Årets lag - Säsongen 2013/2014
Säsongen är slut och det är dags att ta ut årets lag i den ryska ligan. Topplagen dominerar elvan, men det fanns plats för en anfallare från sjundeplacerade Rostov.
Målvakt: Igor Akinfejev (CSKA Moskva)
I höstas var han inte ens i närheten av den här utmärkelsen. Akinfejev såg omotiverad och uttråkad ut mellan stolparna och det fanns de som på allvar menade att han inte skulle vara Rysslands förstamålvakt i VM. Undertecknad var en av de som tvivlade.
Men under våren har Akinfejev varit strålande och hållit nollan i sju av CSKAs tio vinstmatcher som ledde dem till titeln. Den 31:a mars höll han nollan för 200:e gången i karriären och i gårdagens segermatch mot Lokomotiv passerade han Lev Jasjin på listan över den ryska målvakt som hållit nollan flest antal gånger i karriären. (204) (Rinat Dasajev leder med 229)
I våras skrev Akinfejev ett nytt kontrakt med CSKA och han lär öka på den där siffran ganska rejält innan karriären är över.
Högerback: Mario Fernandes (CSKA Moskva)
Ok. Han spelade bara 12 matcher den här säsongen. Men det går inte att bortse från hur mycket CSKA förbättrades när brassen började dominera sin högerkant på samma sätt som han gjorde i fjol, när han kom tillbaka från sin svåra knäskada. CSKA vann 11 av 12 matcher med Fernandes på planen. Utan honom? 9 av 18.
Mittback: Vedran Corluka (Lokomotiv Moskva)
Det var ganska talande för lagets säsong när den kanske enskilt bästa spelaren bjöd CSKA på segermålet i den avslutande matchen. Lokomotiv avslutade säsongen med en poäng på de sista tre och när Corluka bjöd Zoran Tosic på guldmålet, då var det ett av få misstag som kroaten gjorde den här säsongen. Tillsammans med Jan Durica har han bildat ett av ligans starkaste mittlås och den enda svagheten Corluka visat den här säsongen är hans sjukligt höga varningsstatistik. (10 gula kort)
Mittback: Vasilij Berezutskij (CSKA Moskva)
Att ta ut Berezutskij eller Ignatjevitj i ett sånt här lag känns alltid tryggt när man inte kommer på några bättre alternativ. Men den här säsongen har det funnits flera andra mittbackar som varit nära. Thomas Phibel, Jan Durica, Xandao, för att nämna några. Men Berezutskij gjorde precis som Akinfejev, en extremt bra vårsäsong och det var defensiven som till stor del vann titeln åt dem. Trots hård konkurrens om platsen bredvid Corluka, känns det fullt logiskt att ge den till Vasilij Berezutskij.
Vänsterback: Dmitri Kombarov (Spartak Moskva)
Han gjorde sannerligen ingen stor vårsäsong, men Kombarov var en av de få Spartakspelarna som kan titta sig i spegeln efter lagets horribla avslutning på säsongen 2013/2014. Under hösten var han ligans tveklöst bästa på positionen och 2 mål & 5 assist på 28 matcher är sannerligen inget dåligt offensivt facit för en vänsterback som vanligtvis inte är inblandad vid fasta situationer. Kombarov har gjort karriärens bästa säsong och lär belönas med en startplats i kommande VM.
Högermittfält: Aleksandr Samedov (Lokomotiv Moskva)
Samedov var ingen dålig spelare inför den här säsongen, han hade t.o.m lyckats skrapa ihop ett gäng landskamper. Men han nämndes aldrig som en av ligans bättre spelare och i fjol var han en av många spelare som underpresterade i Lokomotiv.
Men 2013/2014 blev Samedovs bästa säsong hittils. 7 mål & 9 assist har inte bara gjort honom till ligans bästa högerytter, utan också till en trolig startspelare i Capellos VM-lag. Samedov är ett bevis på att den traditionella yttermittfältaren inte helt har dött ut än.
