-
-

Lysande avslut på tävlingsåret
De slovakiska fotbollsherrarna fick jubla på nytt.

Slovakien plockade sin fjärde raka seger i kvalet till EM 2016 - efter 2-0-segern borta mot Makedonien.

Full pott efter fyra omgångar. Det trodde nog få när slovakernas spelschema fastställdes förra året, där bland annat Ukraina och Spanien stod som motståndare i den första, repsektive andra omgången. Tolv poäng av tolv möjliga är dock ett faktum och man kan nu knappast klaga på hur de slovakiska fotbollsherrarna har förberett sig och tagit emot grupp C. Åtminstone såhär långt.

På lördagskvällen gästade repre den makedonska huvustaden, Skopje, och arenan National Arena Philip II of Macedonia. Förutsättningarna var sådana, att slovakerna vid seger skulle bibehålla sin förstaplats med tre poäng ned till tvåan, medan Makedonien skulle så gott som sågas bort från toppen, vid förlust.

Och det var slovakerna som skulle gå segrande ur den tuffa striden i Skopje. Redan från start var man det klart piggare laget, men det dröjde 25 minuter innan målskyttet öppnades. En av slovakerna som var på riktigt spelhumör, var Vladimír Weiss. Hans kvicka finter och exceptionella snabbhet, låg bakom mål nummer ett, när han vackert serverade Juraj Kucka vid den bortre stolpen. Kucka, med sin blott andra mål i kvalet.

Slovakerna fortsatte att skapa framåt och i den 38:e minuten kom också utökningsmålet.
  En annan kvick lirare, var Miroslav Stoch.
Spanien-hjälten var pigg på sin kant och låg bakom slovakernas 2-0-mål. Efter att ha tagit sig förbi en makedonsk försvarare, hittade han Adam Nemec med ett lågt inlägg., varpå Union Berlin-anfallaren blev helt ren och kunde enkelt placera in bollen från nära håll.

Makedonerna var dock inte helt chanslösa i den första halvleken - även om det var de vitklädda som dominerade. Vassast i hemmalaget var utan tvekan, Aleksandar Trajkovski. 22-åringen sköt i ribban två gånger i matchen - och bägge gånger var det hans frisparksfot som låg bakom. I den 42:a matchminuten fick han sin första chans, när han från ett bra läge skruvade bollen i kryssribban. Närmare än så kom inte hemmalaget, som skulle resa sig rejält i den andra.

Förutom ett farligt skott från Stoch, var det de rödklädda som forcerade framåt. Slovakerna gick in i en defensiv period och under 15 minuter var det ett massivt tryck som man fick stå emot. Ännu en gång prickade Trajkovski ramen på en frispark, och hade också ett farligt skott på en variant. Men trots pressen, som slovakerna klarade sig undan hyfsat väl, var Kozacik ännu en gång den stora hjälten och lät inte hemmalaget till någon reduceringsboll.

Makedonernas press avtog och i stället var slovakerna mycket nära att sätta spiken i kistan mot slutet. Inbytte Filip Kiss fick bollen i straffområdet, men hans bredsida fick för mycket skruv, och smekte den bortre stolpens utsida. Några fler lägen av farlig sort, blev det inte och slovakerna kunde sedan kontrollera resterande tid av matchen. 2-0 slutade mötet och därmed har Slovakien full pott efter fyra omgångar. Klar förstaplats är ett faktum, framför Spanien på nio poäng och Ukraina på lika många.

På tisdag avslutar slovakerna året, med en träningsmatch mot Finland hemma i Zilina. Tävlingsåret är därmed avslutat - och det med bravur.