Lagbanner
Svenskar i Skottland- del 1: Örjan Persson

Svenskar i Skottland- del 1: Örjan Persson

Per Örjan Persson, född 1942, född i Uddevalla, uppvuxen I Smögen och landslagsman. Deltagit I värdlsmästerskap och legend I ÖIS. En spelare som många Arabs minns med värme och vilken är en av de första skandinaverna i skotsk fotboll.

Örjan Persson kom till Skottland den 2 december 1964  från Örgryte IS, en klubb han spenderat tre år innan han bestämde sig för att pröva lyckan utomlands. I och med att professionell fotboll inte existerade i Sverige på den här tiden kunde United få tag på svensken utan att behöva betala någon övergånssumma. Något skulle locka fler klubbar att värva svenska spelare.

Örjan var vid den här tiden 22 år, hade sedan två år blviit en landslagsman och blev nu Dundee United första utländska köp, där tränaren Jerry Kerr var en av de första i Skottland att inse att man kunda hitta billiga talangfulla spelare i skandinavien. Det tog inte lång tid för än Persson fick en medspelare från norden i form av Fin Dössing, en dansk anfallare känd för sitt målsine.

Men inledningen på den första säsongen var tung och United såg ut att gå mot en nedflyttning. Kerrs chansning med att ta in skandinaviska spelare utan erfarenhet av skotsk fotboll verkade bli ödesdigert. Tränarens framgångsrika lagbygge, vilka han 1960 tog upp till högsta divisionen och sedan dess varit ertt stabilt lag, samt haft sin längsta svit utan att åka ur, var på väg att gå spillror. 

Men mycket tack vare Persson och Dössing såg till att rädda laget kvar och avancera i tabellen till en respektabel nioende plats, i en liga med 16 lag. Många uppmärksammade svenskens dribblingar och fina inlägg, samt hans förmåga att vackert servera sin danske lagkamrat med fina framspelningar vilken Dössing tog väl vara på.

Säsongen därpå lyckades klubben att sluta på en femte plats och därmed ta sig ut i europa, vilket var första gången för de oranga. Det var just den andra säsongen, 1966-67, som Persson hade sin bästa tid i Skottland när han gjorde 11 mål på 29 matcher, vilket ansågs vara riktigt mycket för en ytter, och hjälpte laget att i Fairs Cup, en tunering som anses vara förgångare till UEFA cupen, att slå ut FC Barcelona, efter två segrar (2-1 och 2-0) och besegra Juventus. Men man slogs ut av den gamla damen i den tredje rundan, trots 1-0-vinst hemma på Tannadice, eftersom man tidigare förlorat med 0-3 i Turin. Men det var helt klart en stor framgång för klubben och dess svenske stjärna som älskades av fansen. Fast det var en prestation som kraftigt överskuggades av Celtics Europa Cup-vnist samma år, 1967, där Lisbon Lions vann över Inter och visade att lokala spelare från Glasgow kan besegra ett defensivt, taktiskt och dopat storlag. En nionde plats blev det även tsillut det året för United i ligan, i vad som kom att bli Perssons sista säsong i klubben.

101 matcher och 17 mål och 9 landskamper blev det för sverige under sin tid i the Terrors, därmed var han den första terror-spelaren att bli uppkallad till ett landslag, något han delar med landsmannen Lennart Wing.

Till fansens stora besvikelse lämnade därmed ”Orjjan” klubben och gick till topplaget Rangers, men det skulle inte bli några titlar under svenskens tid i Glasgow. Däremot imponerade han många, bland annat Alex Miller, som spelade i Rangers på den tiden, vilken beskrev Örjan på  följande vis: Vilken vänsterfot, vilken arbetskapacitet, han var som en Ardennerhäst”.

I den blå tröjan blev han känd för att göra spektakulär mål från sin kant och totalt blev det hela 31 stycken på 113 matcher. Tre säsonger, tre andraplatser och en final i skotska cupen, vilken man förlorade mot Celtic, blev det för Örjan Persson i Rangers. Dessutom hann han representera Sverige vid sex tillfällen och deltog även i VM 1970, innan han därefter flyttade hem till Sverige.

Han återvände till sitt Örgryte och fick än en gång representera sitt land i VM, denna gång 1974, vilken även blev hans sista stora framträdande.

KLUBBAR I SKOTTLAND, 1964-70

Dundee United 1964-67

Matcher: 117
Mål: 17

Rangers 1967-70
Matcher:113
Mål: 31

Jens Olssonjpw.olsson@gmail.com2011-12-01 11:15:43
Author

Fler artiklar om Skottland

Resereportage: Tre matcher i Skottland