Lagbanner
En summering av Ekstraklasa säsongen 2011/2012
Slask Wroclawfans på sin nya arena

En summering av Ekstraklasa säsongen 2011/2012

I denna artikel summeras Ekstraklasa den gångna säsongen. Vem överpresterade? Vem underpresterade?

Inledningen

Den 29:e juli 2011 var spelarna, ledarna och fansen redo för den 78:e säsongen av Ekstraklasa att sparka igång. Inför säsongen var frågan om någon skulle kunna hota Wisla Kraków om guldet med tanke på hur tämligen överlägset klubben hade säkrat titeln den förra säsongen. Legia Warszawa, Slask Wroclaw och Lech Poznan sågs som de främsta konkurrenterna som skulle kunna sätta käppar i Wislas hjul.


Wisla började säsongen som regerande mästare
 
Men relativt tidigt märktes att något inte stod rätt till i Wisla Kraków. Spelet var stundtals krampaktigt och anfallsspelet hackade. När klubben i augusti senare föll på målsnöret till Champions League efter förlust mot APOEL från Nicosia på Cypern verkade spelarna inte kunna resa sig tillräckligt för att kämpa vidare i Ekstraklasa. Trots detta lyckades dock klubben att avancera från gruppspelet i Europa League senare under hösten och vintern samma år men där det tog slut i omgången efter mot Standard från Belgien.
 
Relativt tidigt in på säsongen tog förra säsongens tvåa Slask Wroclaw kommandot om förstaplatsen i ligan. Till en början höll Korona Kielce, som tippades som ett mittenlag med och de två drog ifrån resten av startfältet. Korona spelade bra och fick med sig goda resultat från matcher med övriga topplag. Efter en tredjedel av säsongen hamnade dock klubben i en svacka som stoppade klubben från att beblanda sig i den absoluta toppstriden under höstsäsongen.
 
Slask Wroclaw såg därmed när första delen av säsongen 2011/2012 summerades ut att ”jogga hem hela skiten”. Man ledde om än bara med sex poäng före tvåan Legia Warszawa så såg spelet otroligt stabilt ut. Vinsterna radades upp och Slasks målskytte var relativt utspritt bland lagdelarna. I varje match fanns det en hjälte som kunde peta in bollen och ordna hem trepoängaren om det så var i sista minuten efter en dåligt genomförd match.
 
Slask hade byggt upp ett gediget lagbygge kryddat med spetskompetens i form av spelare som Kelemen i mål samt Mila och Sobota på mittfältet. Ingen av de tio främsta målgörarna säsongen 2011/2012 kommer från Slask Wroclaw. Ett bevis på vilken lagmaskin Slask byggdes upp till att bli av tränaren Orest Lenczyk.


Slask tog tidigt kommandot
 
Efter Slask kom som sagt en brokig skara lag. Endast sex poäng skilde mellan Legia Warszawa på andra plats samt Wisla Kraków på sjätte. Inom denna skara av jagande lag var det lagen från Warszawa, Polonia och Legia som såg ut att främst utmana Slask om ligasegern.
 
Legia Warszawa hade under hösten lyckats ta sig vidare likt Wisla Kraków från gruppspelet i Europa League. Man hade en bra blandning av spelare i sitt lag. Unga killar som skulle senare bli landslagspelare som Zyro, Rybus och Borysiuk blandades med äldre meriterade rävar som Radovic, Ljuboja och Kielbowicz.
 
Polonia Warszawa hade under ledning av sin excentriske ägare Józef Wojciechowski som investerat i klubben byggt ett lag som såg ut att också ta upp jakten på ligatiteln. En ledande figur i denna kamp var den före detta Palermospelaren Edgar Cani som lyckades sätta bollen i nätmaskorna i flera matcher. Därmed var Polonia i högsta grad med i titelracet när våren närmade sig.
 
Även Lech Poznan var med i denna tidiga toppstrid tack vare sin anfallare Artjoms Rudnevs. Letten verkade inte kunna sluta att producera mål och hade vid vinteruppehållet nätat hela 18 gånger. Resten av Lechs lag såg dock ut att lida av någon form av prestationsångest. I matcher där man förväntades vinna kunde spelet låsa sig och i matcher mot toppkonkurrenter kunde man spela som ett fullfjädrat topplag.


Målsprutan Rudnevs bidrog till Lechs framgång
 
Till sist får man även räkna med Ruch Chorzów till denna tidiga titelstrid. Klubben som säsongen innan hade slutat på 12:e plats förväntades inför säsongen ligga däromkring. Istället befann de sig på plats fyra när vinteruppehållet inleddes. Inget som skulle kunna fortsätta till våren menade experter. Laget saknade helt enkelt spetskompetens, visst kunde laget vara stolta över sin kollektiva insats men nu skulle det inte gå längre.

Övriga lag

Längre ner i tabellen märkte det tidigt vilka lag som skulle få problem. Cracovia hamnade tidigt i botten av Ekstraklasa och parkerade där genom hela säsongen. En total oförmåga att skapa något offensivt ledde till att laget tidigt hamnade långt efter de övriga i bottenstriden.
 
