Två Premier League-anfallare skulle avgöra

En på förhand tuff bortamatch mot ett kollektivt bra Island, skrämde inte Norge. Och två Premier League-anfallare som startade på bänken, skulle visa sig bli matchvinnare.

Men innan matchstart, drog Lars Lagerbäck och hans tidigare kollega i det isländska landslaget, Heimir Hallgrímsson, på puben för att möta de isländska supportrarna.
"Det var Heimir som inviterade mig. Det var alltid han som brukade möta supportrarna före en match sedan vi startade vår samarbete i 2012. Detta var första gången jag gick dit. Men de har varit otroligt bra supportrar och har stöttat oss helt fantastiskt. De visste inte att jag skulle komma. Heimir hade heller inte sagt något. Så både dem och jag blev överraskade. Det blev en bra supporterträff. Jag gav dem en norsk landslagströja med nr. 12 på och önskade dem lycka till i VM."

Australien och Albanien i all ära. Men svåraste motståndarna på Lagerbäcks och Norges återuppväckelse skulle vara Island. Ett Island som Lagerbäck har format, där Hallgrímsson nu fortsätter på samma väg.

Island är mäktiga, kompakta och tunga att möta. Ett lag som aldrig viker sig i duellerna och alltid springer. De har dessutom inte förlorat på hemmaplan sedan i juni 2013. Det är därför de tog till EM i 2016 och nu ska spela VM i sommar.

Matchen startade jämnt. Och inget av lagen skulle inte ha några större målchanser i den första halvleken.
Men efter femton minuter skulle Norge få en bra chans genom Bjørn Maars Johnsen, som till vardags spelar i Den Haag och har gjort hela 19 mål i Eredivisie. Näst bäst i ligan.
Maars Johnsen får bollen felvänd, vänder upp och slår bollen in snyggt i mål. Maars Johnsen första mål för det norska landslaget.

Bjørn Maars Johnsen och Tarik Elyounoussi.

Norge skulle snabbt komma ner på jorden.
En för dagen dålig högerback i Jonas Svensson, hängde inte med när Rúrik Gíslason skruvade upp tempot och rev ner vänstermittfältaren.
Domare Jonas Eriksson blåse för straff. Rune Almenning Jarstein var chanslös när Alfred Finnbogason slog in 1-1.
"Där blir Svensson enkelt ifrånsprungen. Och då kan man för all del inte involvera sig i något som kan blåsas till straff. Han hakar fast i Gislason. Mer otur än att det är dåligt. Men det bästa är att hålla sig ifrån den duellen", säger TV2:s expertkommentator och f.d. Premier League-spelaren, Brede Hangeland.

Efter en jämn första halvlek, går lagen till paus med 1-1 på Laugardalsvöllur.

Island tar tag i det direkt efter pausen och får en hörna som Hordur Magnússon nickar precis utanför.
Men Norge skulle kämpa sig tillbaka. Och redan i den 52:a minuten får Tarik Elyounoussi en fin boll av 21-årige Iver Fossum, och slår den i mål. Eriksson blåser för offside, som man kunde se på TV-bilderna var felaktigt.

En för dagen bra 21-åriga talangen, Iver Fossum, i sin första match från start.

I den 60:e minuten prövar Stefan Johansen på sig en halvvolley som träffar stolpen och gick utanför planen.
Efter ett par minuter var Maars Johnsens tur att pricka ribban.

Dock så hade Island ett ess i Gylfi Sigurdsson, som kom in i den 63:e minuten. Och han behövde inte många minuter på sig för att göra mål efter en bjudning av Almenning Jarstein.
Birkir Bjarnason drar på ett skott som Almenning Jarstein ska rädda och hålla, men släpper ut till Sigurdsson. 2-1 till Island.
"Jarstein ska hålla den. Han kommer inte att vara nöjd efter machen", sa Hangeland.

Den gemene norrmannen väntade sig nu att Norge ska vika ner sig ännu mer och att målen ska trilla in. Men Norge har nu Lagerbäck. Och Lagerbäcks manskap jobbar tills att domaren blåser av matchen. Och om Island att ett ess i Sigurdsson, hade Lagerbäck två stycken ess i form av två Premier League-anfallare, Joshua King och Alexander Sørloth.

King löpte mot Islands målvakt, Frederik Schram, efter en bakåtpassning i den 80:e minuten. Schram försökte dribbla av King. Men King vann duellen och kunde slå in 2-2 i öppet mål. Detta är just detta som Lagerbäck vill se - press.
Fem minuter senare skulle King brösta ner bollen till Sørloth. Sørloth går förbi en spelare och dunkar in 3-2.
"Det kom som beställt. Det var jätteskönt. Vi visade bra moral under hela matchen. Det var en väldigt bra match. Vi visade att vi har bra bredd. Under uppvärmningen pratade jag och "Josh" om att vi skulle komma in och avgöra. Det var en bra plan", sa Sørloth efter matchen.

King och Sørloth.

Island och Sigurdsson skulle vara nära att reducera. Men hans skott tog i stolpen och ut. Matchen slutar därmed 3-2 i Norges favör.
"Matchen blev precis som jag hade förväntat mig. Island är otroligt välorganiserade. Jag sa tidigare att när man sitter på Islands bänk, sitter man och njuter. När du sitter på Norges bänk blir man arg och irriterad eftersom de stänger av så mycket de kan för motståndaren. Men det var mycket som var bra. Vi tog kampen. Det är speciellt att spela mot sådana sådana som stänger ytorna och organiserar sig bra. I några perioder blev vi lite långa. Men det är väldigt bra att vi kom tillbaka och verkligen tog kampen. Nu fokuserar jag bara på det jag kan få gjort något med. Att det blir en paus innan EM-kvlaet är inget som jag får gjort något med. Nu ska vi göra en bra match mot Panama. Jag hoppas att det kommer en massa fans på Ullevaal på måndag och att folk förstår att vi har ett lag som kan prestera", sa Lagerbäck efter matchen.

Norge har nu ett "lyxproblem".
Fyra anfallare på planen under matchen, och alla gjorde mål (dock blev Elyounoussis mål felaktigt avblåst för offisde).
Norge hade även Ola Kamara på bänken som gjorde tre mål mot Australien.
"Det var ganska naturligt att satsa på Bjørn och Tarik idag. De spelade väldigt bra i förra matchen. Det gjorde de även idag. Ju fler bra spelare vi har att välja mellan, desto bättre är det. Konkurrans stimulerar till största del. Det är självklart inte kul att hamna på bänken. Men det är inte mitt problem. Jag ska självklart motivera spelarna även om de inte får spela. Man jag är väldigt tacksam över att vi har så många bra anfallare."

En som var irriterad över att starta på bänken, var Bournmouth-spelaren, Joshua King.
"Jag var besviken över att inte få starta även om de andra har gjort det bra. Om jag bör starta får du fråga Lars om. Jag vill oavsett göra mitt bästa", sa King efter matchen.

Med tillstånd av det Norska Fotbollsförbundet.

Nästa match spelas mot Panama på Ullevaal, Oslo, onsdagen den 6:e juni kl. 19.00.

Källor: NFF, VG, Dagbladet, Aftenposten, TV2