Lagbanner
Fria lån med sex poängs ränta

Fria lån med sex poängs ränta

Vill du öka dina chanser till att hålla dig kvar i Super League kan du låna fritt antal spelare från serieledarna. Räntan är bara på sex poäng.

Under flera decennier har fotbollsklubbar lånat ut spelare till varandra.  Det har i regel varit ett sätt att ge unga spelare speltid för att utvecklas. Precis som i de flesta andra ligor lånas spelare även ut i den grekiska ligafotbollen. Precis som det går att förvänta sig av grekisk ligafotboll har en avart av denna fotbollsmässiga detalj utvecklats de senaste åren.
 
Först av allt ska det klargöras att marknaden är fri. En klubb har rätt att köpa vilka spelare den vill och hur många spelare den vill. Vill en klubb ha 100 spelare på lönelistan får den ha det. Att köpa upp allt som rör sig på hemmamarknaden är inget nytt koncept. Det gjorde Milan på 90-talet medan Zlatans PSG försöker så gott de kan. Den som har pengarna oavsett hur de har tillkommit styr marknaden. Det är spelets regler och det är bara att gilla läget.  Problemet börjar när värvningarna blir ett verktyg som rubbar konkurrenssituationen för övriga lag i en liga.
 
För det andra är det som enligt reglerna lagligt inte alltid moraliskt riktigt. Men att prata om etik och moral när klubbägaren i fråga efter en match de flesta hade skämts över går ut och säger att hans klubb just undervisat i etik och moral är som att låta Putin skriva FNs ramverk om HBT-personers rättigheter.
 
Grekisk fotbolls suverän Olympiacos har idag nästan 50 kontrakterade spelare om vi räknar bort U20 truppen.  Som tidigare sagt är marknaden fri och de kan ha 100 spelare om de så önskar. 19 av de kontrakterade spelarna är utlånade. Det är heller inget problem. 15 av dessa har varit eller är under den innevarande säsongen utlånade till andra Super League klubbar. Det vill säga klubbar i samma serie. Här är det heller inget regelmässigt problem då det är helt enligt reglerna i Super League.
 
Att 15 spelare är utlånade till sju olika klubbar i en serie som har 18 lag rubbar dock den naturliga balansen på flera olika plan. Det första är konkurrenssituationen i toppen.  Få av de utlånade spelarna visar att de borde ha en plats i klubben som äger dem i matcherna mot den egna klubben. Att de duger visar de hellre mot toppkonkurrenten PAOK eller mot ärkerivalen Panathinaikos. Att PAOK och Panathinaikos får det lite tuffare är dock inte huvudproblemet med så många utlånade spelare i den egna serien.  Det största problemet finner vi längre ner i tabellen där konkurrenssituationen är helt rubbad.
 
När serien vände var Apollon Smyrnis i botten av tabellen tillsammans med bland annat Ergotelis och Platanias.  Apollon har i ett försök att hålla sig kvar öppnat plånboken och bland annat värvat Mikael Dahlberg vars kontrakt med Gefle hade gått ut. Ergotelis bästa vinterförstärkning är ett lån från Olympiacos i form av en norsk landslagsman som nyligen hämtades in.  Platanias bästa förstärkning är även det ett lån från Olympiacos. Platanias fick in Vlachodimos som för två säsonger sedan var den hetaste unga greken i Super League. Det har skapats en konkurrenssituation mellan dessa tre klubbar som är riggad. Apollon har noll inlånade spelare från ligaledarna, Ergotelis har haft upp till fem spelare från Olympiakos och Platanias tre.  Gissa vilket av de tre lagen som klättrat längst från strecket nu när serien har vänt?
 
Komiska spelaröden
Förutom att serieplaceringarna riggas skapas det många komiska spelaröden. Vem skulle inte betala en ansedlig summa pengar för att se Tomás De Vincentis ansiktuttryck när han meddelades att han skulle tillbaka till Giannina.  Nu har han visserligen lånats ut till en klubb som uträttat mer i CL under 2000-talet än klubben som äger honom men i somras blev han tillbakaskickad till klubben han kom ifrån.  De Vincenti var förra säsongens hetaste bosman med en fantastisk säsong i Giannina. Till slut vann Olympiakos kampen om hans underskrift. Istället för spel CL var han tillbaka i Giannina innan september var kommen. Av hans insatser att döma var det totalt antiklimax för killen.
 
Eller ta Tatos som istället för att föra Atromitos till ett historiskt CL-kval har skickats till att rädda kvar Aris i Super League de senaste 18 månaderna. Under vinterfönstret spelades en såpa med Panionios mittback Tasos Avlonitis som sitter på ett utgående kontrakt.  Under vinterfönstret såg han sin chans till att sitta på bänken i Champions League när Siovas skadades.  Olympiacos och Panionios var överens om en tidigare övergång men serieledarnas lån av Marcano tog bort det akuta mittbacksbehovet. Under sista transferveckan var Avlonitis på väg till Kreta via Olympiakos för att hjälpa Ergotelis i klättringen.  Panionios ville ha kvar sin spelare om än på lån men då de har värvningsstopp gick det inte att sälja honom och senare låna honom som de gjorde med Kolovos tidigare under säsongen.  Till slut valde Olympiacos att inte aktivera avtalet utan väntar till sommaren med att fullfölja övergången.  Vem vet, Avlonitis kanske får bo på vackra Kreta nästa säsong trots allt. Oddsen för att hamna på lån hos Platanias eller Ergotelis är ganska låga.
 
