Sex miljarder skäl för en ny liga
I November förra året skrev jag om planerna på en ny liga i de forna Sovjet-länderna. Sedan dess har snacket lugnat ner sig, men igår tog de fart på allvar igen. För första gången presenterade männen bakom ligan konkreta planer, och nu känns en sammanslagning allt mer realistisk.
Det var dagarna efter att Zenit bestraffats med en 0-3 förlust mot Dinamo Moskva p.g.a. inkastade föremål som snacket kom igång. Zenit hotade med att dra sig ur den ryska ligan ifall inte straffet drogs tillbaka, men ingen tog hotet på allvar då ingen kunde förstå vart Zenit istället tänkt sig att spela. Men Zenits mäktigaste man, Alexej Miller som även är VD för energijätten Gazprom, hade tillsammans med andra högt uppsatta män inom rysk fotboll redan dragit upp riktlinjer för en ny liga. En liga som nu börjat ta form på allvar.
Igår hölls ett möte på Gazproms huvudkontor i Moskva. Ledare från de flesta ryska klubbarna var på plats, det var enbart representanter från Terek Groznij och Mordovia Saransk som saknades. I Tereks fall uteblev man avsiktligt från mötet då man kallar planerna “orealistiska” och “oseriösa”.
Efteråt gick projektets ordförande, Valerij Gazzajev, ut i media och presenterade allt från finansiering till hur ligan ska se spelas. Till en början är det tänkt att bli 18 lag i en högsta serie, samt 18 i en Division 1. Den första säsongen ska enbart spelas med lag från Ryssland och Ukraina. Blir försöket lyckat ska man successivt ta in lag från övriga länder som en gång tillhörde Sovjet.
Men det mest anmärkningsvärda var finansieringen. Enligt Gazzajev kommer ligan ha en årlig budget på sanslösa 6,5 miljarder svenska kronor, enbart i prispengar. Bakom sponsringen står först och främst Gazprom, men med tanke på att några av Rysslands allra rikaste företag och privatpersoner står bakom idén kommer Gazprom (som utan några som helst problem hade kunnat stå för sponsringen själva) inte vara ensam finansierare.
Enligt Alexej Miller är en sammanslagning av ligorna den enda möjligheten för de allra flesta lagen i Ryssland och Ukraina chansen att mäta sig med UEFAs Financial Fair Play. Med de prispengar som diskuteras (närmare 200 miljoner kronor till den klubb som vinner mästerskapet och lika mycket bara för att delta) kommer lagen inte ha några problem att ta sig runt UEFAs regler och enligt Miller är förslaget förankrat hos Platini och de övriga inom UEFA.
- Vi kommer inte driva igenom det här utan deras godkännande, men jag har inte fått några signaler som säger att de inte kommer stå bakom idén, säger Miller till Rsport.ru
Då blir det alltså en ny Sovjetliga säsongen 2014/2015? Nej, riktigt så enkelt är det inte. För det finns skeptiker, och de är många. Merparten av alla fotbollsfans i Ryssland och Ukraina är starkt emot planerna. Nu spelar deras röst ingen större roll då man inte har något att säga till om. Men mer oroväckande för Miller, Gazzajev och de andra ryska höjdarna är att de flesta Ukrainska klubbarna också motsätter sig en sammanslagning. Dynamo Kiev och Sjaktar Donetsk har visserligen uttryckt sitt stöd, men det har varit på villkoret att övriga Ukrainska lag också ger sitt godkännande. På gårdagens möte i Moskva deltog inte en endaste Ukrainsk klubb, enligt Gazzajev var det för att ett möte med de klubbarna är planerat till senare. Medans andra såg det som en tydlig signal på vart den Ukrainska fotbollsfamiljen stod.
Sjaktar Donetsks ordförande, Rinat Akhmetov, har tidigare uttalat sig om idén.
- Det är en intressant tanke, men då ska den gynna de Ukrainska lagen också. Vi gör stora framsteg här på hemmaplan och den Ukrainska ligan är inte längre bara en tävling mellan Sjaktar och Dynamo.
Om Akhmetovs reaktion var aningen negativ är det inget emot vad Metalist Kharkivs tränare, Miron Markevytj var.
- Vi har fått nog av Sovjet. Jag orkar inte ens höra namnet längre. I Ryssland har de en fantastisk liga, det har vi i Ukraina också. Låt det förbli så. Skulle man slå ihop ligorna säger jag upp mig direkt.
