Piggare Danmark fick bara oavgjort
Christian Eriksen trycker in ledningsmålet. Den här gången räckte det inte hela vägen.

Trots att Danmark så fräschare ut än i Peru-premiären lyckades man inte ta tre poäng mot Australien. En ny VAR-straff gav motståndarna möjligheten att kvittera efter Christian Eriksens vackra ledningsmål.

Det märktes redan från matchens första spark att Danmark inte ville upprepa den nervösa starten man hade mot Peru. Ett mer passningsorienterat spel med mer rörelse öppnade upp de ytor som Christian Eriksen och hans lagkamrater vill, och kan, utnyttja.

Den fina starten gav också utdelning. Just Eriksson höll sig framme när Nicolai Jørgensen skarvade ner ett inspel med pannan. Med sin vänsterfot klippte mittfältaren till på ett tillslag, otagbart för Australiens keeper. Eriksens 13 mål på de senaste 15 landskamperna. Ett helt otroligt facit.

Danskarna fortsatte spela offensivt och satte hög press på australiensarna. Nicolai Jørgensen borde gjort 2-0 när han nickade från nära håll, men missade målet.

Australien var inte ofarliga men skapade mest på fasta situationer. Det danska försvaret såg dock till att hålla koll på ”Socceroos” anfallsspelare. De gånger de grönklädda fick ytor på offensiv planhalva fyllde man inte på ordentligt i straffområdet. Allt som oftast var det bara en eller två offensiva spelare i straffområdet att spela mot.

Den fina starten från Danmarks sida mattades av och Australien fick mer och mer att säga till om och efter en hörna i den 37 minuten tog domaren till VAR och dömde straff för Australien. Bollen tog på Yussuf Poulsens hand och Australien tilldelades sin andra elvametersspark i turneringen. Danmarks andra emot.

Straffsparken placerade Mike Jedinak iskallt i nät. Han väntade ut Kasper Scmeichels rörelse och bredsidade in bollen i det andra hörnet.

Minuterna efter slog Christian Eriksen en pressad frispark in mot straffområdet. Efter att ha passerat mängder av spelare studsade bollen på Sainsburys knä. Men Mathew Ryan kunde parera innan bollen passerade mållinjen.

När domaren blåste till pausvila efter 47 minuters spel var ställningen fortfarande 1-1.

Den andra halvleken började i ett rasande tempo och det öppnade upp sig åt båda håll.

Pione Sisto fick ett kanonläge efter fint kombinationsspel med ett par lagkamrater. I Sistos avslut fanns det dock mer att önska.

Tempot sjönk dock snabbt och det som i första halvlek var öppna ytor blev nu ett ställningskrig. Efter en dryg timmes spel gjorde danskarna dubbla byten. Braitwaite byttes in när Poulsen sprungit klart och Andreas Cornelius fick en drygt tjugo minuter att visa att han vill utmana Nicolai Jørgensen om startplatsen.

Precis som i första halvlek såg danskarna lite trötta ut efter 20 minuters spel. Australien fick kontringsmöjligheter och jobbade sig fram till ett par bra lägen. Mooy hade ett stenhårt skott som passerade Schmeichels stolpe, innan Rogic tryckte till från distans. Det skottet klarade dock den danska burväktaren.

Ett par chanser till skapades åt vardera håll, men inget av lagen lyckades avgöra.

I eftermiddag möter Frankrike-Peru och det är först efter den matchen som vi ska börja diskutera förutsättningar inför den sista omgången.