De Vincenti, Tatos och Avlonitis kan säkert vara en del av en framtida rödvit elva i en CL-semifinal men deras nuvarande öden har skapat lustiga situationer.
 
En internationell jämförelse
Utan att ta hänsyn till eventuella begränsningar till antal spelare en klubb får låna ut till en klubb i samma serie har vi jämfört med topplagen i de stora ligorna och några andra serieledare.  Det kanske är så att 15 utlånade spelare i den egna serien är normen. Chelsea och Manchester City har stora plånböcker och stort antal spelare underkontrakt. Miljardärsklubbarna har endast lånat ut tre spelare vardera till seriekonkurrenter.  Italienarna är mer lika grekerna i tankesätt. Juventus har en hel drös med spelare under kontrakt men bara tre är utlånade till klubbar i samma serie. De är dock en norditaliensk klubb. Syd är mer som Grekland. Napoli har sju spelare hos andra Serie A klubbar. Lite mer som Grekland men ändå inte Grekland.  
 
De tre toppklubbarna i Spanien kommer tillsammans inte upp till 15 spelare. Atletico har fem spelare på lån till seriekonkurrenter medan giganterna Real och Barcelona bara har varsin.  Zlatans PSG har köpt det mesta som rör sig men de har bara fyra spelare på lån till klubbar Ligue 1. Fenerbahce leder ligan men de har långtifrån tvåsiffrigt antal spelare i andra Süper Lig klubbar. De har två spelare hos seriekonkurrenter.  Celtic har 21 poäng ner till serietvåan. Det är bättre än Olympiacos 17 men när det kommer till utlånade spelare ligger skottarna i lä. Lustigs klubb har bara lånat en spelare till en seriekonkurrent.
 
Helt enkelt ännu ett unikum i negativ bemärkelse…
 
 
Lista över Olympiacos utlånade spelare i Super League 2013/14
Aris (2)
Vasilis Karagounis, Andreas Tatos
 
Ergotelis (5)
Kostantinos Rougalas (Endast hösten- Är hos Fostiras nu), Manolis Tzanakakis, Andreas Bouchalakis, Dimitris Diamantakos, Abdisalam Ibrahim (endast våren), 
 
Giannina (2)
Tomas De Vincenti (endast hösten hos APOEL nu)
Leandro (endast våren)
 
Kalloni (1)
Leandro  (endast hösten hus Giannina nu)
 
Levadiakos (1)
Charalambos Lykogiannis
 
Panionios (2)
Dimitris Kolovos
Tasos Avlonitis (endast våren)
 
Platanias (3)
Manolis Siopis, Aleksandar Katai, Panagiotis Vlachodimos (endast våren)
 
 
Antal spelare utlånade till lag i samma serie
Topp 3 Premier League
Chelsea (3): Romelu Lukaku (Everton), Victor Moses (Liverpool), Ryan Bertrand (Aston Villa)
Arsenal (0)
Manchester City (3): S Sinclair (West Brom), Gareth Barry (Everton), John Guidetti (Stoke)
 
Topp 3 Serie A
Juventus (3):   Reto Ziegler (Sassuolo), Paolo De Ceglie (Genoa), Marco Motta (Genoa)
Roma (1) Gianluca Curci (Bologna)
Napoli (7): Wálter Gargano (Parma), Omar El Kaddouri (Torino), Alessandro Gamberini (Genoa), Emanuele Calaiò (Genoa),  Marco Donadel (Verona), Antonio Rosati (Fiaorentina), Paolo Cannavaro (Sassuolo)
 
Topp 3 Primera Division
Atletico Madrid (5): Leo Baptistão (Betis), Saúl Ñíguez (Rayo), Sergio Asenjo (Villareal), Rubén Pérez (Elche), Óliver Torres (Villareal)
FC Barcelona (1): Rafinha (Celta)
Real Madrid (1): Denis Cheryshev (Sevilla)
 
Ledare i andra ligor
PSG (4): Clément Chantôme (Toulouse), Jean-Christophe Bahebeck (Valencienners),  Youssouf Sabaly (Evian), Antoine Conte (Reims)
Bayern München (1):  Jan Kirchhoff (Schalke 04)
Celtic (1): Jackson Irvine (Kilmarnock)
Fenerbahce (2): Ertugrul Taskiran (Kayserispor), Beykan Simsek (Karabükspor)

Daniel2014-02-13 15:00:00
Author

Fler artiklar om Panathinaikos

Saknaden efter Jovanovic speglar av sig på planen.
Återvänder till Europaspel, 6 dagar till finalen
Ett Aten derby slår allt!
Bundesligastjärnan gör debut!
Skrällvärvningen, Bundesligastjärnan klar för Panathinaikos
Alla striders moder