Den Ukrainska patriotismen lyser igenom även i media. Vissa sajter har vägrat ge den nya ligan någon som helst uppmärksamhet.
Det ryska fotbollsförbundet som i dagsläget också basar över den inhemska ligan är givetvis inte förtjusta i det nya förslaget. Deras makt över en gemensam liga skulle vara lika med noll och det skulle vara en enorm prestigeförlust för ordföranden, Nikolaj Tolstykh.
Men samtidigt håller lag som Zenit och i viss mån även de två största Moskvaklubbarna, CSKA och Spartak, på att växa sig för stora för förbundets liga. De måste öka sina intäkter för att kunna konkurrera i Europa och en sammanslagning av ligorna med nya TV-pengar och större publikintäkter skulle ge dem den möjligheten. Alternativet är att klubbarna själva tar över den ryska ligan och skriver sina egna TV-avtal, men framförallt, slopar den så omskrivna utlänningsregeln som förbundet håller hårt på.
Att Alexej Miller och Zenit offentliggjorde planerna om en gemensam liga dagarna efter man tillskrevs förlusten mot Dinamo var givetvis ingen slump. Ingen aktion utan reaktion.
Klubben och dess ledning är inte nöjda med Tolstykh och förbundets beslut att avbryta matchen mot Dinamo, men det är bara toppen på isberget. Även om Zenit inte officiellt gått ut och kritiserat utlänningsregeln har de heller aldrig talat positivt kring den. Klubbens VD, Maxim Mitrofanov, har flera gånger kritiserat det nuvarande TV-avtalet och säger att en klubb som Zenit måste få sälja rättigheterna på egen hand, annars kommer de aldrig kunnat mäta sig med Europas bästa.
Alla reklamavtal och TV-avtal skulle på kort sikt öka drastiskt med en ny liga, mest för att alla landets starka finansiärer står bakom. Men på lång sikt då? Klart att en match mellan Zenit och Sjaktar skulle locka mer neutral publik, både på arenan och framför TV:n, men det finns andra värden än bara det sportsliga. Det finns ingen som helst rivalitet mellan just dessa klubbar. Det är egentligen bara Spartak Moskva och Dynamo Kiev som har en naturlig rivalitet i Ryssland och Ukraina, men det var närmare 30 år sedan lagen möttes i en ligamatch. T.ex. har Moskvaderbyna mellan Spartak och CSKA dragit mer publik än vad Spartak och Dynamo Kievs möte i kvalet till Champions League 2008 gjorde. Den nya generationen Spartak-fans har inte samma relation till Dynamo som man har till CSKA. Även om den äldre generationen fortfarande ser laget från Kiev som en större rival än lagen från Moskva.
Det finns fortfarande många tveksamheter kring att en sån här idé skulle gå att genomföra. Men nu när planerna är offentliggjorda och allt från det sportsliga till finansiella har presenterats, då måste idén tas på allvar. Min tro är fortfarande att de ryska toppklubbarna med Zenit i spetsen, bara använder det som ett hot mot förbundet att försöka få kontroll över sin egna liga. Men skulle inte det gå vägen, då är det här en bra kompromiss. Får man inte ombord Sjaktar och Dynamo Kiev på idén finns det givetvis ingen vits, men tro inte att man känner något behov av att övertala de andra Ukrainska lagen eller deras fotbollsförbund. Det räcker med att få de två jättarna att uttala sig positivt, för då kommer de andra lagen tvingas göra samma sak.
Alexej Miller sa igår kväll att man hoppas kunna dra igång ligan 2014/2015. Funkar inte det blir det året efter. Han låter helt övertygad om att idén kommer genomföras och även om FIFA och Sepp Blatter säger att de aldrig kommer godkänna gemensamma mästerskap, har Miller själv inga som helst tvivel.
- Ryska lag kommer inte kunna överleva UEFAs krav på Financial Fair Play om vi fortsätter med vårat nuvarande system. Jag har pratat med Platini om det och han har inte motsatt sig idén, säger Miller enligt Sports.ru.
Vad Blatter och FIFA säger är meningslöst då de ändå inte har någon makt över klubblagen. Miller & Gazproms relation med UEFA (huvudsponsor åt Champions League) kommer givetvis ge dem en fördel när det kommer till att övertala fransmannen och de andra höjdarna inom förbundet. Med den här bakgrunden skulle inte jag bli överraskad ifall Zenits premiärmotståndare hösten 2014 heter Metalist Kharkiv istället för Krylija Sovetov.