2021-06-14 18:00

Polen - Slovakien
1 - 2

Magisk seger i premiären

Magisk seger i premiären

Det blev bästa tänkbara start för Slovakien i EM-premiären i ryska St Petersburg på måndagskvällen. Mot Polen plockade Štefan Tarkovics manskap samtliga tre poäng efter en riktigt stark insats, som skapar goda förutsättningar för att gå vidare från den tuffa gruppen.

Slovakien har för första gången som självständig nation segrat i en mästerskapspremiär. På måndagskvällen slogs favoriten Polen med uddamålet, efter ett självmål (på Róbert Maks fina förarbete) samt en fullträff av Interstjärnan Milan Škriniar.

Den första halvleken inleddes i den form som var väntad. De vitklädda var mer bollförande, medan slovakerna stod upp väl och inte lät polackerna ta sig igenom. Till en början hade man svårt i omställningsspelet, men ju längre matchen led desto mer boll och fler anfall fick slovakerna - och knappa 20 minuter in i matchen kom också utdelningen.
Bolltrollaren Róbert Mak bjöd på ett magnifikt solonummer när han ur ett trångt utrymme tog sig förbi två polska försvarare och blev helt ren på högerkanten. Väl där gick han mot den första stolpen och med lite flyt gick bollen via Wojciech Szczesnys rygg och in i nät. Den forne PAOK- och Zenit-yttern fick tragiskt nog inte målet då skottet inte gick mot mål, utan istället skrevs det som ett självmål på den polske burväktaren.

Efter målet steppade Slovakien upp. Anfallen blev fler och chanserna likaså, där man framförallt lyckades skapa rejäl oro i motståndarnas försvar. Juraj Kucka och Lukáš Haraslín hade varsin fin möjlighet, där den förstnämnde bland annat visade upp sin känsliga högerfot när han tog ett långskott som gick strax över.
  Förutom ett par individuella misstag var det slovakiska försvaret kompakt, vilket gjorde att de vitklädda inte skapade någon större farlighet mot Martin Dúbravka under den första halvleken.

Men i den andra hann publiken knappt sätta sig innan det skulle smälla i Martin Dúbravkas mål. Polackarna kom ut med dunder och brak medan slovakerna satt kvar i omklädningsrummet, vilket också skulle straffa sig. En boll skickades in mot mitten i straffområdet där Karol Linetty med en märklig träff drog till med ett skott som gick bakom en något ställd Dúbravka. Och efter det fick Polen en rejäl energiboost och fortsatte på den inslagna vägen. Slovakerna började svaja och fick ett tungt tryck mot sig, men redde ut det hela med nöd och näppe - och fick i matchens 62:e minut dessutom en biljett in i matchen. Hetleverade Gregorz Krychowiak drog på sig sin andra varning i matchen och blev utvisad - vilket skulle ge slovakerna en rejäl öppning för att gå mot ett nytt ledningsmål - och så blev också fallet.
   Efter en hörna styrdes bollen ner till Milan Škriniar som med ett lågt skott hittade luckan genom försvaret och in i nätet bakom den polske målvakten. Ledningen var ett faktum och slovakerna skulle återigen försvara en ledning. 

Polackerna var tvungna att trycka framåt, men slovakerna agerade lugnt och sansat - och löste situationerna väl. De vitklädda hade en handfull kvalificerade målchanser, där man dock endast hade en riktigt vass som var på mål och Martin Dúbravka. Newcastle-keepern, som i det läget var trygg och fokuserad, hade under perioder problem i vissa uppspelsfaser. Några ytterligare mål släppte han däremot inte och efter 90 minuters spel stod slovakerna som segrare.

En mycket stark insats av det slovakiska laget, som totalt raderade ut den polska superstjärnan Robert Lewandowski. Milan Škriniar var tryggheten själv och kompletterades väl av sin radarpartner Lubomir Šatka - perfekt start för det slovakiska mittbacksparet. Bästa tänkbara inledning för det slovakiska laget, som nu kan kliva in i mötet mot Sverige med en gnutta mer lugn i sin väg mot att nå sitt tredje raka slutspel.

Chlapci, dakujeme!
Slovensko do toho!

Lukas Landllukasclandl@gmail.com@lukaslandl2021-06-14 20:03:00
Author

Fler artiklar om Slovakien

Minuter från superbragd - smärtsamt avslut på EM