Lagbanner
Blog of Scotland: Brasilien-matchen, Banana-gate, och litet annat
En skränande rasisthop eller bara sura på det kassa resultatet?

Blog of Scotland: Brasilien-matchen, Banana-gate, och litet annat

Mathias Hellsten orerar om rasism-anklagelser mot Tartan Army, om en fotbollsspelare som riskerar fängelse och en del annat.

Skottland överkörda av Brasilien
I söndags spelade Skottland emot Brasilien, och vart enkelt avfärdade med 2-0.
 
Det tycks vara generationsbyte hos de kanariegula jättarna från andra sida Atlanten. Världens mest framgångsrika landslag, samba-fotbollens förlovade land, jättarna Brasilien tycktes dock inte besväras av det. Den unga generationen visade vägen. Framförallt den 19 år unge Neymar, från Peles gamla klubb Santos bevisade att Brasilien innebär problem för motståndarna.
 
Brasilien kunde ganska enkelt avfärda Skottland. 2-0 blev resultatet och Neymar stod för båda målen. Det var väl egentligen inte helt oväntat att Skottland skulle få stryk av Brasilien. Men att det skulle bli en söndagspromenad för latinamerikanerna var väl kanske inte helt roligt för oss skotska fans.
 
Banana-gate
Men den här matchen, och Neymar, lyckades fästa mer fokus på den här matchen, och detta av en mycket otrevligare anledning än att Skottlands landslag inte är något vidare bra. Neymar anklagade nämligen de skotska supportrarna för att ha skapat en rasistisk atmosfär mot honom personligen. 
 
Det är aldrig roligt med rasism i samband med fotboll. Och en otrevlig atmosfär är inte heller särskilt rolig. Sådana saker bör tas på allvar och utredas för att fastställa om det förekommit, och i så fall vad som kan göras åt saken. Men frågan är om det var vad det var frågan om.
 
Skotska Tartan Army var en smula stökiga på 70-talet, men sedan dess har man gjort sig kända för att vara fanatiska men vänliga och trevliga att ha att göra med. Gång på gång får de beröm för sitt uppträdande. Man har gång på gång mött lag som haft, eller helt bestått av, färgade spelare. Jag har aldrig någonsin hört talas om att rasism skulle vara något problem. Så varför i all världen skulle man helt plötsligt bete sig rasistiskt just i den här vänskapsmatchen - och varför mot en speciell spelare.
 
Det låter inte omöjligt att Tartan Army inte var helt vänligt inställda mot Neymar personligen. För det första tillintetgjorde han deras kära landslag och fick med samba-fötter en hel laguppställning att se ut som halvt neddrogade noshörningar i ett korthus. Och för det andra så är Neymar inte den som står på fötterna längst i världen direkt, utan har en tendens att ramla omkull när situationen så kräver, eller när den inte gör det - kanske klarar hans känsliga dansfötter inte av att bli berörda. Men det låter mer sannolikt att man tyckt illa om att Neymar lägger sig hela tiden, och ändå klarar av att göra bort de skotska spelarna. 
 
Sedan dök en videosekvens upp från brasiliansk TV när en banan slängs in på plan. Då blir det hela mer krångligt - bananer har inom fotbollen ofta en konnotation av rasism, rent traditionellt. Å andra sidan har bland annat Djurgården här hemma stått ut med banankastning av andra skäl. Dessutom finns det ingenting som bevisar att bananen var med åt Neymar - det fanns många spelare i straffområdet när den kastades in, och den träffade inte den unge talangen. Om den nu kastas mot Neymar är väl det inte i sig ett bevis på att syftet är rent rasistiskt, då borde fler spelare i Brasilien utsatts för samma sak, kan man tycka. Enligt vad jag såg satt dessutom nästan bara folk i brasilianska landslagströjor på den sektion bananen tycks ha kommit ifrån. 
 
Som sagt var, det är väl något som får utredas, för om Tartan Army ska börja bete sig som en hop skränande nazi-skinnskallar helt plötsligt vore det oerhört trist. Men jag tycker det låter utomordentligt osannolikt. Därav behovet av att kolla upp vad som hände. 
 
Min åsikt tycks stämma rätt väl med båda Tartan Armys och skotska fotbollsförbundets bild av det hela. Båda säger på varsitt håll att anklagelserna från Neymar är strunt.
 
Det hela har i alla fall fått namnet Banana-gate. Alla dessa "gate"-affärer har gjort uttrycket till av den moderna historiens mest uttjatade referenser.
 
Lennon uppskickad på läktaren
Celtics manager blev så upprörd i en välgörenshetsmatch mot Bilbao under landslagsuppehållet att han blev tvungen att föras upp på läktaren av någon form av publikvärd eller säkerhetsvakt. Själv säger han på Twitter att han tyckte domaren överreagerade en hel del, och att det inte var någon större grej. Säga vad man vill om Lennon, men han saknar knappast passion. För övrigt verkar Celtic ha stått upp bra mot tufft motstånd och kunde mycket väl ha vunnit den här matchen.
 
Dundees vidare öden och äventyr
Dundee kämpar på mot alla odds, och har fått en hel del mediautrymme på senaste. 
 
Det började med att Jake Hyden kvitterade mot Dunfermline häromsistens. Jag har tidigare skrivit om att Dundee kringgått värvningsförbudet som ligan satt på klubben genom att sätta in provspelare i matcher istället. Tydligen är det någon i Dunfermline som tyckte det var väldigt orättvist att Dundee gör på detta sätt, och i media har det snackats om missnöje. Men Dunfermline har officiellt inte gjort några klagomål, och förbundet har meddelat att Dundee inte brutit mot några regler.
 
Sedan har Dundees back Kyle Benedictus hamnat i blåsväder. Han har nämligen stått inför domstol, anklagad för att ha stormat in i sin ex-flickväns lägenhet och spöat upp två killar som befann sig där. Han erkände detta i domstol, och riskerar därför fängelse. Däremot har han befunnits oskyldig till åverkan av ex-flickvännens ytterdörr. Vilken tur att han bara spöade upp två personer och inte ägnade sig åt skadegörelse också!
 
Mixu Paatelainen på väg från Skottland?
Kilmarnock's finske manager Mixu Paatelainen kan vara på väg bort från skotsk fotboll. Han har lyckats rätt bra i Kilmarnock - under hans ledning har de gått från att förra säsongen vara nedflyttningshotade till att i år förmodligen spela imästerskapsserien efter splitten - och började även alldeles utmärkt i Hibernian när han kom dit. Varför han är på väg bort vet jag inte. Men efter att ha länkats ihop med Scunthorpe - något han själv förnekar - meddelas nu att han förhandlar med finska fotbollsförbundet om att ta över sitt hemlandslag, som tillfälligt leds av Markku Kanerva tills någon ny hittas.

Mathias Hellsten2011-03-28 16:57:28
Author

Fler artiklar om Skottland

Resereportage: Tre matcher i Skottland