Rubin Kazan - Rysslands första offer för Financial Fair Play
Rondon - en av spelarna som lämnat

Rubin Kazan - Rysslands första offer för Financial Fair Play

Precis som Anzji har Rubin Kazan tvingats skära ner i sin budget mitt under säsong och sålt av sina bästa spelare. Även om situationen inte är lika allvarlig som den blev i Anzji, är det knappast positiva tongångar kring 2008 & 2009 års mästare.

Rubin Kazan har blivit nästa ryska klubb att drabbas av ekonomiska bekymmer. Anledningarna är många, men den utlösande faktorn till klubbens nedmontering (eller omstrukturering som de själva kallar det) beror på att man vill anpassa sig till Uefas nya regler om Financial Fair Play. Det gör Rubin till den andra klubben i Premier Liga som under säsongen (Anzji) tvingas göra sig av med sina största spelare och försöka bygga nytt utan några större resurser. 
Rubin Kazan som vann den ryska ligan 2008 & 2009 gjorde ett ambitiöst försök att närma sig Europatoppen efter de dubbla ligagulden, men resultaten uteblev och i ligaspelet har man inte varit bättre än sexa de två senaste åren. Sett till att Rubin inte är någon historiskt stor klubb är det inget märkligt. Men ser man till pengarna som klubben faktiskt spenderat sedan 2010 är det helt klart ett underpresterande. 

Nu är satsningen slut för den här gången. Rubin har mer eller mindre finansierats utav den statliga kassan, men i en stad där fotbollen ligger efter både Hockey & Basket i popularitet, har fokus riktats åt annat håll. Dessutom har Uefas Financial Fair Play sannerligen ställt till det för Rubin som redan inför den här säsongen straffades av Uefa för att inte ha betalat ut löner eller övergångssummor i tid. Klubbledningen har insett att man aldrig kommer kunna möta Uefas nya krav med nuvarande finansiering och därför bestämt sig för att skala ner på satsningen. Det är åtminstone den officiella förklaringen. 

Huvudtränaren och mannen som egentligen byggde upp klubben till vad den blev, Kurban Berdijev, fick lämna sin tränarpost vid årsskiftet. Efter honom har landslagsmittfältaren, Aleksandr Ryazantsev & anfallsstjärnan Salomon Rondon flyttat till Zenit, medans den israeliska mittfältsmotorn, Bibars Natcho, flyttade till PAOK. Förutom dessa tre har mittbacken Ivan Marcano lånats ut till Olympiakos och Rubin har tappat fyra ordinarie spelare samt sin tränare innan ligan startar om i Mars. Både Yann M’Vila & Roman Eremenko har enligt uppgifter berättat för klubbledningen att de önskar bli sålda till sommaren. 
Några ersättare har ännu inte hämtats in. Den nya tränaren, Rinat Biljaletdinov, har sagt att han inte förväntar sig några större namn och den som tycks vara närmast är Zenits Pavel Mogilevets som mestadels tillhört ungdomslaget den här säsongen. Den slovenske anfallaren, Tim Matavz, var nära en flytt men klarade inte läkarundersökningen.

I veckan kom även beslutet att man sparkat sina talangscouter och i princip samtliga personer som suttit på ledande positioner inom klubben har fått se sig om ett nytt jobb. 
Det mest talande för den pågående krisen i klubben är att man förbjudits att spela på stadens nya arena. Kazan-Arena stod färdig i slutet av 2013 och var tänkt att fungera som hemmaplan för Rubin, men arenachefen har nu förbjudit laget att använda sig av arenan. Varför finns det ingen officiell förklaring på  - men det sägs att man helt enkelt inte anser Rubin vara tillräckligt bra eller underhållande för att locka folk. 
Istället kommer Europa Leaguematchen mot Betis att spela på klubbens reservarena. Eller arena är nog ett för bra ord, då varken tak för långsidorna eller läktare på kortsidorna existerar. Ändå har den fått Uefas godkännande och sextondelsfinalen i turneringen kommer att spelas på en plats som kan jämföras med vilken Superettanarena som helst.

Rubin är, efter Anzji, det andra laget med guldambitioner inför säsongen som tvingats avbryta sin satsning abrupt. Anledningarna har sina likheter i att den enskilt största sponsorn har dragit sig ur, eller dragit ner på sitt stöd. Samtidigt, i Division 1, har både Alania & Salut dragit sig ur seriesystemet p.g.a. ekonomiska problem.
Det är egentligen inget nytt, eller chockerande, med att ryska lag drabbas av ekonomiska svårigheter mitt under en säsong, men 2013/2014 har varit extremt då hela fyra lag antingen gått i konkurs eller tvingats skära ner på sin budget rejält. 
För bara ett par år sedan tvingades FK Moskva & Saturn kasta in handduken p.g.a. att ägarna helt enkelt la ner klubben p.g.a. dålig ekonomi. Med den bakgrunden är det inte svårt att förstå de som förespråkar en Rysk/Ukrainsk liga, med dess enorma pris och sponsorpengar. Att Financial Fair Play kommer att bli ett problem för ryska klubblag är inget nytt, och Rubins nuvarande situation visar att klubbarna tar reglementet på allvar och väljer att skala ner på sin satsning för att, om man kvalificerar sig för Europacupspel, också får delta. 

På lång sikt kanske det gynnar Ryssland som fotbollsnation, då både Anzji & Rubin nu har uttalade satsningar av att prioritera sina egna spelare. Men konsekvensen som Financial Fair Play kan få i ett fotbollsland som Ryssland är att två-tre lag springer ifrån övriga som inte alls har samma möjligheter att tjäna egna pengar. I dagsläget är det egentligen bara Zenit & Spartak som kan tjäna pengar på egen hand som kan hjälpa dem att hävda sig i Champions League. Spartak kommer t.ex. ha enorma möjligheter på sin nya arena som öppnar lagom till nästa säsong. 
Lag med lite mer ansvarsfull transferpolicy, likt CSKA Moskva & Krasnodar, ska även de kunna hänga med hyfsat. Men risken med Financial Fair Play, samt det lagförslag som lagts fram i Ryssland att statliga bolag inte ska få sponsra idrottsklubbar, är att en liga som för bara nåt år sedan innehöll minst fyra klara guldkandidater och ytterligare ett gäng med tydliga toppambitioner, förvandlas till en “tvålagsliga”. 

Johan Nilssonjohan.nilsson.jn@gmail.com2014-02-19 13:22:00
Author

Fler artiklar om Ryssland