2018-06-26 16:00

Danmark - Frankrike
0 - 0

Mållöst och avancemang – åttondelsfinal på söndag

Mållöst och avancemang – åttondelsfinal på söndag

Ingen behövde vinna, så ingen vann. Vi har sett det förut, ett oavgjort resultat räcker för att båda lagen går till slutspel och då blir det gärna så här.

När det tredje laget som har chansen dessutom tidigt bränner upp det lilla halmstrå som finns, då är det upplagt för en match med mycket mittfältskamp och ingenting annat.

Den 22 juni 2004 spelade Danmark och Sverige 2-2 på Estadio do Bessa i Porto. Italien var utslaget, kände sig förnedrade och pratade om en skandinavisk maskopi. Idag fanns det inga anledningar till misstankar. Idag sumpade Australien sin chans att prata om europeiska överenskommelser. Idag tog sig Danmark till slutspel igen.

Danmark har nått slutspelet vid ett världsmästerskap för första gången sedan 2002. Den gången blev det respass direkt efter 0-3 mot England. Nu väntar med största sannolikhet ett Kroatien i kalasform. Men fin form i gruppspel betyder inte alltid fin form i slutspel.

De danska spelarna behövde inte ta ut sig och Åge Hareide kunde rotera ett antal spelare. Martin Baithwaite fick chansen från start och såg vass ut i drygt fem minuter. Zanka fick 90 minuter och såg stabil ut. Eftersom Kroatien inte spelat när den här texten skrivs kan de säkerligen göra detsamma. Två fulltankade och laddade lag kommer med största sannolikhet mötas i Nizjnij Novgorod på söndag.

Efter 36 matcher med mål kom det första 0-0-resultatet i årets VM. I en deppig och ganska avslagen match är det svårt att lyfta upp och hylla någon av de danska spelarna. Laget har fortfarande inte hittat den form som tog dem till VM. Men de har nått sitt mål och tagit sig vidare från gruppspelet.

Nu vänder tankarna tillbaka till 1998 och åttondelen mot Nigeria. En drömstart med Peter Møller-mål efter tre minuter och ett från Brian Laudrup nio minuter senare blev till sist en dansk 4-1-seger.

På söndag får vi alltså se om det var värt att inte gå för vinsten. Spelarna letar fortfarande efter formen men nu verkar de danska supportrarna åtminstone ha hittat till Ryssland. Men hur länge får de stanna kvar?

Joakim Forsellforssell.joakim@gmail.com@JoakimForssell2018-06-26 18:12:00
Author

Fler artiklar om Danmark

Danskt mirakel på svensk mark!