Rysslands-bloggen: Ett derby som förtjänar mer uppmärksamhet
I skuggan av stormötet på Luzjnikistadion spelas på fredag även derbyt mellan Kuban och FC Krasnodar. Två klubbar som på kort tid, utan att ha investerat nämnvärt mycket i sina spelartrupper, etablerat sig i Premier Liga. Kuban har med sin mer destruktiva fotboll häng på Europaplatserna medans Krasnodar genom sitt betydligt mer attraktiva spel har blandat och gett resultatmässigt.
Säsongen 2009 ramlade Kuban ur högsta serien. Men det blev en kortvarig sejour i Division 1. Klubbens ordförande, Alexander Nikolajevitj, spenderade vad som krävdes för att snabbt bygga upp ett starkt lag igen och ta Kuban tillbaka till Premier Liga. Dan Petrescu hämtades in från rumänska Unirea, som han året innan gjort till ligamästare och med Petrescu som tränare fick Kuban snabbt ihop sitt lag och kunde på ett år återvända till högsta serien.
Någon jättesatsning på spelartruppen blev det dock inte. Den enda värvningen som kostade nämnvärt mycket pengar var Lacina Traoré som hämtades in från Cluj för c:a 40 miljoner kronor. Den långe ivorianen hade gjort en del mål i den rumänska ligan, men det var knappast någon som kunde förutspå vilken succé han skulle göra i Petrescus nya lagbygge. En annan blivande nyckelspelare som hämtades in var brassen, Zelão, som togs från konkursboet, Saturn. En försvarare som visserligen var känd i rysk fotboll, men precis som i fallet Traoré var det nog ingen som kunnat förutspå hur bra värvningen skulle bli. Kuban underhöll inte, men de tog poängen som krävdes för att etablera sig under säsongen 2011/2012. Under säsongen hämtade man in den ivorianske försvararen, Igor Lolo, samt Spartak Moskvas reservkeeper, Alexander Belenov. Värvningar som knappt någon lyfte på ögonbrynen åt, men Petrescu och klubben visste vad de gjorde. Under rumänens ledning byggde man ett lag som var svårt att göra mål på och som hela tiden kunde hota framåt då Lacina Traoré på egen hand sysselsatte de flesta försvaren i ligan. När bokslut gjordes för säsongen hamnade Kuban på en åttondeplats i tabellen. Lacina Traoré hade gjort 18 mål och såldes under sommaren till Anzji för närmare 200 miljoner kronor. Målvakten, Belenov, är nybliven landslagsman och försvaret som släppte in fjärde minst mål i serien i fjol (femte minst i år) leds utav brassen Zelão som tillsammans med årets nyförvärv, Dealbert, bildar ett av Premier Ligas bästa mittbackspar.
När Petrescu lämnade för Dinamo Moskva och Traoré för Anzji, befarade de flesta Kubanfansen att laget skulle tappa i slagstyrka. Men nye tränaren Jurij Krasnozjan har tagit vid där Petrescu lämnade och klubben har återinvesterat pengarna från Traoré i flera offensiva nyförvärv. Försvaret stärktes av tidigare nämnde Dealbert, men det är de offensiva förstärkningarna som har tagit Kuban till nästa nivå och som på allvar gör att laget kan hota om Europaplatserna. Ibrahima Baldé hämtades in från Osasuna för c:a 30 miljoner och även om han inte håller samma höga nivå som Traoré gör han ett viktigt jobb som ensam forward. Fem mål och två assist under säsongen vittnar om att Baldé ändå fyller en del av det tomrum som Traoré förväntades lämna efter sig. Mittfältaren, Aras Özbiliz som kostade runt 10 miljoner kronor att hämta in från Ajax har gjort succé i sin högermittfältsroll. Sex mål har det blivit på bara åtta matcher från start.
Petrescu lämnade ett försvarsstarkt lag efter sig, men Jurij Krasnozjan har tillsammans med sina nyförvärv byggt ett lag som nu inte bara förlitar sig på defensiv styrka utan som också kan föra matcherna och vinna matcher på grund av sin offensiv.
Grannklubben i stan, FC Krasnodar, gick även de upp efter säsongen 2010, men inte på samma imponerande sätt som Kuban. Efter att tre lag som slutade framför dem i tabellen tackade nej till att ta steget upp då Saturn gick i konkurs gick förfrågan till Krasnodar som direkt tackade ja. Ordföranden, Sergej Galitskij, har en förmögenhet på ungefär 40 miljarder kronor enligt Forbes, men det har inte inneburit några dyra köp. Istället har Krasnodar scoutat väl och hittat billiga spelare lite överallt i världen. Jura Movsisjan kom från danska Randers för lite mer än 10 miljoner kronor. Nu är han nära en övergång till Spartak Moskva för ett åtta gånger högre pris. Brassen Joaozinho kostade drygt 8 miljoner kronor när han värvades från Levski Sofia. I fjol gjorde han sju mål, nu toppar han assistligan i Premier Liga med samma antal.
Det har givetvis gjorts ett par dåliga värvningar också, men de flesta har lyckats. Det senaste exemplet är Wanderson som hämtades in från GAIS. På nio framträdanden har det blivit fem mål för brassen och tillsammans med Movsisjan, Joaozinho och Jevgenij Shipitsin, bildar han anfallslinje i ett av seriens mest underhållande lag.
FC Krasnodar är en ung klubb och rivaliteten mellan dem och Kuban går inte att jämföra med den som finns mellan Zenit och Spartak. Kuban är den populäraste klubben utav de två, vilket publikligan tydligt visar. Bara två lag har ett högre snitt än Kuban som ligger strax under 20000 per match. I lagets hemmamatch mot Anzij lockade man nästan 30000 åskådare till sin slitna arena, den näst högsta publiksiffran i årets ligaspel.
Med två klubbar på frammarsch och ett stort publikunderlag, samt nya arenaplaner för båda klubbarna och en helt överlägsen träningsanläggning hos FC Krasnodar, fanns det inte någon som inte blev överraskad när staden, Krasnodar, gick miste om en av arrangörsplatserna för 2018 års VM. Istället valdes städer som Saransk & Kaliningrad, utan att någon kunde förstå varför. Till och med OS-arrangören, Sotji, har tilldelats VM-matcher. En stad som i dagsläget inte ens har ett professionellt fotbollslag. Från FIFAs håll säger man att fotbollen och infrastrukturen i Krasnodar är så pass utvecklad att man istället vill ge möjligheten att utveckla densamma i mindre städer. Ryktet säger dock att anledningen till att staden inte fick några VM-matcher är att röstsiffrorna för Vladimir Putins parti, “Enade Ryssland”, inte var tillräckligt höga. Och att man istället “belönar” de städer där röstsiffrorna var högre.
I morgon intar runt 25000 åskådare den nedgångna arenan i Krasnodar. Två av landets mest intressanta fotbollslag gör upp i en match där Kuban vill närma sig toppen medans Krasnodar behöver tre poäng för att närma sig lokalrivalen. Men precis som när VM-städerna annonserades kommer Krasnodar att förbises då landets näst största match (CSKA-Spartak ses fortfarande som den största) spelas c:a 120 mil längre norrut. Men med de senaste årens utveckling är Krasnodarderbyt på god väg att bli en av landets största matcher.
Johan Nilssonjohan.nilsson.jn@gmail.com2012-11-29 08:30:48