De Kuip, 2023-06-14 20:45

Holland - Kroatien

Redo för Nederländerna

Redo för Nederländerna

Schackrutorna möter Nederländerna på klassiska arenan De Kuip på onsdag kväll. Kan Modric och co besegra Oranje på bortaplan?

Efter tre medaljer från fotbolls VM har vi ännu en gång hamnat i en semifinal, den här gången Uefa Nations League! Är det äntligen dags för en guldmedalj?

För att hamna i finalen kommer man behöva besegra ett tufft hemmalag. Vi kommer att vittna om en taktisk strid mellan Dalic och Koeman. Vad talar för Kroatiens del?

Vi gillar att säga att vi har världens bästa mittfält som kan dominera vilket landslag som helst i världen. Och till sist är Kroatiens spelstil att döda spelet och fånga motståndarna på fel fot, något som passar när man möter landslag som älskar bollinnehav.

Fortfarande varma och fräscha minnen från VM 2022 gör att spelarna har självförtroende och erfarenhet som krävs för att brotta ner Nederländerna.

Mentalitet är nyckeln till framgången och helt enkelt den viktigaste punkten i laget. Varje gång spelarna går ut på planen i landslagströjan ser dom ut som bästa vänner som är redo att gå ut och kriga.

På onsdag kväll kommer den sista fotbollsromantikern Luka Modric med kaptensbindeln runt om armen, föra ut spelarna mot en historisk match!

Kroatien
I veckan kom det från ingenstans att Leipzig mittbacken Gvardiol missar slutturneringen. En stor chock för Dalic som tidigare fick ett avhopp från Hajduk Split anfallaren Marko Livaja som lämnade landslaget på grund av en dispyt med fansen under en träning.

Dalic har inte kallat in någon ersättare för Gvardiols position, men däremot har man aktiverat Augsburg anfallaren Beljo som var med U21-landslaget och förberedde för U21 EM.

Med detta sagt så kan vi räkna med följande startelva:
Livakovic MV – Sosa VB, Juranovic HB, Sutalo MB, Erlic MB – Brozovic CM, Kovacic CM, Modric CM – Perisic VY, Pasalic HY, Kramaric CF

Nederländerna
Kroatien och Nederländerna möttes för första gången under bronsmatchen i VM 1998. Det slutade med historisk seger för Kroatien med 2–1 efter att Davor Suker avgjorde matchen med sitt sjätte mål och vann även skytteligan före legendariska Luiz Nazario da Lima Ronaldo.

Andra och det sista inbördes matchen tog plats i Split 2008 i en träningsmatch när Nederländerna sopade golvet med Kroatien inför ett fullsatt Poljud och gick hem med hela 3-0 i bagaget.

Idag är Oranje långt ifrån sina guldår. Hemmanationen har sedan VM 2014 i Brasilien inte lyckats ta några medaljer från stora mästerskapen. Närmast en medalj var man i den första finalen av Uefa Nations League som spelades i Portugal.

Idag består landslaget av profiler som van Dijk, De Ligt, Bootman, De Jong, Gakpo,  och flera unga stjärnor som är på väg uppåt. Men inför den stundande semifinalen mot Kroatien har även Ronald Koeman problem i truppen.

Sedan tidigare har Daley Blind och Depay kastat in handduken. Största handikappen kan vara Depay som är landslagets nästfrämsta målskytt genom tiderna. Mathijs de Ligt har också hamnat i sjukstugan och detta var bara två dagar efter beskedet Gvardiols skada.

Ronald Koeman går inte ifrån 4-3-3 taktiken och det lär vi troligtvis se på onsdag, med huvudspelaren Gakpo nu när Depay är borta. Förväntad startelva:

Bijlow MV – Malacia VB, Dumfries HB, van Dijk MB, Ake MB – de Jong CM, Wieffer CM, Koopmeiners CM – Simons VY, Malen HY, Gakpo CF

Summering
Det är två länder med liten yta, men i fotbollen är det supermakter som möts på De Kuip arenan. Ett landslag i särklass som trots skador på Luka Sucic och Kristijan Jakic, har tillräckligt med kvalitet för att hamna i finalen. Vi kan förvänta oss en jämn och dramatisk match, som vanligt när Kroatien spelar. Men efter 90 minuter hoppas man se rött och vitt vidare till finalen.

Datum: 14 juni
Tid: 20:45
Plats: De Kuip (Rotterdam)
Tips: 1-0 (Kramaric)


TV: Återblick: Kroatien säkrade gruppsegern i Nations League
 

Mato Zoricmato_zoric@hotmail.com@ZoricMat2023-06-13 09:23:00
Author

Fler artiklar om Kroatien

Nations League: Portugal – Kroatien 2-1: tuff match på stadion da Luz.
Inför Italien: kniven mot strupen!
Kroatien 2 - 2 Albanien: schackrutorna nära uttåg i EM!