LKS Lódz hade blivit uppflyttade inför säsongen och hoppades dels på att konsolidera en plats i Ekstraklasa samt vinna derbyna mot Widzew Lódz. Man lyckades ganska bra med derbydelen, men den förstnämnda, att befästa en plats i Ekstraklasa gick om intet. Redan tidigt märktes att LKS läckte bakåt då många matcher slutade med spektakulära flermålsförluster. In kom tränaren Michal Probierz och lyckades stabilisera läget. Så till den grad att LKS började klättra i tabellen. Detta upptäcktes av grekiska klubben Aris och de erbjöd Probierz att ta över klubben. Probierz accepterade och lämnade LKS som direkt började uppvisa dåliga resultat återigen. Dessutom framkom information om att klubbens ekonomiska situation var så dålig att det fanns frågetecken om klubben ens skulle kunna slutföra den pågående säsongen. I och med detta slutade LKS näst sist och släppte in flest mål i Ekstraklasa, hela 53 mål.


LKS föll ur Ekstraklasa med dunder och brak
 
Ytterligare två klubbar som verkligen underpresterade var Lechia Gdansk samt Jagiellonia Bialystok. Särskilt Lechia som säsongen innan hade kämpat om spel i Europa League lyckades först i näst sista omgången att säkra ett nytt kontrakt. Lagets släppte in ett mål mindre än mästarna Slask Wroclaw men man lyckades endast göra 21 mål, ett mål mer än jumbon Cracovia. Däri fanns problemet, en nästan obefintlig offensiv kvalité. Lechia som inför säsongen hoppades att hamna på just en plats som gav spel i Europa, så att klubben nya fantastiska arena skulle kunna fyllas, blev en enorm besvikelse.
 
Ett lag som året innan nästan helt hade levt på sina offensiva kvalitéer var Jagiellonia Bialystok. Östra Polens stolthet hade t.o.m. lyckats kvalificera sig för spel i Europa League två säsonger i rad. I klubben hade man de gamla målsprutorna Tomasz Frankowski samt Grzegorz Rasiak som har en kombinerad ålder på 70 år. Försvaret hade här den största anledningen till misslyckandet. Naivt agerande i flera situationer ledde till många onödiga poängtapp för Jaga.

Denna säsong var även premiär för den lilla klubben med det underbara namnet Podbeskidizie Bielsko-Biala från bergsregionerna i södra Polen. Nykomlingarna överraskade flera lag och den lilla klubben lyckades med ganska god marginal överleva sin första säsong någonsin i Ekstraklasa.


Frankowski och Jagiellonia prducerade i alla fall mål - tillskillnad från vissa

Vårsäsongen och slutkampen
 
Inför våren såg det med andra ord ut som att Slask Wroclaw endast skulle göra processen kort med de övriga klubbarna och ta hem hela Ekstraklasa och kunna planera matcherna i Champions League på sin nya arena mot sommaren. Det verkar som att spelarna också hade sitt fokus på annat då säsongen drog igång igen eftersom Slasks vinstmaskin inte kom igång som den hade gjort på hösten. Legia Warszawa som hade blivit av med de tongivande spelarna Rybus samt Borysiuk och ersatt de med meriterade Nacho Novo samt Ismael Blanco övertog ledningen.
 
Slask föll till tredje plats och det verkade som att Polonia och Legia skulle göra upp om mästerskapet. När båda klubbarna hade gyllene lägen att dra ifrån och ta täten i titelstriden hände… ingenting. Så fort Legia, Polonia eller Slask fick chansen att ta ledningen och dra ifrån misslyckades man. Samtidigt började klubbar som tidigare känts som avhängda knappa in på topptrion. Särskilt Ruch Chorzów samt Lech Poznan började få i ordning på sitt spel och inkassera vinster.


Skulle Ruch sensationellt koras mästare?
 
Detta skapade en situation där på grund att inget lag lyckades ta ordentligt kommando om titelstriden och tycka ifrån de övriga så hade med sex matcher kvar sex lag god chans att bli korade polska mästare. Endast sju poäng skilde mellan plats ett och sex.
 
Det såg vid denna tidpunkt ut som att Legia Warszawa skulle lyckas att bärga guldet då man till trots ledde serien. Trots ett bedrövligt serieslut där man inte lyckades med att vinna på sex matcher. I nästsista omgången skulle man bara åka upp till bottenlaget Lechia Gdansk och hämta hem de nödvändiga tre poängen. Istället stod Lechia för en bragdmatch och besegrade Legia. Slask övertog ledningen inför sista omgången. Ruch Chrzów låg dock endast en poäng efter. Överraskningslaget hade hållit ut hela säsongen och hade nu en stor möjlighet till att mot alla odds bli korade polska mästare. Legias titelchanser var i och med förlusten i Gdansk helt beroende på hur det skulle gå i tre andra matcher och därmed i praktiken obefintlig. Lech Poznan hade även smugit upp på en tredje plats och även de var beroende av andra resultat för att koras polska mästare men endast två denna gång. Polonia Warszawa hade i omgångarna hamnat i en formsvacka och föll nu på slutet ur titelracet.
 
