Monaco - Lille Den här matchen vill du inte missa

Monaco - Lille Den här matchen vill du inte missa

Det här är den perfekta matchen för den neutrala åskådaren som vill ha högklassig underhållning.

(KLICKA HÄR) Här bjuder vi på unika och data-drivna insikter som du absolut inte vill missa – hemligheter som ingen annan nämner! Kolla in den korta videon för att fånga alla udda detaljer som kan avgöra matchen (KLICKA HÄR)

Vill du grotta ner dig i minsta detalj? Då har vi en detaljerad analys för dig nedan!



Monaco har under säsongen 2024/25 visat en enormt stark offensiv, med ett genomsnitt på 2 mål per match (14 mål totalt på 7 matcher) och en förväntad målskillnad (xGD) på +8.9.

Vad som utmärker Monaco taktiskt är deras förmåga att bryta motståndarens press med snabba övergångar från försvar till anfall. Med spelare som Folarin Balogun i spetsen (3 mål ), använder de en direkt spelstil där bollen snabbt flyttas uppåt i banan.

Deras höga passningsprecision på 81,4 % och den progressiva distansen på nästan 19 200 meter visar att Monaco använder en metodisk, men ändå framåtsträvande passningsstrategi. Denis Zakaria och Lamine Camara är centrala i mittfältet och skapar spelvägar med sina 95,3 % respektive 83,9 % i passningsprecision, vilket möjliggör för laget att bygga sitt spel genom kortare kombinationer men också genom längre genomskärande bollar.

Monacos taktik bygger på en struktur som växlar mellan 4-2-3-1 och en flexibel 4-4-2 under matcher. Detta ger laget möjlighet att pressa högt med flera spelare, samtidigt som de kan återgå till en kompakt defensiv block när motståndaren har bollen. Denna balans har gjort det möjligt för dem att endast släppa in 4 mål på 7 matcher och hålla en förväntad mål mot-siffra på 5,4.

Nyckeltaktik -Progression och vertikala löpningar

Monacos spel är beroende av vertikala löpningar, där både ytterbackar och mittfältare kontinuerligt rör sig framåt för att dra isär motståndarens försvar.

Vandersons rörelse från högerbacken, med 1452 meter progressiva passningar och 75,8 % i passningsprocent, är ett tydligt exempel på hur ytterbackarna används för att driva spelet framåt och överbelasta offensiva zoner.

Folarin Baloguns isolering i en-mot-en-situationer är ett centralt inslag i Monacos taktik. Genom att snabbt vända spelet från mittfält till anfall, söker de att skapa numerära överlägen där Balogun kan använda sin fart och avslutskraft för att skapa farliga lägen. Detta understöds av kreativa spelare som Eliesse Ben Seghir, som med sina 4 målbidrag (2 mål och 2 assist) och 34 progressiva passningar är nyckeln till Monacos kreativa spel.




Lille har haft en något ojämn säsong med 4 segrar, 2 förluster och 1 oavgjord match. Deras styrka ligger dock i ett defensivt välorganiserat system, särskilt på bortaplan.

De har släppt in 8 mål totalt, vilket ger dem en målskillnad på +5, men deras förväntade mål mot (xGA) på 9,2 indikerar att de ofta blir utsatta för anfall men klarar att hålla sin defensiv genom stark målvaktsspel från Lucas Chevalier, som har en räddningsprocent på 75,9 %.

Lille spelar ofta i en 4-2-3-1-formation som kan växla till en defensiv 5-4-1 vid behov. De fokuserar på att minimera ytor centralt och tvinga motståndarna ut på kanterna. Bafodé Diakité och Gabriel Gudmundsson är nyckelfigurer i deras ytterbackspositioner, där de kombinerar defensiv stabilitet med en förmåga att delta i offensiven vid behov.

Nyckeltaktik -Snabba kontringar och hög effektivitet

Lilles spelstil bygger på att snabbt vinna tillbaka bollen och ställa om med direkt spel. De har ett snabbt anfallsspel, särskilt genom spelare som Jonathan David, som redan har gjort 5 mål och skapat en xG på 2,4. Lilles kontringar är ofta centrerade kring Davids rörelse, och de söker att få honom i ytor bakom försvarslinjen genom långa bollar eller snabba passningar genom mittfältet.

