Lagbanner
Sex lag slåss om titeln när den ryska ligan startar om
Roman Sjirokov har flyttat till CSKA under vintern.

Sex lag slåss om titeln när den ryska ligan startar om

Det skiljer sju poäng mellan första och sjätteplatsen i den ryska ligan efter 18 omgångars spel. CSKA leder serien när vårsäsongen drar igång igen i morgon (lördag) och får trots att man tappat sin bästa spelare ses som favorit till ligatiteln.

Att CSKA leder serien på 37 poäng efter 18 omgångar säger nog mer om lagen bakom än om serieledarna själva. CSKA var det jämnaste och det bästa laget under hösten, men få kan anklaga dem för att ha varit speciellt bra. Man avslutade exempelvis höstsäsongen med att ta en poäng på de fyra sista matcherna och fick se sig besegrade både av 10:e placerade Amkar och 12:an Krylija. Men lagen bakom har inte direkt varit bättre, och Zenit, Lokomotiv, Spartak och Krasnodar har turats om i att tappa poäng mot bottenlagen vilket gjort att CSKA kunnat behålla sin serieledning trots en katastrofal avslutning på året. CSKAs säsong påminner ganska mycket om den Zenit hade i fjol där man får en bra start med hjälp av Champions Leaguekvalet som ger ett högre matchtempo och ett intensivare spelprogram, men mot slutet av året tar det hårda matchandet ut sin rätt och när man inte har många alternativ på bänken så blir resultaten mycket sämre. CSKA leder alltså på 37 poäng och är det enda laget i serien som snittar över 2p per match. Jämförelsevis ledde Zenit vid samma tidpunkt i fjol på 46 poäng och man kan lugnt argumentera för att den här säsongen varit en av de sämre upplagorna av den ryska ligan på länge, vilket de klena Europacupresultaten också vittnar om.

Men vårsäsongen är efterlängtad hos oss som följer serien och även om kvalitén är sämre än vanligt går det inte att klaga på dramatiken. Sex lag kommer göra upp om titeln och även om Zenit är sju poäng bakom så kan de omöjligen räknas bort efter att ha stärkt truppen rejält under vintern. Jurij Zjirkov, Aleksandr Kokorin och Mauricio har alla hämtats in och erbjuder både bredd och kvalitet till en trupp som var alltför tunn för att klara av liga, cup och Champions Leaguespel under hösten. Nu ser det betydligt bättre ut och sett till att Zenit har tre av toppkandidaterna kvar att möta på hemmaplan har man en ganska bra chans att klättra uppåt under våren. Kanske är försprånget till CSKA lite för långt, men en andraplats ska vara möjlig och Zenit bör åtminstone kunna sätta press på CSKA de närmsta veckorna.

Krasnodar som återfinns på en femteplats avslutade hösten starkt och vann fyra av sina fem sista matcher. Truppen är i princip sen dess med skillnaden att man gjort ett par mindre förstärkningar. Resultaten i Europa Leagueslutspelet imponerade sannerligen inte men spelmässigt var Krasnodar helt ok och gissningsvis kommer man bli stabilare under våren och även om den där absoluta spetskompetensen som Zenit har i Hulk och CSKA hade i Seydou Doumbia inte finns i Krasnodar bör man definitivt slåss om medaljplatserna under våren.

Konstant underpresterande Spartak är på fjärde plats, vilket får ses som en överraskning med tanke på deras ojämna höstsäsong. Nye tränaren Dmitri Alenitjev har inte fått alla bitar på plats ännu och även om Spartak spelar roligare än man gjorde under Murat Yakin vore det en klar överdrift att säga att laget är bättre.
Man har tappat sin mittback Serdar Tasci samt Roman Sjirokov under vintern, Sjirokov spenderade mest tid på bänken mot slutet av sin tid i klubben då Spartak inte till något pris ville aktivera en klausul i hans kontrakt som automatiskt förlängde avtalet om han startade ett visst antal matcher och lät landslagsstjärnan försvinna i väg till CSKA i Februari, mer om det längre ner i texten.
Spartak jagade länge nyförvärv men fick nöja sig med Luis Melgarejo som gjorde 8 mål för Kuban under höstsäsongen. Melgarejo är en bra värvning och tillsammans med Promes lär han stärka upp Spartaks offensiv som hade vissa problem under hösten. Spartak känns dock alltjämnt för ojämna för att slåss om titeln och gissningsvis lär man få slåss om fjärde platsen som innebär Europa Leaguespel nästa säsong.