Den sista omgången nalkades och fyra lag hade alltså chansen att koras mästare. Ruch Chrorzów gjorde processen kort med Lechia Gdansk och kunde endast hoppas. Lech Poznan lyckades inte få hål på Widzew Lódz och hade därmed inte kunnat nå titeln även om de andra resultaten hade slutat som Lech önskade. Legia Warszawa vann den tippade guldmatchen mot Korona Kielce och klättrade upp till tredje plats. Allt det spelade mindre roll då i Kraków lyckades Slask Wroclaw, efter en knepig match mot Wisla Kraków, vinna med 0 – 1 och därmed säkra den mästartitel som man hade haft ena handen på vid vinteruppehållet. Blott den andra i klubbens historia. Fyra säsonger efter att man tog sig upp från andra divisionen.


Liknande scener utspelar sig i Wroclaw i detta nu
 
Slask Wroclaw kan nu se fram emot att på sin magnifika nya arena ta emot lag från övriga delar av Europa i Champions League och försöka nå den prestigefyllda turneringen samt att försöka bli en varaktig maktfaktor inom polsk fotboll.

Sluttabell 2011/2012:

 

Plats Lag Poäng
1 Slask Wroclaw 56
2 Ruch Chorzów 55
3 Legia Warszawa  53
4 Lech Poznan 52
5 Korona Kielce 48
6 Polonia Warszawa  45
7 Wisla Kraków 43
8 Górnik Zabrze 42
9 Zaglebie Lubin 40
10 Jagiellonia Bialystok 39
11 Widzew Lódz  39
12 Podbeskidzie Bielsko-Biala 35
13 Lechia Gdansk 31
14 GKS Belchatów 31
15 LKS Lódz 24
16 Cracovia 22


Redaktionens utmärkelser
 
– Ligans bästa:
 
Målvakter:
1. Marián Kelemen (Slask Wroclaw) – Mästarmålvakten som spelat i Grekland och Spanien gav den trygghet och rutin som behövdes för att vinna ligan.
2. Dušan Kuciak (Legia Warszawa) – Räddade flera gånger ett uselt spelande Legia i slutomgångarna och höll drömmen vid liv.
3. Sergei Pareiko (Wisla Kraków) – En matchvinnare av rang. Höll i flera viktiga matcher ensam kvar Wisla i spelet.
 
Försvarare:
1. Piotr Celeban (Slask Wroclaw) – En stabiliserande pusselbit i Slasks försvarslinje, bidrog dessutom till guldet med sex mål.
2. Jakub Wawrzyniak (Legia Warszawa) – Viktig kugge i Legias försvarslinje som bidrog till att Legia släppte in minst mål i ligan.
3. Grzegorz Wojtkowiak (Lech Poznan) – Lech som tappar sin klippa i backlinjen när han gick till TSV1860 München har ett tomrum i sin backlinje att fylla.
 
Mittfältare:
1. Maciej Rybus (Legia Warszawa) – När Legia sålde Rybus menar många att man sålde guldet. Teknisk framspelare som dessutom kan göra mål. Belönades med en plats i landslaget till EM.
2. Sebastian Mila (Slask Wroclaw) – Assistkungen, flest målgivande passningar i ligan. Visar hjärta och kämpar. Gör dessutom mål. Gör allt man kan begära med andra ord.
3. Tomasz Jodlowiec (Polonia Warszawa) – Defensiv pjäs på mittfältet som dessutom kan spela som mittback, bidrar med stabilitet och lugn.
 
Anfallare:
1. Artjoms Rudnevs (Lech Poznan) – 22 mål på en säsong säger allt.
2. Tomasz Frankowski (Jagiellonia Bialystok) – Med 15 mål visade Tomasz att gammal är äldst.
3. Dudu Biton (Wisla Kraków) – Tog nästan på egen hand Wisla vidare från gruppspelet i Europa League. Gillar långskott.
 
Årets överraskning: Ruch Chorzów
Årets besvikelse: Lechia Gdansk
Årets tvåa: Ruch Chorzów (Andra plats både i ligan och cupen)
Årets tränarkarusell: LKS Lódz, fem stycken
Årets junior: Maciej Jankowski (Ruch Chorzów)
Årets nykomling: Podbeskidzie Bielsko-Biala
Årets sämsta transfers: Nacho Novo samt Ismael Blanco till Legia Warszawa
Årets bästa transfer: Prejuce Nakoulma lån till Górnik Zabrze från Widzew Lódz
Årets tränare: Waldemar Fornalik (Ruch Chorzów)
Årets arena: PGE Arena, Gdansk
 
Nu ser vi fram emot supercupfinalen mellan Slask Wroclaw och Legia Warszawa.

Oskar A.2012-05-07 03:52:32
Author

Fler artiklar om Polen