Senegal 0 - 2 Holland: Premiärseger
Hollands spelare firar Cody Gakpos 0-1-mål.

Senegal 0 - 2 Holland: Premiärseger

Det var ingen glimrande insats, men Oranje vann sin VM-premiär mot Senegal efter två sena mål av Eredivisie-spelare.

Det räckte med att FIFA skulle hota med att ge lagkaptenerna gult kort för att Holland och de andra lagen som hade tänkt spela i OneLove-kaptensbindlar med Pride-färger för att alla lag skulle backa från denna lilla manifestation. Det hela med att "påverka på plats" verkar onekligen gå sådär då inget lag verkar inse att de har makten, utan dem inget VM, vad FIFA än tror. Eller så inser de men prioriterar annat än ryggrad.

Nåväl, matchen då. Den var ganska öppen till en början, Senegal hade en del chanser inledningsvis då de kom in bakom Matthijs de Ligt, som överraskande fick starta istället för Jurriën Timber till höger i trebackslinjen (och inte såg helt bekväm ut i den rollen). Oranje å sin sida ställde om snabbt flera gånger och hotade. Första bra chansen när Cody Gakpo kom igenom och spelade in bollen mot Steven Bergwijn som inte nådde den.

Nästa chans kom när Gakpo skickade in ett inlägg igen och Daley Blind nickade tätt utanför. Blind för övrigt den ende holländaren med rutin från ett tidigare VM, 2014.

En riktigt bra chans kom sen på en rapp omställning. Bergwijn förlängde snyggt till Steven Berghuis som spelade vidare till Frenkie de Jong. de Jong fick tyvärr inte riktigt kontroll på bollen direkt och behövde lägga den till rätta för sig och då hann senegaleser upp och situationen blev för tilltrasslad.

Den andra halvleken blev sämre från Holland. Man skapade mindre medan Senegal kom till flera chanser som tvingade debutanten Andries Noppert till flera fina räddningar som höll Holland kvar i matchen.

Trots det dåliga spelet i halvleken fixade Holland ändå segern i slutet. de Jong skruvade in ett fint inlägg som Gakpo nickade in.

Senegal hade svårt att få till någon slutforcering efter det. Istället dödade Holland spänningen med ett andra mål djupt inne på den evighetslånga stopptiden. Memphis Depay, som gjorde skadecomeback med ett inhopp, sköt ett skott som Edouard Mendy släppte retur på. En annan inhoppare, Davy Klaassen, sköt in returen i krysset, hans tionde landslagsmål i hans 36:e landskamp.

Matchfakta

Senegal 0 - 2 Holland
Mål: 0-1 Gakpo '84, 0-2 Klaassen '90+9
Gula kort: de Ligt, N. Mendy, I. Gueye
Senegal: E.Mendy; Sabaly, Koulibaly, Cissé, Diallo (Jakobs '62); Kouyate (P. Gueye '74), N. Mendy, I. Gueye; Diatta (Jackson '74), Dia (Dieng '69), Sarr
Holland: Noppert; de Ligt, van Dijk, Aké; Dumfries, Berghuis (Koopmeiners '79), Gakpo (de Roon '90+4), F. de Jong, Blind; Janssen (Memphis '62), Bergwijn (Klaassen '79)

Qatar-fakta

Det är olagligt att vara homosexuell i Qatar och det kan resultera i dödsstraff.

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2022-11-21 19:37:43
Author

Fler artiklar om Holland