Lokomotiv såg oväntat starka ut under stora delar av hösten men framåt slutet av året tappade man mycket av sitt spel och avslutade 2015 med bara en seger på de fem senaste matcherna. Vintern har inte varit roligare och man har sålt sin stora anfallsstjärna Niasse till Everton och avsaknaden av honom eller något egentligt anfallsvapen syntes tydligt i matcherna mot Fenerbahce. Ersättaren Ezekiel Henty värvades från den slovenska ligan där han gjorde åtta mål under höstsäsongen men han behöver antagligen tid för att komma igång i Moskva. Lokomotiv har ett stabilt lag vars försvar säkert kan vinna dem några matcher till under våren men det ska väldigt mycket till för att de ska kunna slåss om ligatiteln.

Säsongens stora överraskning är givetvis Rostov som återfinns på andra plats. Bakgrunden till deras succésäsong kan ni läsa mer om här.
Under vintern har man stärkt upp laget med en av ligans bättre mittfältare från höstsäsongen, Alexander Erokhin. Rostov har alltså på pappret ett bättre lag än i höstas men att de skulle hänga med i titelstriden hela vägen in känns ändå osannolikt. Samtidigt är det ett extremt svårslaget lag som bara släppt in 16 mål den här säsongen (minst i hela ligan) som kan göra livet surt för vilken motståndare som helst, så bli inte förvånade ifall Rostov snor en Europa Leagueplats tillslut. Allt annat över det skulle vara en praktskräll.

Och så då serieledande CSKA. Tre poäng före Rostov, sju poäng före Krasnodar och Zenit som känns som de enda sannolika utmanarna i toppen. Detta trots att man lätt kan argumentera för att CSKA faktiskt var bättre i fjol när man kom tvåa. Under vintern har man tappat Seydou Doumbia och hans inflytande på det här laget går inte att underskatta. Doumbia gjorde fem mål och lika många assits under de elva matcher han startade under höstsäsongen och framförallt gjorde han de andra offensiva spelarna, som Musa och Tosic mycket bättre. CSKA höll hårt i plånboken under vintern och gjorde inga större inköp, något som många ansågs vara nödvändigt för att vinna titeln. Istället gjorde man som CSKA alltid gör, man hittade billigare spelare från mindre klubbar och räknar kallt med att några av spelarna som varit i väg på lån ska ta några steg fram i utvecklingen. Carlos Strandberg är tillbaka från Ural där han förvisso bara fick 63 minuters speltid, men han visade under förra säsongen i CSKA att han definitivt kan spela forward i den här ligan och Strandberg lär få sina chanser under våren. Aaron Olanare köptes från Guangzhou R&F där han 15 mål på 34 matcher, Sergej Tkatjev är en helt ok mittfältare från Kuban som kan spela på flera olika positioner och som är högt rankad av tränaren Leonid Slutskij. Men framförallt lyckades CSKA värva tillbaka Roman Sjirokov från Spartak Moskva och kan han hålla sig frisk så ska avsaknaden av Doumbia inte bli så värst stor. Sjirokov är trots allt Rysslands bästa fotbollsspelare när han är på rätt humör och även om hans målproduktion stannat av de senaste säsongerna slår han fortfarande passningar som är av absolut högsta klass. Sjirokov kom aldrig till sin rätt i Spartak, men bara under vinterns träningsmatcher samt cupkvartsfinalen mot Ufa visade han omedelbart att han kommer bli en förstärkning för CSKA. Var Slutskij väljer att placera Sjirokov återstår att se, gissningsvis får han platsen bredvid Wernbloom på mittfältet, men om CSKA kan formera ett mittfält med Sjirokov, Dzagojev, Jeremenko och Tosic - då spelar det inte så stor roll vem som startar som forward. Han kommer få så pass många målchanser att det ska gå att ersätta Doumbia rent målmässigt.
Frågetecknet här är ifall Roman Sjirokov håller sig frisk, vilket är långt ifrån säkert med tanke på hans skadehistorik. Men värvningarna som CSKA har gjort (till en imponerande liten summa) ska vara bra nog för att ersätta Doumbia och göra CSKA tillräckligt bra för att bibehålla det försprång man skaffade sig under våren.

Mitt tips för hur tabellen ser ut efter 30 omgångar.

1. CSKA
2. Zenit
3. Krasnodar
4. Spartak
5. Rostov
6. Lokomotiv
7. Terek
8. Ural
9. Amkar
10. Rubin
11. Dinamo
12. Anzji
-----------------------------------
13. Kuban
14. Krylija
-----------------------------------
15. Ufa
16. Mordovia
 

Johan Nilssonjohan.nilsson.jn@gmail.com2016-03-04 16:05:03
Author

Fler artiklar om Ryssland