Lagbanner
Scottish football news: Jämnt i Premier League
Det råder en annan verklighet i den lägsta skotska divisionen.

Scottish football news: Jämnt i Premier League

Femton omgångar är spelade I SPL och ligan är överraskande nog fortfarande levande, med flera lag som slåss om förstaplatsen. Celtic har ett litet övertag med en poäng mer och en match mindre spelad än de delade tvåorna Aberdeen och Hibernian.

För skotsk fotboll är det viktigt att denna jämnhet i Premier League och att känslan att en jätteskräll kan hända lever kvar så länge som möjligt. Men att Glasgows enda lag i högsta divsionen inte skulle ta guldet, vilket man förmodligen gör med en hel del omgångar kvar, måste anses var högst osannolikt. Men så länge det inte är för många poäng mellan Celtic och de övriga kommer hoppet finnas.

Den något knackliga starten för Celtics del i ligan denna säsong har lett till missnöje och furstration, där det märks framförallt hos tränaren vilken gått ut i media att han slutar i fall supportrarna inte är nöjda. Dock bör det inte tas på alltför stort allvar då detta uttalande gjordes kort efter den snöpliga 1-0-förlusten hemma mot Inverness CT. Men att det finns en tydlig frustration inom Celtic är tydlig, men högst naturlig då man förväntas vinna varje turnering i år förutom Champions League. Däremot beror den dåliga formen i Premier League på att man just deltar även i Champions League, mycket energi går åt den turneringen och att ladda om för spel i den inhemska fotbollen är då svår. Dessutom när Rangers inte deltar i år känner nog många spelare att man inte behöver ta i lika mycket som tidigare. I fall spel i fyra turneringar och bristande motivation bland spelarna blir kostsamt i längden lär vi se.

Den stora sportliga krisen uteblev efter att det gamla Rangers blev likviderade och transformerades till det nya Rangers, vilka tog plats i fjärdedivisionen. The Hoops närvaro i Champions League, där man är mycket nära att ta sig vidare ur gruppen, och den hittills relativt jämna serien har lett till att frånvaron av ena halvan av Old Firm inte saknats speciellt mycket. Detta märkets på The Scotsman hemsida där över 70% hade röstat ”Nej” på frågan i fall man sakande Rangers i Premier League.

Utredningarna om just den klubbens betalning av spelarlöner håller fortfarande på att utredas och kommer inte att bli klara för än i början av nästa år. Det värsta som kan hända är att den forna storklubben kan bli av med titlar i fall det visar sig att man har fuskat genom att använda sig av såkallad ekonomisk dopning.

Trots de rättsliga processerna ligger klubben bra till i Scottish Third Divison där man ligger på första plats. Mycket tyder på att sejouren i denna division lär bli kortvarig och annat hade varit fiasko. Deras närvaro har dock lett till att man sett de största publiksiffrorna i de lägre divisionerna någonsin. Givetvis är detta en positiv effekt men det har dock skapat problem. Matchen mellan Elgin och Rangers, som skulle spelats idag (25/11), blev uppskjuten då hemmalaget sålde över tusen mer biljetter än vad man har plats för.

Avslutningsvis måste man uppmärksamma nyheten om Snoop Dogg, eller Snoop Lion som han numera heter, vilken ville köpa in sig i Celtics styrelse. I fall det är seriöst eller inte är oklart.
 

Jens Olssonjpw.olsson@gmail.com2012-11-25 10:59:00
Author

Fler artiklar om Skottland

Resereportage: Tre matcher i Skottland