I matchen mot Monaco kommer Lilles förmåga att hantera Monacos högintensiva press vara avgörande. Med en bollinnehavsprocent på 57 % i tidigare matcher har Lille visat att de kan dominera matchen med bollen, men de har också en flexibel taktisk uppställning som kan återgå till ett djupare försvarsspel när de ställs mot starka offensiva lag som Monaco.




Denna match kommer i mångt och mycket att handla om två tydliga taktiska principer som står mot varandra, Monacos höga, aggressiva press och deras vertikala anfallsspel kontra Lilles defensiva disciplin och kontringsförmåga.

Monaco har under tränaren Adi Hütter utvecklat en aggressiv spelstil som bygger på hög intensitet och strukturerad press. Nyckeln till Monacos framgång har varit deras förmåga att snabbt vinna tillbaka bollen efter bollförluster och ställa om till anfall med få tillslag.



Monaco pressar med flera spelare, ofta i ett 4-2-3-1-system där de offensiva mittfältarna (särskilt Ben Seghir och Golovin) och anfallaren Balogun tvingar motståndarna att spela svåra passningar. Detta presspel innebär att Monaco ofta vinner bollen högt upp i banan, vilket kan skapa farliga lägen direkt efter bollvinster.

Deras passningspressningsvärde (PPDA) på 7.5 visar hur aggressivt de pressar – motståndarna får väldigt lite tid med bollen innan Monaco sätter in sin press.

Men denna aggressiva strategi kommer med risker, särskilt mot ett lag som Lille, som är skickliga på att dra nytta av just dessa öppningar för snabba kontringar. Monaco lämnar ofta stora ytor bakom sin backlinje när ytterbackarna Vanderson och Caio Henrique går framåt för att delta i offensiven.

Detta innebär att Lille har möjlighet att utnyttja övergångar och slå långa bollar bakom Monacos försvar.

Monaco spelar inte bara med hög press, de använder också snabba, vertikala passningar när de vinner bollen. Målet är att direkt slå bollar genom eller över motståndarnas mittfält för att sätta sina snabba anfallare, särskilt Balogun, i farliga lägen. Detta vertikala spel är beroende av att mittfältarna Zakaria och Camara snabbt fördelar bollen framåt, ofta med ett eller två tillslag.

Nyckeln här är hur Monaco överbelastar centrala ytor för att dra isär motståndarförsvaret och skapa ytor för Balogun eller Ben Seghir att springa in i. Det kräver precision och ett högt tempo, och mot ett välorganiserat försvar som Lille kan detta spelstil innebära en utmaning.


Lille under Bruno Genesio har en väldigt tydlig defensiv struktur där de ofta ställer upp i en 4-4-2 eller 5-4-1 när de försvarar djupt. De försvarar sig med en kompakt linje och tillåter inte motståndarna att bryta igenom centralt, vilket innebär att Monaco sannolikt kommer att tvingas ut på kanterna för att skapa något.



Lilles defensiva organisation är designad för att minska riskerna med att släppa in centrala genomskärare eller vertikala passningar, något som Monaco är skickliga på. De använder en lågt liggande fyrbackslinje som håller sig kompakt för att inte ge ytor mellan försvar och mittfält. Bafodé Diakité och Gabriel Gudmundsson har viktiga roller som ytterbackar, då de måste balansera att stänga ned Monacos kantspel och samtidigt ge understöd centralt för att hålla linjen kompakt.

Lilles största styrka defensivt är deras disciplinerade försvarsspel där de tvingar motståndarna till svåra avslut. Även om de tillåter motståndarna att ha mycket boll, släpper de få högkvalitativa chanser eftersom deras försvarsspel handlar om att hålla motståndarna långt ifrån målet.

Det som gör Lille farliga i denna matchup är deras förmåga att ställa om snabbt när de vinner boll, särskilt genom Jonathan David, som med sin fart och sina löpningar i djupled kan utnyttja de stora ytor som Monacos höga backlinje lämnar bakom sig.

