En absurd säsong är (äntligen) över
Zenit vann ligan, ett par klubbar invigde nya arenor och den ryska ligan lyckades värva till sig två stora namn i Garay & Valbuena. Men det som majoriteten kommer minnas av säsongen 2014/2015 är konflikterna mellan liga, förbund & politiker. Den eviga arenakrisen och den smått parodiska protestaktionen från Arsenal Tula som blev avgörande både i toppen och i botten.
Även om man inte ska ta ifrån Zenit något så var det sannerligen inte den bästa upplagan av RPL som spelades säsongen 2014/2015. Zenit ledde från start till mål och förutom några månader under hösten då ett formstarkt Dinamo Moskva såg ut som en allvarlig kandidat så fanns det egentligen aldrig något hot. Zenit bjöd inte heller på någon spektakulär fotboll och det är nog inte fler än fansen i Sankt Petersburg som kommer minnas vad som skedde på planen den här säsongen.
Utanför den har de absurda och mest minnesvärda händelserna avlöst varandra. Flera matcher inför tomma läktare, då ligan dömt ut slentrianmässiga straff som inte gynnar någon, har skadat "produkten" och man kan lugnt konstatera att ligan satt i en usel förhandlingssits när TV-avtalet skulle förhandlas om. Det nya avtalet ger klubbarna i den ryska högstaligan tio gånger mindre än vad t.ex. Ligue 1-klubbarna får, en liga som är en placering ovanför den ryska på Uefas ranking i skrivande stund.
Men vem vill betala stora pengar för att sända fotboll från Ryssland baserat på hur det har sett ut i år? Zenit inledde med två matcher helt utan publik och ytterligare tre med stängda läktarsektioner. Torpedo har spelat en handfull matcher utan åskådare och dessutom tillåtits att spela på en av världshistoriens sämsta planer som inte bara gjorde det omöjligt att rulla bollen tre meter framför sig, utan också var en stor skaderisk för samtliga spelare.
Ufa tilläts ta steget upp till RPL, trots att man inte hade någon godkänd hemmaarena. Under säsongen har Ufa spelat "hemmamatcher" i fyra olika städer och vid flera tillfällen har publiksiffrorna varit nere på Superettannivå. Inte direkt en klubb som gynnar "produkten" de heller.
Spartak och Rubin fick förvisso inviga sina nya arenor och även om Spartaks varit en publikmässig succé så är det en av få positiva nyheter när det kommer till publiksiffror den här säsongen. Rubin fick bara spela några matcher på sin innan de skickades till sin reservarena där man snittade på 3800 åskådare den här säsongen. Publikmässigt var det den sämsta säsongen på nästan 20 år i Ryssland och det är inte så konstigt när spel inför tomma läktare delas ut som straff varannan vecka och där lag tvingas flytta matcher med kort varsel. Förbundet & ligan hävdar att man har ett regelverk som kan dra in licenser för klubbar som inte lever upp till arenakraven, men de kraven verkar vara extremt låga då lag som Torpedo, Ufa m.fl. tillåtits ta klivet upp.
Ett lag som hade en godkänd arena och en klart bättre gräsmatta än den Torpedo spelade på var bottenkollegan, Arsenal Tula. Men i kölvattnet av skandalen som var Torpedo-Zenit fick ligan panik och menade att Arsenal inte fick spela sin hemmamatch mot CSKA på hemmaplan då gräsmattan inte höll måttet. Det var visserligen sant, men då man veckan innan tillåtit Torpedo att spela en hemmamatch på en "gräsmatta" som var av sämre kvalitet än en division 6 plan här hemma i Sverige i Januari så kunde man förstå vreden från Arsenal som inte bara gick miste om hemmaplansfördelen, utan också 20000 betalande åskådare som sannerligen hade behövts för en klubb med så pass liten budget.
Klubbens tränare, Dmitrij Alejnitjev, hotade med att spela andralaget mot CSKA ifall de inte fick spela på hemmaplan. Ligan vägrade ge med sig och med klubbens ordförandes välsignelse så begav sig Arsenal till Moskva med reserverna och förlorade i princip avsiktligt med 3-1 - utan att straffas. Arsenal åkte ur och CSKA fick tre gratispoäng i kampen om Champions Leagueplatsen. CSKA hade givetvis varit favorit även om matchen spelats i Tula, men fråga Krasnodar hur glada de är idag då de missade Champions League på färre antalet segrar än CSKA. Hade Arsenal ställt upp med sitt bästa lag fanns det ändå en chans att man tagit poäng, nu fick fjolårsmästarna tre poäng gratis som i slutändan innebar en andraplats.
På förbundets högkvarter har en annan kamp bedrivits. Ordföranden Nikolay Tolstykh röstades tillslut bort efter att ha slagits mot fiender både internt och externt under hela sin tid som förbundsordförande. Tolstykh blir mest ihågkommen för att inte ha kunnat betala ut Fabio Capellos monsterlön på nästan ett år, men förbundets ekonomiska situation är inte Tolstykhs fel - även om han tog ett väldigt märkligt beslut som förlängde avtalet med Capello utan att kunna garantera någon finansiering.
En som seglat upp som potentiell ersättare är idrottsministern Vitalij Mutko som dessvärre blivit en centralfigur när det kommer till sportens utveckling i Ryssland. Mutko har redan förklarat att den nya utlänningsregel som ligan röstat igenom inte kommer accepteras, och eftersom både Uefa & Fifa blundar för faktumet att regeringen mer eller mindre styr fotbollen i landet, så är det fritt fram för Mutko och hans parti att bestämma hur fotbollen ska skötas. Men med Gazprom som mer eller mindre håller Uefa flytande med sina sponsorpengar är det klart att Uefa inte vill stöta sig med Ryssland.
Utlänningsregeln har också varit en fråga som präglat hela den ryska säsongen. I December röstade klubbarna för en förändring, men den har inte godkänts av Duman och ett beslut väntas först nästa vecka. Då har klubbarna alltså ungefär en månad på sig att justera sina trupper till den nya regeln. Vansinnet kommenterades bäst utav Rostovs ordförande som sa att det var svårt för honom att instruera klubbens scouter om vad de ska titta efter då "jag inte har en aning om hur många utländska spelare jag får ha på planen eller i truppen nästa säsong".
Medans övriga europeiska klubbar i flera månader kunnat förbereda sig för kommande säsong så får de ryska lagen vänta på vad politikerna kommer fram till, och ska man gå efter hur de senaste åren har sett ut så lär det vara nya regler att anpassa sig efter även om två säsonger. Där i ligger också den största anledningen till varför de ryska klubblagen har så svårt att etablera sig i Europatoppen.
Nästa säsong kommer både CSKA & Krasnodar spela på nya arenor, och Dinamo förhandlar om att få spela sina matcher hos CSKA tills deras egna arena står färdig. Förhoppningsvis kommer även Rubin Kazan att få spela på den nybyggda stadion i Kazan och med Anzji uppe i RPL igen så kommer åtminstone en majoritet av lagen spela på moderna arenor vilket gör "produkten" gott.
Men det går ändå inte att blunda för att säsongen 2014/2015 har varit ett fullständigt haveri för rysk fotbolls del och alla de som har sina farhågor för vad VM 2018 ska bli har inte blivit lugnade. Det är samma förbund och samma politiker som ska se till att det blir en stor fotbollsfest om tre år som har styrt den här säsongen och sin egna liga rakt åt helvete, nu har de tre år på sig att rädda vad som räddas kan. Det är helt ok att inte känna sig hoppfull.