Ny tränare och ny president

Ny tränare och ny president

Sérgio Conceição lämnar Porto efter sju år och det är ständige följeslagaren Vítor Bruno som nu tar över efter klubbikonen.

Bruno har varit assisterande till Conceição på varje steg (Olhanense, Coimbra, Braga, Vitória SC, Nantes och Porto) ända sedan 2012.

41-åringen Vïtor Bruno har skrivit ett kontrakt med klubben som sträcker sig till 2026. Ett logiskt och bra val.

Det var dags för Conceição att lämna, speciellt efter den fiaskoartade säsong som det visade sig bli i ligan i år med en tredjeplats och åtta poäng upp till Benfica och 18 poäng upp till Sporting.

Sen att det blev stökigt på slutet med uppgifter om en fall-out med bl.a Bruno själv spelar mindre roll. Det passar bra med ett byte nu, och Conceição har gjort sitt som en av de mest långlivade och på ett sätt en av de mer framgångsrika tränarna i Porto.

Det blir en nystart för Porto nu helt enkelt. Med nye presidenten André Villas-Boas som tar över efter legendariske Pinto da Costa som har haft presidentposten ända sedan 1982(!)

Tidigare tränaren AvB, 46, vann en jordskredsseger över Pinto da Costa, 86, i presidentvalet i slutet av april och satte slutpunkten för en av de mest framgångsrika fotbollspresidentskarriärerna i sportens historia (69 vunna troféer och 23 ligatitlar på 42 år för Pinto).

Fel personer i organisationen, ekonomiska restriktioner, ointresse för klubbens unga talanger och bara tre ligatitlar sedan säsongen 2012-2013 talade sitt tydliga språk vid valet.

Supportrarna vill ha förändring.

Ett nytt presidentskap var ju på gång redan med tanke på Pintos ålder, men Porto har ändå stått för sin svagaste säsong på länge trots en hårsmån från avancemang mot Arsenal i CL-åttondelen, så det hjälpte förmodligen till för förändringen.

Och även om man skulle bortse från att den gamle presidenten har varit anklagad för korruption, mutbrott och telefonavlyssning tidigare i historien så hade det bara varit gammeldags att välja om honom igen.

Tränarmässigt så känns det fräscht med en såpass relativt ung tränare som Bruno är och som också har varit i klubben hela tiden som Conceição har varit det i sju år. Om han är den bästa som huvudtränare får väl visa sig men han känner laget bättre än någon annan.

Eric Hellqvisterichellkvist@live.se@ejhkvist2024-06-07 00:01:00
Author

Fler artiklar om Porto