Lille kommer sannolikt att vänta på möjligheter att slå långa bollar till David eller Sahraoui när Monaco tappar boll högt upp i banan. Davids löpmeter på 960 meter progressiva löpningar och en snabbhetsradie på 33,7 km/h gör honom till en ständig fara på kontringar.

Nyckeln för Lille är att kunna ställa om snabbt och effektivt, och detta kommer att kräva att deras mittfält kan bryta Monacos anfall och direkt sätta i gång övergångar. Mittfältare som Benjamin André och Angel Gomes är viktiga här eftersom deras defensiva täckning och snabba passningar framåt kommer vara avgörande för att slå hål på Monacos press.



Avgörande faktorer i matchupen

- Monaco kommer att kontrollera bollinnehavet, men den stora frågan är om de kan bryta igenom Lilles kompakta försvar. Lille kommer att tvinga Monaco att spela utanför sin komfortzon genom att tvinga dem till att slå inlägg eller spela via kanterna, snarare än genom sina vanliga vertikala passningar centralt.

- Med Monaco som sannolikt kommer att trycka högt upp i banan, måste Lille snabbt kunna utnyttja ytorna bakom Monacos försvar. Deras förmåga att effektivt slå långa bollar och utnyttja Jonathan Davids djupledslöpningar blir avgörande.

- Den taktiska striden på mittfältet kommer att vara nyckeln till matchen. Om Monaco kan vinna mittfältet och kontrollera tempot genom Zakaria och Camara, har de en stor fördel. Men om Lille kan vinna de defensiva duellerna och sätta igång sina kontringar, kan de skapa problem för Monaco.

- Både Balogun och David är avgörande för respektive lag och deras individuella prestationer i att hitta målet och utnyttja de chanser som skapas kommer att vara en nyckelfaktor i resultatet.




Bonusfakta

- Med 19 poäng efter sju omgångar är detta Monacos bästa säsongsinledning på över 60 år (sedan 1960/61), en säsong då de tog hem sitt första ligaguld.

Monaco har vunnit sju av sina senaste åtta hemmamatcher i Ligue 1 , vilket understryker deras styrka på hemmaplan under Adi Hütter.

- Lille har inte lyckats vinna på sina senaste 12 ligamatcher på Stade Louis II (7 Oavgjorda , 5 Förluster), en svit som sträcker sig över flera säsonger.

Eliesse Ben Seghir har gjort sina senaste fyra mål för Monaco mellan minut 60 och 75, varav tre har varit matchvinnande. På andra sidan är Edon Zhegrova en sen målgörare, då han gjort fyra av sina sex senaste mål efter den 75
minuten.

- I tio av Lilles senaste 12 bortamatcher har resultatet vid halvtid speglat slutresultatet, något som kan vara en indikation på hur spelet kan utveckla sig.

Fredag avspark 20:45...

Även om franska ligan inte alltid står i rampljuset, har den en unik charm och bjuder ofta på högklassig fotboll. Den här matchen kommer definitivt att vara sevärd, med två lag som kombinerar taktisk finess och intensitet. Vi kan förvänta oss både spänning och överraskningar – det här är en match som ingen fotbollsälskare vill missa.

Källförteckning

Opta (Statistisk Plattform)

Catapult Sports (Prestandaanalys Plattform)

StatsBomb (Fotbollsanalys Plattform)

Wyscout (Scoutnings- och Analysplattform)

AS Monaco FCs Officiella Hemsida

Losc Lilles Officiella Hemsida

Ligue 1 McDonald's Officiella Hemsida

 

Armin Gogicgogic10@gmail.com@G93Lion2024-10-16 08:00:00
Author

Fler artiklar om Analysrummet

”Bara för du debuterade för Bayern är du inte given här” – Pavlovic: Europas Nästa Stora Mittfältsstjärna som Serbien Förlorade
Dansken som tog över Sverige: Var JDT ett sista val eller en framtidslösning?
Granskning: Är Lucas Bergvall redo att ta en startplats i Premier League för Tottenham?