådant lag och det är just på det sättet man har växt och gjort sig ett namn i fotbollsvärlden. Det här är helt klart ett 50/50-möte, vilket gör det hela lika mycket spännande som ångestfyllt. Hemmaplansfördelen är förstås inte lika stark nu, men det är trots allt även det något som motståndet har till sin nytta. Annars kan det här mötet gå precis hur som helst.
 
Som bekant har kvalet skjutits upp, är det något du anser är en för- eller nackdel för Slovakien?
- Det har inte påverkat slovakerna mer än något annat lag egentligen. Man hade ingen vidare form innan pandemin gjorde sitt intåg och när fotbollen väl drog igång igen har det egentligen sett än sämre ut, förutom i semifinalen mot Irland. Lagen kommer till spel med exakt samma förutsättningar och det hade nog inte varit någon större skillnad om de hade spelat nu eller i mars, som var tänkt från början.
 
Har den rådande pandemin ställt till något i förberedelserna inför matchen?
- Tack och lov inga större bekymmer i skrivande stund, vilket vi får hoppas också förblir fallet. Inga av de ordinarie namnen saknas på grund av covid, karantän eller liknande. Det var helt klart tuffare förra månaden, då varken Lobotka eller Škriniar fanns med av just de anledningarna. Hamšík åkte aldrig tillbaka till Kina efter förra landslagssamlingen, vilket var ett oerhört klokt val. Han lär vara mer redo än någonsin.
 
Vad skulle det betyda för landet att kvalificera sig till mästerskapet?
- Att ett så litet land som Slovakien når ett stort mästerskap är självklart något utöver det vanliga. Att det dessutom kan bli det andra raka EM-avancemanget är även det sensationellt. Slovakien har haft sina toppar och dalar genom åren och efter vad som egentligen var ett fiasko till kval vore det förstås förlösande om man trots det når en EM-plats. Men man måste vara ödmjuk. Nordirland är ett starkt lag och är minst lika taggade på att ta sig dit.
 
Hur kommer du fira om Slovakien tar sig till EM? 
- Det är knappt att jag ens vågar tänka på det. Senast det blev avancemang, för fem år sedan, var det i praktiken redan klart inför den sista omgången. Man behövde "bara" slå Luxemburg, det var därav inte alls samma nervositet som infann sig. Nu är det en direkt avgörande match. En final. Hur ofta får man uppleva det egentligen? Hur jag kommer att fira en eventuell seger vet jag faktiskt inte, men att min lägenhet där jag kommer att följa matchen kommer att förvandlas till ett fullkomligt kaos under 90 minuter plus eventuell förlängning – det är ett som är säkert. Dessvärre gäller ju samma om vi förlorar...

Filip Wollinfilip.wollin@svenskafans.com@W0llin2020-11-12 07:00:00
Author

Fler artiklar om Slovakien

Minuter från superbragd - smärtsamt avslut på EM