Lagbanner
Landslaget

Landslaget

Fotbollen är gammal och anrik i Skottland. Redan på medeltiden spelades fotbollsliknande spel, och var populära. Det skotska fotbollsförbundet är det näst äldsta fotbollsförbundet i världen (1873) efter Englands (1863). Den skotska cup-trofén är världens äldsta cuptrofé, och utdelades för första gången den säsong då förbundet bildades. På den tiden var laget Queens Park det dominerande laget i skotsk fotboll, och faktum är att laget inte släppte in ett enda mål förränn 1875. Skotsk fotboll är också välkänd för att man innehar flera publikrekord. 
 
* Högsta publiksiffran för en match arrangerad av UEFA: Semifinalen i Europa-cupen 1970 mellan Celtic och Leeds: 136,505.
* Högsta publiksiffran för en europeisk landskamp: 149,415 mellan Skottland och England 1937.
* Högsta publiksiffran för en klubbmatch i Europa: cupfinalen mellan Celtic och Aberdeen 1937: 146,433. Var länge också världsrekord.
* Högsta publiksiffran för en klubbmatch innehar Rangers: 118,567.
 
Rangers är också den klubb i världen som innehar flest titlar, däribland 53 ligatitlar, vilket också är ett världsrekord.

Landslagets historia
Skottland är tillsammans med England världens äldsta landslag. De spelade också den första officiella landskampen i historien, den 30:e november 1872, alltså året innan SFA faktiskt bildades. Hela den skotska startelvan bestod av spelare från Queens Park, och matchen slutade 0-0. De närmaste 40 åren spelade Skottland landskamper enbart mot de tre så kallade "hemnationerna" - England, Wales och Irland (detta var innan Irland blev en självständig stat). Speciellt matcherna mot England blev prestigemässigt viktiga, och snart utvecklades en rivalitet som hållit i sedan dess.
 
Från början gick det också betydligt bättre för Skottland än det gör nuförtiden. Man förlorade bara två av sina första 43 landskamper, och Irland blev det första landet förutom England att besegra skottarna. Detta skedde inte förränn 1903. 1929 var första gången man åkte utanför Storbrittanien för att spela match, och av bara farten lyckades man snart dominera mot lag som Tyskland och Frankrike. 
 
När VM-turneringen startade på 1930-talet var inte Skottland eller de andra brittiska lagen med. De hade nämligen uteslutits ur FIFA på grund av åsiktsskillnader angående amatörspelare. Man återinträdde först efter andra världskriget. För att fira detta spelades 1947 en match mellan laget United Kingdom mot "Resten av världen".
 
Inför VM 1950 menade FIFA att de två bästa lagen i de så kallade "brittiska mästerskapen", som fanns på den tiden, skulle få vara med. SFA, som alltid varit en ovanligt märklig och tjurig sammanslutning, menade dock att man bara skulle ställa upp om man vann dessa mästerskap. Man slutade tvåa, efter att ha förlorat med 1-0 mot England, och trots att man alltså kvalificerat sig för VM, stod SFA fast vid sitt beslut och skickade landslaget på turné i Nordamerika, trots att spelarna protesterade och fick stöd från sina kollegor i England.
 
Till nästa VM, 1954, gällde samma kvalificeringsregler. Även nu kom man tvåa, men SFA beslutade sig för att skicka laget till VM-slutspelet ändå. Men även här vart det fråga om skandaler. SFA tog ut en trupp på blott 13 (!) spelare, trots att man fick ha 22 man. Däremot åkte förbundspamparna till Schweiz i stora skaror (fler förbundspampar än spelare fanns på plats) tillsammans med sina familjer. De fick se sitt landslag få stryk av Österrike i Skottlands första VM-match genom tiderna, och därefter avgick förbundskaptenen, dagen före matchen mot Uruguay, som var regerande mästare, och aldrig någonsin förlorat en VM-match. Det slutade inte heller något vidare - Uruguay vann med 7-0!
 
Så har det fortsatt, på något sätt, för skotsk fotboll. En gång i tiden var man ett av Europas i särklass bästa landslag, och sedan har det dalat stadigt. Det är många som skyller detta på Skotska Fotbollsförbundet, som genom åren har radat upp märkliga händelser, beslut och situationer, som ger dem en välförtjänt Kalle Anka-stämpel av rivalerna söder om gränsen.
 
Nu var det länge sedan man var med i VM, senast var det 1998 i Frankrike. SKottland har aldrig någonsin tagit sig vidare från gruppspelet, trots åtta försök. Man har varit med i två EM, och inte heller där tagit sig vidare från gruppspelet. 
 
Tartan Army
Trots detta är landslaget oerhört folkkärt, och de resande Skottlands-supportrarna, Tartan Army, är världsberömda för sitt engagemang och sin trogenhet, och för att man trots att man är så många sällan är inblandade i några tråkigheter. 
 
Det har inte alltid varit på det sättet. På 70-talet var man ofta inblandade i vad som kallats hulliganism, speciellt efter att man invaderat planen på Wembley 1977 och tagit med sig målen. 
 
Därefter har man dock lugnat ned sig avsevärt, och har vunnit priser som Fair Play. I EM 1992 utsågs man till världens bästa fans. 1998 fick man ett journalistpris för Fairplay under VM i Frankrike.
 
Spelare
Följande spelare var uttagna till den senaste landskampen mot Nordirland, 9 februari 2011:
 
Målvakter:
Cammy Bell
Allan McGregor
 
Försvarare:
Phil Barsley
Christophe Berra
Gary Caldwell
Steven Caldwell
Grant Hanley
Alan Hutton
Danny Wilson
Mark Wilson
 
Mittfältare:
Charlie Adam
Barry Bannan
Scott Brown
Kris Commons
Craig Conway
James McArthur
James Morrison
 
Anfallare:
Chris Maguire
Kenny Miller
Steven Naismith
Robert Snodgrass
 
Därutöver har 38 ytterligare spelare varit uttagna till landslaget under de senaste 12 månaderna

Mathias Hellsten2011-02-10 15:58:49
Author

Fler artiklar om Skottland

Resereportage: Tre matcher i Skottland