Seger i genrepet men Frenkie de Jong missar EM
En fotledsskada stoppar Frenkie de Jong från EM.

Seger i genrepet men Frenkie de Jong missar EM

Holland besegrade Island med 4-0 ikväll för att avrunda uppladdningen inför EM på bästa sätt. Men direkt efter matchen kom det tråkiga beskedet att Frenkie de Jong missar hela EM på grund av skada.

4-0 mot Kanada för några dagar sen var ett bra resultat för Oranje. Invändningen "Det var bara Kanada" fanns förstås, men den tystades ner några dagar senare då samma Kanada höll Frankrike till 0-0.

Samma resultat blev det ikväll, 4-0 mot Island. Nivån på Island? Ptja, visst de kvalade in till EM, men i fredags slog de England med 1-0.

Förbundskapten Ronald Koeman valde en till stora delar ny elva jämfört med matchen mot Kanada. Inte heller denna ska tas som facit på hur hans tilltänkta startelva ser ut, han medger själv att det fortfarande finns några platser det är öppet om.

En som inte är det är målvaktsposten, som Bart Verbruggen lagt beslag på och tydligt pekats ut som nummer 1. I mittlåset startade idag kapten Virgil van Dijk med Stefan de Vrij, men att Matthijs de Ligt, som startade mot Kanada, startar istället för de Vrij mot Polen sen är det inga höga odds på. På högerbacken verkar Koeman hålla fast vid Denzel Dumfries som förstaval, Jeremie Frimpong fick ju istället starta som högerytter mot Kanada och imponerade också som det. Till vänster valdes Nathan Aké idag före Micky van de Ven och Daley Blind som spelade mot Kanada, hela den trion kan spela både till vänster och centralt.

På mittfältet var det tänkt att Teun Koopmeiners skulle starta nu, men han fick kliva av på uppvärmningen, ljumskproblem verkar det vara. Jerdy Schouten startade i hans ställe bredvid sin PSV-lagkamrat Joey Veerman, med sig hade de också Milans Tijjani Reijnders. Kedjan från höger var ikväll Xavi Simons, Memphis Depay och Cody Gakpo.

Det var Simons som öppnade målskyttet, med sitt första landslagmål. Veerman skapade det hela mycket fint med en utsökt boll fram till Dumfries som nickade fram Simons.

Tidigt i andra halvlek utökade van Dijk till 2-0 på en hörna. Veerman slog in den i straffområdet och efter skarvar av både Schouten och Aké hittade bollen fram till van Dijk som var sedvanligt målsäker på offensiv fast situation.

Tjugo minuter in i den andra halvleken gjorde Koeman sina första byten. Wijnaldum och van de Ven kom in istället för Schouten och Aké i två raka byten. Med kvarten kvar kom sen ett rakt trippelbyte, Donyell Malen ersatte Gakpo, Frimpong ersatte Simons och Lutsharel Geertruida ersatte Dumfries. 

Inhopparen Malen gjorde snart 3-0, fint genomspelad av Memphis.

Sen avslutade Frimpong och Memphis med att i stort sett göra en repris på ett av målen mot Kanada. Frimpong svepte in bollen från höger och Memphis kunde enkelt och kyligt sätta den i mål.

Allt frid och fröjd då? Med två 4-0-segrar i uppladdningen där lagets bredd verkligen visats. Holland har en stor flexibilitet med bra alternativ både vad gäller spelare och möjliga formationer. Ikväll var det framför allt Joey Veerman som tog chansen att visa upp sig med ett fint mittfältsspel med hans grymma passningsspel som pricken över i:et.

Nja, kort efter slutsignal dämpades optimismen något då det kom ut att Frenkie de Jong kommer missa EM. Voetbal International var först med nyheten som snabbt bekräftades av förbundet. Mittfältsmaestron missade klubbssäsongens avslutning på grund av en fotledsskada som han försökt kämpa sig tillbaka från sen dess. Så sent som för några dagar sen sa Koeman och de Jong båda att man fortfarande hoppades att han skulle vara tillgänglig till första matchen, mot Polen. Men nu har beslutet tagits att Frenkie inte följer med till EM då skadan inte läkt tillräckligt och riskerar att förvärras om han försöker komma tillbaka redan nu.



Tråkiga nyheter för både de Jong och Oranje. Han var självklart en av lagets största nyckelspelare. Hur det står till med Teun Koopmeiners som alltså utgick på uppvärmningen ikväll återstår att se, skulle även han bli borta är det förstås läget än mer prekärt. Nu gäller det för de andra mittfältarna att steppa upp. Joey Veerman som imponerade stort ikväll har verkligen chansen att göra playmaker-rollen till sin i EM. Även hans lagkamrat Jerdy Schouten är en skicklig spelmotor, och Tijjani Reijnders ej att förglömma med sin fina utveckling sen han lämnade AZ för Milan.

Koeman kommer kalla in en ersättare för Frenkie de Jong men vill inte säga vem det blir innan man kommunicerat det internt. Det kommer i vilket fall inte bli Quinten Timber, bekräftade han. Feyenoord-mittfältaren var en av de sista att petas ur truppen, men är inte fit efter en skada.
 

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2024-06-10 23:20:00
Author

Fler artiklar om Holland