Officiellt: Louis van Gaal ny förbundskapten
Louis van Gaal blir förbundskapten för tredje gången.

Officiellt: Louis van Gaal ny förbundskapten

Sedan Frank de Boer lämnat jobbet efter fiaskot i EM seglat ett gammalt bekant namn snabbt upp som favorit till att bli ny holländsk förbundskapten och nu är det officiellt: 70-årige Louis van Gaal tar jobbet för tredje gången, med uppdrag att leda landslaget till VM 2022.

Som bekant lämnade Frank de Boer förbundskaptensjobbet kort efter fiaskot i EM-åttondelsfinalen mot Tjeckien. Ett namn seglade snabbt upp som favorit till att ta över, och det som rapporterats om i holländsk press långt i förväg blev nu på morgonen officiellt presenterat av förbundet: Louis van Gaal. van Gaal, som fyller 70 år om några dagar, blir därmed holländsk förbundskapten för tredje gången. Första gången var när han tog över efter EM 2000 men avgick efter att ha misslyckas i kvalet till VM 2002, vilket var bottennappet i hans tränarkarriär, en karriär som kom på kurs igen först några år senare när han gjorde underverk med AZ. Bättre gick det andra vändan när han tog revansch på sig själv genom att leda laget till VM-brons 2014 och på vägen både krossa Spanien och åtminstone tillfälligt besegra det holländska straffspöket med ett genialt målvaktsbyte.

Sedan han lämnade Manchester United 2016 har van Gaal inte haft något tränarjobb. Tidigare har det låtit på honom som att han gått i pension, åtminstone lite halvt, men när möjligheten nu uppstod att ta bli förbundskapten igen över en kortare tid tog han den. van Gaals uppdrag blir att leda landet till VM 2022, därefter förväntas en ny tränare ta över.

En som månne kan bli efterträdaren är Henk Fräser som kommer ingå i van Gaals stab som assisterande tränare. Fräser kommer kombinera det med tränarjobbet i Sparta Rotterdam som han ledde till åttondeplats i Eredivisie den gångna säsongen. Övriga som ingår i van Gaals stab är trogna bundsförvanter i Danny Blind (förstås kapten i van Gaals fantastiska Ajax-lag) som lämnat sin styrelsepost i Ajax med anledning av detta, och målvaktstränaren Frans Hoek som jobbat med van Gaal ända sedan Ajax-tiden.

van Gaal kommer presentera sin första landslagstrupp redan den 15 augusti, till VM-kvalmatcherna mot Norge, Montenegro och Turkiet som väntar tidigt i september.

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2021-08-04 11:39:24
Author

Fler artiklar om Holland