Nygammalt namn tar över Slovakien - Nürnberg-ikoner blir assisterande

Nygammalt namn tar över Slovakien - Nürnberg-ikoner blir assisterande

På tisdagen blev det klart vem som ska leda det slovakiska herrlandslaget under nästkommande landslagssamling - och i kampen om en EM-plats. Štefan Tarkovic, den forne assisterande förbundskaptenen till Ján Kozák, tar över huvudansvaret - och kommer vid sin sida att ha två stora ikoner.

Den smått katastrofala hösten ledde till att förbundskapten Pavel Hapal och hans assisterande, Oto Brungraf, fick lämna sina respektive poster. Beskedet i slutet på förra veckan kom något oväntat - främst då laget avancerat i playoffspelet till EM - men samtidigt mycket välbehövligt. Den tjeckiske förbundskapten mäktade endast med sex segrar under sin tvååriga sejour, sex segrar som inte heller var mot några, på pappret, vassare motståndare. 

Rykten började genast att florera och i ett tidigt skede figurerade ett nygammalt namn bland kandidaterna till förbundskaptensposten. Det var ett rykte som stämde.
  Från och med nästa landslagssamling (i november) kommer Štefan Tarkovic att leda laget - både i finalen mot Nordirland samt i Nations League-kamperna mot Skottland och Tjeckien.

– Först och främst är det här en stor ära. Att få leda sitt landslag är en dröm för varje tränare, inledde den nye förbundskaptenen och fortsatte:

– Det är en ära, men det är också ett stort ansvar att få leda laget i en playoffinal om en plats till EM 2020. Det är jag högst medveten om. Vi är inne i en dipp, men vi har rutin i såväl staben som bland våra spelare för att klara av vårt mål.

– En våg av kritik har sköljts över spelarna under den senaste tiden. De namn som tas ut till matcherna har kvalitet nog att representera det här laget. Det viktigaste är att de alltid visar hjärta och spelar för laget. Så länge de gör det, kommer också de slovakiska fansen att hänga efter, avslutade Tarkovic.

Redan när Ján Kozák avgick som förbundskapten 2018, efter en omtalad skandal där en rad spelare gjort ett nattklubbsbesök under en landslagssamling, hyllade den då 64-årige tränare sin assisterande. Kozák såg honom som en självklar efterträdare - och Tarkovic fick också chansen att leda laget i en träningslandskamp mot Sverige (1-1) på Friends Arena. Någon längre sejour blev det dock inte och istället valdes Pavel Hapal, som tidigare coachat det slovakiska U21-laget framgångsrikt, till ny förbundskapten.
Nu har han fått chansen han så länge väntat på - och kastas således in i hetluften direkt.

"Skulle ha lett laget direkt efter Kozák"


Som tidigare nämnt var Kozák mycket angelägen om att Tarkovic skulle bli hans arvtagare. Han var omtyckt, kände till laget väl och hade utvecklats något enorm under sin tid bakom en sådan tungt rutinerad pjäs som den forne Košice-coachen. Den föredette landslagsforwarden, Stanislav Šesták, är nöjd med förbundskaptensvalet, men är dock inne på liknande spår som sin forne förbundskapten och menar också att saker och ting kunde ha varit annorlunda om Tarkovic valts direkt.

– Tarkovic är ett mycket bra val, främst för att han känner de flesta spelarna i laget och är omtyckt. Det var ett stort misstag att han inte fick fortsätta efter att Kozák lämnade sin post. Det var perfekt upplagt för det - och vid den här tidpunkten behövdes egenligen ingenting ändras. Vi hade kunnat fortsätta i samma spår och bygga vidare från det. Kanske hade inte heller tre stora och rutinerade namn slutat (Adam Nemec, Tomáš Hubocan, Martin Škrtel red. anm.) om Tarkovic valts redan då. Det är stora profiler som hade hjälpt de unga att utvecklas och vi hade kanske haft en annan situation idag, kommenterade Šesták till slovakiska SME.
  37-åringen avslutade även med att hinta om att en comeback från just Škrtel inte är någon omöjlighet, nu när den nya förbundskaptenen har presenterats.

Vid sin sida kommer Tarkovic ha två mycket rutinerade namn. Marek Mintal och Samuel Slovák har nått legendarstatus inom den slovakiska fotbollen - den förstnämnde även inom FC Nürberg, som även Slovák har representerat - och de båda har även haft diverse tränaruppdrag sedan deras respektive spelarkarriärer tog slut. Nu ska de tillsammans med Tarkovic först och främst rädda ett sjunkande skepp och sedan - förhoppningsvis - bygga ett nytt slovakisk landslag för framtiden.

Lukas Landllukasclandl@gmail.com@lukaslandl2020-10-20 22:45:00
Author

Fler artiklar om Slovakien

Minuter från superbragd - smärtsamt avslut på EM