Rumänien - Polen
0 - 3

Polen behåller greppet om förstaplatsen

Polen reste under fredagen ner till Bukarest och kunde kamma hem tre poäng vilket ger polackerna ett grepp om förstaplatsen i kvalgruppen.

Det som på förhand sågs som en svårt uppgift kom att bli en spelmässigt behaglig upplevelse för polackerna när de mötte Rumänien borta under fredagen. De rumänska anfallen hade svårt att skapa några riktigt heta målchanser och Polens defensiv som tidigare varit ifrågasatt höll tätt denna gång. Tidigare har Polen haft för vana att släppa in motståndarna i matcher efter att man tagit ledningen, ofta till följd av slappt försvarsspel. Denna kväll spelade polackerna på en mycket högre nivå och visade att det oavgjorda resultatet mot Kazakstan i september i år var bara en tillfällighet.

Polen tog ledningen tidigt i första halvlek efter att Kamil Grosicki löpt igenom det rumänska laget med bollen från mittplanen och dunkat upp bollen i nättaket, 1 - 0 till Polen vilket stod sig halvleken ut. I andra halvlekens inledning får matchen en tråkig utveckling när en såkallad "banger" som kastats in från hemmapubliken landar vid Robert Lewandowski i Polens straffområde i samband med en rumänsk hörna. Minibomben exploderar vid Lewandowski som tar sig för ansiktet och falller ner på marken. Matchen får då ett avbrott på tio minuter medan det polska läkarteamet kontrollerar att allt Lewy kan fortsätta matchen vilket han och läkarna tillslut kan ge klartecken till. Lewandowski tar då saken i egna händer och avgör matchen med två mål i slutet av matchen. Framspelad av inbytte Lukasz Teodorczyk i 82:a minuten driver han in bollen i straffområdet och prickar in bollen i mål vid bortre stolpen. I 91:a minuten blir Polen tilldelade en straff när Lewandowski dras ner i straffområdet när han kommit fri med målvakten. Lewandowski tar själv hand om straffen och placerar in bollen enkelt i vänstra hörnet medans målvakten slänger sig åt höger.

PoIen vinner matchen bekvämt och visar alla att man just nu är laget att slå i kvalgrupp E där man går upp i ensam ledning på tio poäng, tre före Montengro och fyra före Danmark som skuggar därefter. Vinsten och sättet den bärgas på ger och polska fans hoppet om att formen från sommarens EM inte bara kommer att vara en engångsföreteelse utan kanske är något mera av en varaktig kvalitetshöjning hos det polska landslaget för en överskådlig framtid. I och med sina två mål är dessutom Robert Lewandowski nu endast sex mål efter Wlodzimierz Lubanskis målrekord i landslaget. Rekordet är på 48 mål och Lewy ligger efter fredagens match på 42.

Landslagets nästa kvalmatch blir i mars nästa år. Då väntar tabelltvåan Montenegro på bortaplan.