Pavel Hapal ny förbundskapten i Slovakien
Pavel Hapal blir den första utländska förbundskaptenen i det slovakiska landslaget.

Pavel Hapal ny förbundskapten i Slovakien

För första gången någonsin kommer en utländsk tränare att leda det slovakiska fotbollslandslaget. På måndagseftermiddagen presenterade förbundets ordförande Ján Kovácik att den forne U21-landslagstränaren, tjecken Pavel Hapal, tar över rodret.

Efter Ján Kozáks plötsliga avgång och något omtalade sista presskonferens står det nu klart vem som tar över rodret i det slovakiska herrlandslaget. Ján Kovácik, förbundets ordförande, presenterade tjecken Pavel Hapal som ny förbundskapten på måndagseftermiddagen - ett tränarnamn som blir det första utländska i A-landslaget någonsin.

– Jag ser väldigt mycket fram emot detta. Det är som att återvända hem igen, kommenterade den nya förbundskaptenen efter beskedet.

Förslagen och spekulationerna har varit många. Hapals namn har dock ständigt figurerat i toppen och varit bland de absoluta favoriterna. Beskedet kom därav, trots att 49-åringen senast kommer från en mindre lyckad sejour i tjeckiska storklubben Sparta Prag, inte som någon större överraskning när det presenterades på måndagen.
– Första kontakten med Ján Kovácik hade jag efter matchen mot Sverige. Då var det första gången han antydde att jag var en av kandidaterna till att ta över landslaget. 

Enligt det slovakiska fotbollsförbundet var Hapal till slut den enda kandidaten som det röstades om i styrelsen. Nio röstade ja medan en ledamot valde att lägga ner sin röst.
– Efter en omröstning inom styrelsen har jag tillsammans med viceordförande Karol Belaník börjat diskutera villkoren, ledarstaben och andra faktorer för ett A-landslagssamarbete med tränaren Pavel Hapal. Fördelningen av posterna inom ledarstaben sköts av tränaren själv.

Pavel Hapal gjorde sig ett namn i Slovakien efter succén med att ta U21-landslaget till EM 2017 i Polen. De unga slovakerna gjorde ett stort avtryck även i mästerskapet, där man bara var målskillnad ifrån att avancera vidare. Den sista grundserieomgången väckte på vissa håll stor uppståendelse efter att mötet mellan Tyskland och Italien - där både lagen skulle gå vidare vidare på att italienarna vunnit med 1-0 - bjöd på gåfotboll under stora delar av matchen. Publiken buade ut sina egna spelare och förbundskaptenen Hapal blev förbannad till tårar i efterföljande presskonferens där han menade på att det tyskarna och italienarna visade upp var en skam för fotbollen. Hapals lojalitet och känsloyttringar gjorde honom än mer omtyckt i landet och i kombination med det lyckade kvalet och övriga prestationer med U21-landslaget var han snabbt en självklar kandidat av såväl media som supportrar i diverse enkätundersökningar. 


Hapal (t h) tillsammans med en spelare han har fostrat till den supertalang han är i dag, Stanislav Lobotka.
 

Ska ta Slovakien till EM

När tjecken väl fick frågan om att ta över landslaget, som den första icke-slovaken, tvekade han inte en sekund.
– Det var inget jag behövde fundera extra mycket över. Att träna ett landslag, framförallt Slovakien för mig som är född i Tjeckoslovakien, är för mig en stor ära. Det är en möjlighet inte alla får.

Slovakerna är inne i något av en svacka. Med två raka uddamålsförluster i UEFA Nations League är laget i stor fara att ramla ur liga B med två matcher kvar att spela och möjligheten att avancera upp till A-ligan är nu också borta. Dock har repre fortsatt allt i egna händer vad det gäller att stanna kvar i den näst högsta ligan - och ett av Pavel Hapals närmaste mål är att förhindra en degradering.
– Jag tror på att jag snabbt hinner lär känna alla spelare i laget. Många av dem har jag trots allt tränat i U21-landslaget. Vad jag har för mål? De två första matcherna är i Nations League. Där vill vi vinna och se till att vi inte faller ur till en lägre liga. Därefter vill jag förbereda mig väl till EM-kvalet och ta laget till mästerskapet.

Slovaken Oto Brunegraf har funnits vid Hapals sida sedan länge och föga överraskande kommer fortsatt så bli fallet - vilket ger honom rollen som assisterande förbundskapten. Vad den föredetta assisterande tränaren ?Štefan Tarkovic får för roll - eller om han överhuvudtaget blir kvar i landslaget - är i dagsläget oklart.

Lukas Landllukasclandl@gmail.com@lukaslandl2018-10-22 15:30:00
Author

Fler artiklar om Slovakien

Minuter från superbragd - smärtsamt avslut på EM