Livaja avslutar landslagskarriären!
Dalic har en del bekymmer inför kommande kvalmatcher

Livaja avslutar landslagskarriären!

Tunga veckor för schackrutorna efter segrarna i kvalmatcherna mot Lettland och Armenien. Nyckelspelare borta i flera månader och nu avslutar Livaja landslagskarriären!

Zlatko Dalic har en del att fundera inför kommande kvalmatcherna mot Turkiet och Wales. Kroatien leder kvalgruppen före Turkiet med en match mindre spelad och i dagsläget pekar allt för att man kommer kvala till EM 2024 antigen som gruppvinnare eller grupptvåa. Med en del skador på huvudspelare i landslaget ser det bekymmersamt inför gruppfinalen mot Turkiet och inte nog med det, i söndags så meddelade Marko Livaja att han tackar för sig i landslaget.

Historien bakom Livajas beslut började inför landslagssamlingen i Rijeka under augusti månaden. Under den öppna träningen på stadion Rujevica blev Marko Livaja förolämpad av en supporter som ville hämnas anfallaren för ramsan han sjöng mot HNK Sibeniks supportergrupp ”Funcusti” efter cupfinalen i våras. Hajduks anfallare chockerade efter matchen efter att han tog megafonen och använde verbala ord, något som inte skulle passera förbi allmänheten i Kroatien.

Livaja fick hjärnsläpp under landslagsträningen i Rijeka och gick in i diskussion med supportrarna, det hela eskalerade dagen därpå när spelaren själv valde att lämna landslagstruppen. Anledning till beslutet var att han själv inte vill vara en börda för landslaget på grund av senaste händelsen i Rijeka. Nu kan man argumentera om förbundskaptenen och kroatiska fotbollsförbundet inte gjorde tillräckligt för att skydda spelaren men Livaja borde ha tänkt efter på att hans handlingar speglas av hans ordval.


Marko Livaja gör mål mot Kanada, VM 2022

Anfallaren blev inte kallad till den förra landslagssamlingen i september mot Lettland och Armenien utan någon förklaring av Zlatko Dalic. Landslaget tog två stabila segrar och det var ingen precis som saknade Livaja med tanke på formen hos dom övriga anfallarna. Bekymret startade med Ivan Perisics knäskada under en träning i Tottenham där anfallaren blir ”out” i sex månader! Tungt besked för landslaget som följdes upp med en vristskada på Ivanusec i Feyenoord. Två startspelare är säkert borta inför Turkiet och den tredje blev Dinamo anfallaren Bruno Petkovic efter en sträckning i derbyt mot Hajduk. Anfallaren kommer dock ansluta till landslaget men är ett stort frågetecken om han kommer att spela.

Mardrömmen fortsätter när Andrej Kramaric kastar in handduken och plötsligt har vi hela Kroatiens offensiva vapen i startelvan på skadelistan. Tiden arbetar emot Kramaric som fortfarande inte tränat med Hoffenheim i slutet av veckan och Ivanusec har precis startat med fysträningar. Svårt att minnas när vi senast hade en sådan situation i truppen. Dalic fick trolla med knäna och aktivera kallelser för Fiorentina spelaren Brekalo och Hajduk anfallaren Livaja med tanke på skadeläget i landslaget. Det tog nästan två veckor för bronsmedaljören från Qatar att ta beslutet och avsluta landslagskarriären, men varför drog han ut på det hela och vad döljer sig bakom detta beslut? En del i det hela har spänningar mellan Zagreb (kroatiska fotbollsförbundet) och Split (Hajduk) som lär aldrig ta slut känns det som. Men landslaget är heligt, större än alla spelare, till och med en Luka Modric.

Vissa kommer säga att det var ett felbeslut i nuläget med tanke på skadesituationen i truppen, vissa längtade efter ett sådant besked kanske på grund hans handlingar och anfallarens form, där Livaja inte har gjort mål sedan 20:e augusti i ligamatchen mot Rudes. Utan tvekan så hade landslaget behövt Livajas rutin i kommande matcherna mot Turkiet och Wales, men nu får man förlita sig på Petar Musa (Benfica), Beljo (Augsburg) och Brekalo (Fiorentina).

Kallad trupp:
Målvakter: Livakovic (Fenerbahce), Labrovic (Rijeka), Ivusic (Pafos FC)
Försvarare: Gvardiol (Manchester City), Sutalo (Ajax), Erlic (Sassuolo), Vida (AEK Aten), Sosa (Ajax), Juranovic (Union Berlin), Barisic (Rangers), Stanisic (Leverkusen)
Mittfältare: Modric (Real Madrid), Kovacic (Manchester City), Brozovic (Al-Nassr), Moro (Bologna), Majer (Wolfsburg), Pasalic (Atalanta)
Anfallare: Vlasic (Torino), Brekalo (Fiorentina), Musa (Benfica), Petkovic (Dinamo Zagreb)

Skadelistan: Perisic (Tottenham), Ivanusec (Feyenoord), Petkovic (Dinamo Zagreb), Orsic (Trabzonspor), Kramaric (Hoffenheim).

Kommande matcher:
Torsdag 12:e oktober Turkiet (hemma)
Söndag 15:e oktober Wales (borta)

Mato Zoricmato_zoric@hotmail.com@ZoricMat2023-10-09 10:13:46
Author

Fler artiklar om Kroatien

Nations League: Portugal – Kroatien 2-1: tuff match på stadion da Luz.
Inför Italien: kniven mot strupen!
Kroatien 2 - 2 Albanien: schackrutorna nära uttåg i EM!