Akademierna bakom Greklands första VM-avancemang
Vilken väg har de grekiska landslagsspelarna tagit?
Tisdagens seger mot stjärnspäckade Elfenbenskusten innebar att Grekland gick vidare från VM-gruppspelet på landets tredje försök. På söndag är det åttondel mot överraskningen Costa Rica. Som akademinörd är det oundvikligt att se vilken väg spelarna har tagit till det grekiska landslaget. Här följer en liten sammanställning om akademierna som fostrat spelarna som var med och tog den så viktiga segern mot Drogba och hans gäng. I denna sammanställning är akademispelare detsamma som spelare som spenderat minst tre år i klubben mellan 15-21 års ålder. Det är nämligen så UEFA räknar när det gäller homegrown players.
Målvakter
Orestis Karnezis - OFI
29-årige Karnezis fick utgå tidigt i matchen på grund av en låsning i ryggen. Även om han har gjort en del U-landskamper var han 27 år när han debuterade i landslaget. Även om han är född i Aten började karriären i OFIs akademier. Där blev det dock inget seniorspel och som 22-åring flyttade han tillbaka till Aten för spel hos Panathinaikos. Idag ägs han av Udinese men den föregående säsongen var han utlånad till Granada.
Panagiotis Glykos – Ol. Volou
Glykos fick komma in istället för skadade Karnezis. 27-åringen tillhör PAOK men karriären började hos Olympiacos Volou innan han värvades till Salonikiklubben som 21-åring. Först den föregående säsongen blev han ordinarie hos PAOK vilket gav honom en av tre målvaktsplatser i VM.
Försvarare
Vasilis Torosidis - Xanthi
Den 29-årige Romaförvararen började sin karriär i Xanthis akademier. Som 22-åring värvades han till Olympiacos och bara två månader senare gjorde han landslagsdebut. Efter sex säsonger hos hamnklubben lämnade han för Italien.
Sokratis Papastathopoulos - AEK
Sokratis som det står på tröjan var 17 år när han värvades s av AEK. Han hann knappt spela i U-laget innan han tog en ordinarie plats hos de gulsvarta. Efter tre år flyttade han till Italien där han spelat för Genoa och Milan. Idag tillhör Sokratis tyska ligatvåan Dortmund.
Kostas Manolas – Thrasyvoulos/AEK
Manolas är ett gångbart namn för mittbackar i Grekland. Kostas är släkt med Stelios som är en AEK-legend. Karriären för Kostas Manolas började hos Thrasyvoulos. Som 18-åring gick han till AEK men där blev det bara tre säsonger. Atenklubbens ekomomiska problem innebar att han tre år senare hamnade hos Olympiacos på en fri transfer. Manolas är ett tydligt exempel på att Grekland är en fabrik vad gäller mittbackar. Efter missen vid Colombias 1-0 har han spelat upp sig och det märks inte att Grekland saknar K. Papadopoulos och Siovas.
Jose Holebas - Tyskland
Holebas är uppvuxen i Tyskland av föräldrar från Grekland och Uruguay. Han var 26-år när han värvades till Olympiacos. Ett år senare debuterade han i landslaget.
Mittfältare
Giannis Maniatis – Panionios
Panionios värvade Maniatis från Thiva som 17-åring. Han blev mer eller mindre direkt uppflyttad till a-truppen. Sedan januari 2011 spelar han för Olympiacos.
Giogios Karagounis – Panathinaikos
Evighetsmaskinen Karagounis är fostrad hos Panathinaikos. Efter grundutbildning hos Apollon Smyrnis blev han ordinarie hos moderklubben säsongen 1998/99. Fem säsonger senare gick han som Bosman till Inter. Fulham är hans senaste klubbadress. Idag är han en free agent. Redan 1999 debuterade han för landslaget.
Panagiotis Kone – AEK
Kone flyttade som 17-åring från Olympiacos akademi till franska Lens. Efter ett år kom han tillbaka till Grekland men med AEK som klubbadress. Där var det aldrig tal om spel i U20-laget men AEK får cred för honom enligt UEFAs riktlinjer. Det blev bara tre säsonger hos AEK innan Kone flyttade till Thessaloniki och Iraklis. Sommaren 2010 värvades han av Brescia och i Italien har han utvecklats till en bra mittfältare.
Andreas Samaris – Panachaiki
1-0 målskytten mot Elfenbenskusten var 18 år när han hamnade hos Panachaiki. Efter tre år i de lägre divisionerna skrev han på för Panionios. Sommaren 2012 skrev han på för Olympiacos men först ett år senare flyttade han till hamnklubben.
Anfallare
Dimitris Salpingidis – PAOK
32-åringens karriär började hos PAOK. Efter korta lånesejourer hos Larisa och Kavala blev han ordinarie hos moderklubben. Sommaren 2006 flyttade han till Aten och Panathinaikos men fyra år senare återvände han till PAOK som han spelar för idag.
Lazaros Christodoulopoulos – PAOK
Lazaros var 18 år när PAOK värvade honom. Han tog plats rätt snabbt men det blev infekterat mellan honom och klubben efter en utebliven övergång till Liverpool. Sommaren 2008 köptes han av Panathinaikos. Idag tillhör 27-åringen Bologna.
Giorgios Samaras – Heerenveen
Hans pappa är akademichef hos Panathinaikos men Giorgios fostrades i Heerenveens akademier. Som 21-åring värvades han av Manchester City men efter två säsonger hamnade han hos Celtic. Efter 6,5 säsonger i Skottland är han idag free agent.
Fanis Gekas – Larisa
Flyttfågeln Gekas började sin karriär hos Larisa. Han var 25 år när han debuterade för landslaget. Idag är han 34 år och har sedan landslagsdebuten representerat tio klubbar i fem olika länder. Han gjort mål för alla sina klubblag förutom Portsmouth.
Det är tydligt att inget solklart mönster stiger fram över vilken väg de grekiska landslagsspelarna har tagit. Det som verkar vara vanligast är att en Super League klubb värvar spelaren när han varit mellan 16 och 18 år. Det är ovanligare att en spelare debuterar i Super League med en klubb som han tillhört sedan tidiga tonåren. Torosidis (Xanthi), Manolas (Thrasyvoulos) och Salpingidis (PAOK) är de enda av de som spelade mot Elfenbenskusten som debuterat i Super League med klubben de tillhört sedan de tidigare tonåren. Salpingidis skiljer sig lite från de andra två då han innan sin debut med PAOK i Super League hade en framgångsrik utlåning hos Kavala i andradivisionen.
Sett till övriga truppen är det bara Kapino (Panathinaikos), Fetfatzidis (Olympiacos), Tziolis (Panionios-Tillhörde en samarbetsklubb som ung) och Tachtzidis (AEK) som tillhört den klubb som de Super League debuterat i sedan de tidigare tonåren.
I en intervju med Fotbollskanalen för ett år sedan sa Björn Andersson en sak som fortfarande sitter kvar i minnet och som är lite i linje med det vaga mönstret hos de grekiska landslagsspelarna. Björn Andersson som är en av männen bakom Bayern Münchens framgångsrika akademi sa följande:
”Jag tror att man ska vara 14, 15 innan man går till en elitklubb. Innan dess ska man spela fotboll kravlöst och mycket”.
Nu kan ingen av de grekiska akademierna jämföras med Bayern München men det är lite i linje med att fler spelare som kommit sent in i Super League klubbars verksamhet blivit landslagsspelare. Detta jämfört med de spelarna som kommit tidigt till Super League klubbars akademier.