2020-09-04 20:45

Slovakien - Tjeckien
1 - 3

Likblekt Slovakien föll i derbyt

Likblekt Slovakien föll i derbyt

Nations League-premiären för slovakisk del slutade med ett platt fall. I det stjärnlösa derbyt mot Tjeckien var det gästerna från väst som fick glädjas åt samtliga tre poäng efter att Slovakien bjudit på ett likblekt framträdande.

"En fullständig förnedring. Slovakerna gjorde en av sina sämsta insatser i modern tid". Domen i slovakisk press var allt annat än mjuk efter att Pavel Hapals manskap föll i derbyt mot Tjeckien på fredagskvällen.

Under de första 20 minuterna var det dock de blåklädda slovakerna som såg piggast ut. Efter flera fina inspel och kombinationer tycktes derbyt mot grannlandet från väst bli en svängig och svårtippad historia, framförallt då de bägge lagen saknade sina största namn tillföljd av coronaviruset och dess alltjämt vilande restriktioner.

Men det visade sig bli allt annat än svängigt i mötet på Tehelné Pole. De gästande tjeckerna tog successivt över, var aggressiva och satte en hög press på ett slovakiskt försvar som knappt lyckades bygga något spel. I den andra halvan av den första akten var det spel mot ett mål och Dominik Greif i målet bjöd på flera fina ingripanden som gjorde att mötet fortsatt var mållöst efter 45 spelade minuter. Inte nog med att slovakerna var rejält tillbakapressade, fick även två spelare utgå redan innan pausvilan. Ondrej Duda höll sig för baklåret och Lukáš Štetina föll ihop efter en kollision med Slavia-lagkamraten Borek Dockal. Den sistnämndes smäll tog så pass illa att mittbacken blir borta i ett halvår.

Efter att lagen ägt varsin del av den första halvleken, där tjeckerna dock var betydligt bättre under sitt momentum, gick slovakerna in i den andra med nya tag. Tjeckernas press hade varit total - men det uteblivna baklängesmålet för de slovakiska falkarna öppnade för att ge ny kraft till nästkommande akt.
Så blev det dock inte.

Tjeckien gick in i den andra med dunder och brak - och det dröjde bara några minuter innan nollan var spräckt. Ett inspel från höger gick förbi det slovakiska försvaret och även en tvekande Greif, vilket gav backen Vladimír Coufal öppet mål från nära håll.
  Gästerna hade fått utdelning och släppte därefter knappast på gasen. Minuter senare rev Norbert Gyömber klumpigt ner en motspelare i straffområdet - och efterföljande straff placerade Borek Dockal behagligt in till 2-0 för bortalaget som hade fått den utdelning de skulle ha haft i slutet av första.

Slovakerna var alldeles för bleka och lyckades sällan spela sig ur den tjeckiska pressen. Gästernas tryck var å andra sidan att berömma, framförallt då det var så pass konstant till sent in i matchen. Det kom också en trea genom inbytte Michael Krmencík innan en annan inhoppare - Ivan Schranz - i sin A-landslagsdebut vackert skickade in reduceringen med ett högt skott via stolpen och in bakom Sevilla-målvakten Tomáš Vaclik. Mötet slutade 3-1 för Tjeckien, som nu har tre raka segrar mot Slovakien i Nations League-sammanhang.

**

Tjeckiens insats i all ära, men slovakisk media kallar slovakernas dito för en av de sämsta i modern tid.
Och faktum är; det är inte alltför långt ifrån sanningen.

Hemmalaget fick aldrig sitt spel att stämma någonstans på planen. Passningar slogs bort, skotten mer eller mindre uteblev. För att gripa efter halmstrån och finna några som helst anledningar, kan en av de vara att majoriteten av de startande spelarna kom till landslagssamlingen utan att ha spelat match på en längre tid. Motståndarna Tjeckien mönstrade en rad inhemska spelare till fredagens trupp och sedermera elva - och hos grannen i väst har ligan sedan tidigare kommit igång.
På pappret ska dessa rivaliserande grannländer vara på ungefär samma nivå, stjärnlöst eller inte. Det var dock inget som syntes på fredagskvällen - och frågan är hur pass säkert förbundskapten Hapal egentligen sitter.

Veríme.
Slovensko do toho!


Samlingssida för Slovakiens grupp i UEFA Nations League finner du här.

Lukas Landllukasclandl@gmail.com@lukaslandl2020-09-06 20:30:00
Author

Fler artiklar om Slovakien

Minuter från superbragd - smärtsamt avslut på EM