Lagbanner
Helicopter Sunday: Ligan ska avgöras
Vem tar hem bucklan?

Helicopter Sunday: Ligan ska avgöras

Celtic eller Rangers, vem blir skotska mästare 2010/11?

Dramatik är att vänta då ligan ska avgöras imorgon. Båda matcherna sparkas igång 13:30 svensk tid och det lär vara dramatiska, plågsamma och rentav outhärdligt nervösa 90 minuter för respektive lags fans, där Rangers har en fördel då de vid en vinst säkrar mästerskapet och då kvittar det vad the Hoops hittar på hemma i Glasgow.



En helikopter står redo att antingen transportera bucklan till Parkhead eller Rugby Park. Frågan är var den landar; blir det en tredje raka för the Gers eller ska Celtic ta sin första ligatitel sedan 07/08? Ni vet vad jag hoppas på.

Fem av av de nio senaste säsongerna har avgjorts på sista dagen, vilket statistiskt sett har gynnat Rangers som har tagit hem ligan fyra av dessa tillfällen. Senast var säsongen 08/09 där Rangers hade två poäng försprång inför mötet mot United vilka man besegrade med 3-0, samtidigt som det blev mållöst i Celtics match.



The Bhoys å sin sida tog hem ligan under en Helicopter Sunday säsongen 07/08 när både lagen hade 86 poäng inför sista matchen, något bäddade för en mycket dramatisk avslutning. I halvtid var båda matcherna mållösa vilket innebar att ligan var i Celtics famn då man hade överlägsen målskillnad, men man säkrade det hela när Vennegor gjorde det enda målet i matchen i andra halvlek mot Dundee United, medan Rangers förlorade sitt möte med 0-2 mot Aberdeen. Skotska mästare blev alltså Celtic den gången, några mycket gärna vill se en liknande upprepning imorgon.



Förutsättningarna inför morgondagen är enkla. En seger för Rangers och det hela är över. Smith tar då hem en ligatitel under sitt sista år med klubben och sin tredje raka SPL-buckla. Vinner däremot Celtic och Rangers antigen förlorar eller spelar oavgjort så går titeln till de grönvita. Spelar Celtic oavgjort och Rangers förlorar så hamnar man på samma poäng och då avgörs det hela på målskillnad. Då skulle det innebära att Celtic ta hem titeln då man +59 mot Rangers +54.

Matcherna som spelas imorgon:

13:30- Celtic mot Motherwell-  OBS, VISAS PÅ TV10!
1: 95% X: 4,5% 2: 0,5%

Lennons mannar ställs mot ett mindre motiverat lag, vilket man kommer att möta i cupfinalen om några dagar, en del spelare lär vilas från bortalagets sida, det ryktas även att en debutant kan stå i målet. Oerhört svårt att se att man ska förlora om inte man tappar motivationen i fall Rangers leder sin match stort.

Säker 1:a, det egentliga avgörandet kommer ske i Rangers match.

Celtic-reds införrapport

13:30- Kilmarnock mot Rangers 
1: 5% X: 10% 2: 85%

Killie kan med lite tur vinna, eller ta en poäng, har gjort det förr och kan göra det igen. Statistiken talar däremot inte för något sådant då man förlorat samltiga tre möten i år mot de blåa från Glasgow och bara undvikit förlust 8 av de 45 gånger lagen har mötts genom Premier Leagues historia.

Det ser inte ut att vara troligt att man ska kunna stå emot ett guldjagande bortalag vilka kommer att ha massivt stöd av de mängder av supportrar som har vallfärdat dit. Men en liten chans finns där då Gers kan komma att bli påverkade av stundens allvar.

Sifforna är högst vetenskapligt uträknade om någon undrar.

Jens Olssonjpw.olsson@gmail.com2011-05-14 16:03:00
Author

Fler artiklar om Skottland

Resereportage: Tre matcher i Skottland