Lagbanner
Vaknar ni snart Fifa?
Ryska idrottsministern, Vitalij Mutko

Vaknar ni snart Fifa?

Det ryska idrottsministeriet dödade i förra veckan alla planer på en ny utlänningsregel i den ryska högstaligan. Enligt dem är det för att skydda landslaget. Politisk inblandning i fotbollsförbundens arbete brukar leda till sanktioner från Fifa & Uefa, men den här gången är det helt tyst. Varför kan man fråga sig?

Både Bosnien & Nigeria har de senaste åren fått känna på vad politisk inblandning i fotbollens arbete innebär från Fifa & Uefas håll. Omedelbara sanktioner och hot om avstängning från EM & VM-kval såvida politikerna inte drar sig undan. I Ryssland sker just nu exakt samma sak då den ryska idrottsministern, Vitalij Mutko, och hans partikamrater har grusat alla förhoppningar om en ny utlänningsregel inom fotbollen. Enligt Mutko är den 10+15 regel (max 10 utländska spelare i truppen, men alla kan vara på planen samtidigt) ett hot mot landslaget och all idioti kring det resonemanget ska vi gå in på lite senare. Därför har Mutko och idrottsministeriet beslutat sig för att skapa en ny lag som tvingar lagen att ha minst 50% inhemska spelare på planen samtidigt. Om inte det är politisk inblandning så vet jag inte vad som är.
Varför Fifa & Uefa sitter helt tysta och bara tittar på vet jag inte. Men jag antar att det är för att Ryssland är Fifas enda vän i Europa. Och för att Gazprom nyligen skrev ett nytt jätteavtal med Uefa. Det vore kanske inte så lämpligt då att gå in och stänga av Ryssland från sina tävlingar när det i princip är den ryska staten (Gazprom är ett statligt företag) som är den största sponsorn till världens största klubblagsturnering. 

Den nya utlänningsregeln som klubbarna i RPL röstade igenom i December kom till för att man ansåg att de inhemska spelarna behövde mer konkurrens. Så länge regeln är 7+4 eller 6+5 kommer minst fyra (eller fem) ryska spelare ha en garanterad plats i startelvorna och flera tränare runt om i landet har vittnat om att det leder till en lathet och en mättnad hos ryssarna som vet att de kommer få speltid oavsett vad de gör på träningarna. Dessutom leder det till extremt höga priser för de ryska spelarna som faktiskt kan tillföra något till topplagen då man helt enkelt måste ha de bästa inhemska spelarna i sin trupp för att kunna vinna något. Ett bevis för detta är Artem Dzjuba som nyligen skrev på ett kontrakt med Zenit som ger honom €3,3m/år, ett kontrakt han aldrig ens skulle ha varit i närheten av utomlands. Men Dzjuba är bara ett av många exempel. Flera andra yngre spelare har tidigt i karriären fått ett kontrakt värt tiotalet miljoner per år och sen stannat av i utvecklingen. Allt detta och mycket mer ingick i den utredning som ligan gjorde kring en ny utlänningsregel och med den bakgrunden valde man att rösta för en ny modell som ger klubbarna rätt att ha 10 utländska spelare i truppen och möjlighet att använda alla på planen samtidigt. En stor majoritet av klubbarna röstade för, men idrottsministeriet säger alltså nej. Varför?
Enligt idrottsminister Mutko är det för att skydda landslaget och för att se till så att de ryska spelarna får speltid inför VM. Så långt låter det rimligt. Men Mutko har ingen större koll på fotbollen, inte hans partikollegor heller. De motiverar beslutet med att Ryssland minsann hade en 6+5 regel när EM 2008 spelades, men den regeln fanns även när laget misslyckades med att kvala in till VM 2010 och när man åkte ur i EM-gruppspelet 2012. 7+4 regeln gällde under sommarens VM-fiasko. 
Så att en strängare begränsning av antalet utländska spelare skulle ge större chans för framgång för landslaget är givetvis bara skitsnack. Och behöver man fler bevis för det är det bara att titta på de största nationerna i världen. Har Tyskland en ens i närheten lika hård gräns? Spanien? Holland? Belgien? Frankrike?

Om Mutko velat visa någon form av seriositet i sitt förslag skulle han givetvis gjort någon research. Men vad hade han då hittat? Turkiet hade lika hårda regler som Ryssland haft de senaste åren, och hur har deras landslag skött sig? I Asien finns det flera länder där man bara får ha ett lågt antal utländska spelare i sina trupper, och de asiatiska lagen skördar inte direkt några större framgångar i VM. 

Att de ryska spelarna ska ha speltid är givetvis rätt, men varför måste de få det i Ryssland för? Varför måste ambitiösa klubbar dras med medelmåttiga spelare bara för att regeringen kräver det? Om spelarna desperat behöver speltid så kan de flytta till lag i andra ligor, och platsar de t.ex. inte i någon tjeckisk, polsk eller kroatisk klubb - då har de väl ändå inget i landslaget att göra? Speciellt inte då ryska politiker på allvar pratar om att Ryssland ska vinna VM 2018. 

Klubbarna tvingas som sagt betala löner som är långt över marknadsvärdet för sina ryska landslagsspelare. I Dinamo Moskva drar Igor Denisov in mer pengar på en säsong än vad Paul Pogba gör i Juventus. I Zenit nästa år kommer Artem Dzjuba att tjäna strax under vad Gonzalo Higuain gör i Napoli. Låter det rimligt någonstans? Ska man betala en lön kring €4m/år till en anfallare så ska det vara en som bevisligen kan prestera på högsta nivå, nu tvingas Zenit göra det för att man behöver de bästa ryska spelarna i ligan för att få ihop det starkaste laget. Och när en spelare som Dzjuba skriver ett så stort kontrakt vid 26 års ålder, vad är det egentligen som motiverar honom i resten av karriären? Alexander Bukharov var ett annat lysande exempel då han skrev på för Zenit. Hans ekonomiska framtid var redan tryggad, han behövde inte göra ett enda mål för att ändå kunna leva gott resten av livet. När Bukharov skrev på för Zenit hade han erbjudanden från toppklubbar i Bundesliga men valde Zenit då pengarna var större, idag återfinns han på bänken i ryska bottenlaget, Rostov.
Cskas ordförande, Jevgenij Giner, kom i dagarna med det kanske bästa förslaget då han menade att det ryska idrottsministeriet borde betala de ryska spelarnas löner då de tvingar klubbarna att spela dem. Även om det såklart aldrig kommer att hända är det faktiskt det minsta klubbarna kunde begära. Varken CSKA, Zenit eller Spartak existerar för att hjälpa landslaget. Det är klubbar som vill slåss med de bästa i Europa, men som i nuläget får finna sig i att vara någon form av matchträningsföretag för det ryska landslaget. Allt p.g.a. att ryska politiker anser att det ska vara så. Om inte den inblandningen i fotbollens arbete från regeringens sida är tillräckligt för att Fifa & Uefa ska agera, borde faktumet att Ryssland i allra högsta grad är ett krigsförande land vara skäl nog för att stänga av dem från internationella tävlingar.  

Johan Nilssonjohan.nilsson.jn@gmail.com2015-02-16 11:53:00
Author

Fler artiklar om Ryssland