Danmark - Finland
0 - 1

Danska förbundet: ”Christian Eriksens tillstånd är stabilt”

Christian Eriksen bars ut på bår efter att ha givits hjärtmassage. Under söndagen ger danska fotbollsförbundet positiva besked om stjärnans tillstånd. ”Vi har pratat med Christian Eriksen, som har skickat hälsningar till sina lagkamrater. Hans tillstånd är stabilt”, skriver förbundet.

Det var vid ställningen 0-0 i den 42:a minuten mellan Danmark och Finland som Christian Eriksen segnade ner på planen. Det stod snabbt klart att någonting allvarligt hade inträffat. Läkare tillkallades omedelbart till den, vad det såg ut, livlöse mittfältaren.

Läkarteamet sågs snabbt ge hjärtmassage framför förtvivlade spelare och ett knäpptyst Parken. Lagkamrater bildade en cirkel kring Eriksen under räddningsförsöken och flera av dem grät. Efter en dryg kvart bars Christian Eriksen ut på bår, skyddad för insyn av sina lagkamrater och upphållna skynken.

Runt 20.00 meddelade både det danska fotbollsförbundet och UEFA att matchen, trots allt, skulle återupptas en halvtimme senare. Detta då Eriksen uppvisat många god friskhetstecken. Vid 20.30 var matchen åter igång då man först spelade av de sista minuterna av den första halvleken innan man tog en fem minuters paus innan den andra halvleken.

När den andra halvleken väl drog igång var det ett påtagligt chockat och skärrat Danmark som ställde upp. Matchen i sig, som hamnade något i skymundan, slutade i en jätteskräll då Finland vann i sin allra första mästerskapsmatch. Union Berlin-spelaren Joel Pohjanpalo gjorde matchens enda mål i den 59:e minuten efter en nick som inte såg helt otagbar ut för Kasper Schmeichel.

Danmark försökte jaga ikapp och fick ett drömläge att kvittera sedan Yussuf Poulsen gått i backen i det finska straffområdet och Anthony Taylor blåst för straff. Pierre-Emile Højbjerg slog dock en mycket svag straff som Lukáš Hrádecký enkelt räddade. Närmare än så kom inte Danmark. Fokus låg följaktligen på annat.