Central mittfältare: Axel Witsel (Zenit)
Hade Dmitri Tarasov hållit sig hel säsongen ut, då hade han antagligen tagit den här platsen. Men Witsel var bra redan i höstas och är en av många spelare i Zenit som blev ännu bättre när André Villas-Boas tog över. I år har han sett mycket tryggare ut i sin sittande mittfältsroll och dessutom getts mer utrymme att gå framåt av Villas-Boas, vilket lett till totalt 4 ligamål. Egentligen vill alla, Witsel inkluderat, att han ska spela högre upp i planen. Men spelar han vidare i samma position och på samma nivå nästa säsong - kan Zenit nog leva med det.
Central mittfältare: Danny (Zenit)
Balansen i det här laget får ursäkta. Även faktumet att portugisen startat merparten av matcherna den här säsongen ute till vänster. Men en spelare som gjort 13 mål och 11 assists går inte att hålla utanför det här laget. I höstas var Danny, Zenits kanske bästa spelare och ett par av matcherna kändes det som att han vann på egen hand. (Krasnodar & Volga) Att Zenits form störtdök under slutet av 2013 samtidigt som Danny gick skadad var givetvis ingen slump. Ingen annan spelare drar upp tempot på samma sätt i laget och med sin rörelse utan boll skapar han alltid ytor åt medspelarna. Under Villas-Boas blev Danny mer av en "tia" än en indragen ytter - därför får han ta den positionen även i "årets lag".
Vänstermittfältare: Zoran Tosic (CSKA Moskva)
Det var rätt symboliskt att det var just Zoran Tosic som fick skjuta guldmålet för CSKA Moskva i torsdags. För ingen annan offensiv spelare har varit så framträdande under våren som den 27-årige serben. 11 mål stannade Tosic på, vilket är hans högsta hittills i karriären. Under våren var han stundtals strålande och även om han, precis som hela CSKA, bjöd på många ojämna prestationer under höstsäsongen så går han inte att hålla utanför det här laget.
Forward: Artem Dzjuba (Rostov)
Det må vara hänt att Seydou Doumbia gjorde ett mål mer den här säsongen.
Men Dzjuba gjorde 17 mål på 28 matcher för ett Rostov som slutade sjua i tabellen. Medans andra anfallare är omgivna av kreativa spelare så har Dzjuba för det mesta fått stå för den offensiva produktionen på egen hand och han är den enskilt viktigaste faktorn till varför säsongen 2013/2014 blev den mest framgångsrika i Rostovs historia. För det belönades han med en plats i Fabio Capellos preliminära VM-trupp och för det belönas han med en plats i säsongens lag.
Forward: Hulk (Zenit)
22 mål & 11 assists på 34 matcher i liga & europacupspel. Tittar man enbart på ligan gjorde Hulk 24 poäng på 24 matcher. Om det fanns tvivel kring Hulks kapacitet under hans första höst i Zenit är de som bortblåsta nu. Visst, ibland håller han i bollen lite för länge. Och ibland ödslar han lite väl mycket energi på att gnälla på domslut. Men Hulk är ligans enskilt bästa spelare och den här säsongen visade han det klart & tydligt.
Även om jag är partisk i frågan är det för mig inget tvivel om att Hulk varit säsongens bästa spelare i Ryssland.
Reserver:
Målvakt: Aleksandr Belenov (Kuban)
Högerback: Arsenij Logasjov (Rostov)
Mittback: Jan Durica (Lokomotiv)
Mittback: Xandao (Krasnodar)
Vänsterback: Vitalij Denisov (Lokomotiv)
Högermittfält: Joaozinho (Krasnodar)
Centralt mittfält: Dmitri Tarasov (Lokomotiv)
Centalt mittfält: Ivelin Popov (Kuban)
Vänstermittfält: Jano Ananidze (Rostov)
Forward: Aleksandr Kokorin (Dinamo)
Forward: Seydou Doumbia (CSKA)