Lagbanner
Rangers på väg mot konkurs

Rangers på väg mot konkurs

En av Skottlands största klubbar är i djup kris.

Det har länge snackats och skrivits om saken. Rangers fans har sett det som ett sätt att psyka laget, Celtic-fans har skadeglatt spekulerat att deras värsta rival kan få poängavdrag och därmed automatiskt vara borta ur titel striden. Mycket var osäkert vad som var sant och vad som var uppförstorat. Många i det blåa lägret skickade lugnande signaler att det här var visserligen en kris men något som var överkomligt. Att behöva anlita administratörer, "going in administration", var kanske något som kunde hända, men som man valde att inte tro på. För så illa kunde det väl inte vara?

Men jo det var det. Och nu är det verklighet. Rangers ägare, som köpte klubben för en symbolisk summa, deklararade utanför klubbens högborg att man var ordentligt tyngda. Man kommer med all säkerhet, trots att man påpekar att det kan undvikas, att behöva gå in i administration. Celtic supportar jublar över en sådan rapport, ligatiteln är säkrad, men tragedin för skotsk fotboll och för Rangers är nära. Dessutom är det i det långa loppet såklart negativt för Celtic, vilka behöver en stark konkurrent för att höja sig, och för ligan är det inte bra som behöver ett starkt Old Firm.  Att den ena nu kommer att gå i konkurs är inte bra för SPL.

Sportsligt kommer man ändå vara i toppen av ligan, tio poäng innebär ändå en andraplats i ligan med bra marginal neråt, men man får inte spela i Champions League eller Europa League om man inte kan gå ur administrationläget i tid. Något som är långt i från säkert att man gör. Faktum är Rangers Football Club kommer ha en mycket svår tid framför sig, där det lär ta tid att ta sig på fötter igen och klubben lär nog inte vara något sportsligt hot de kommande säsongerna. Detta öppnar visserligen för andra klubbar konkurrera om en andraplats, fast det är värt att påpekas att den ekonomiska situationen är lång ifrån bra i de skotska klubbarna. Celtic är väl stort sett den enda med relativt sund ekonomi.

Fortsättning följer.

Jens Olssonjpw.olsson@gmail.com2012-02-14 08:47:00
Author

Fler artiklar om Skottland

Resereportage: Tre matcher i Skottland